• Sommeren 2003 gikk både mulla Krekar selv og hans advokat Brynjar Meling ut i media og hevdet at noen planla å kidnappe Krekar.

    FOTO: DAG GRUNDSETH

Bonuspoeng avslørte CIA-agenter

De to CIA-agentene som var i Norge etter kidnappingen av en islamistisk leder i Milano, ble avslørt av flybonusen.

Stavanger Aftenblad har tidligere skrevet at to av i alt 22 CIA-agenter som er etterlyst i Schengen-området for bortføring, var i Norge for tre år siden.

De to skal ha deltatt i en hemmelig CIA-operasjon - angivelig med det mål for øye å pågripe mullah Krekar og føre ham ut av landet. Krekars advokat Brynjar Meling skrev på denne tiden brev til norske myndigheter, der han advarte om at han hadde hørt slike rykter.

Opplysningene stammer fra italienske myndigheter, som har satt i gang en storstilt etterforskning av kidnappingen av Osama Moustafa Hassan Nasr, også kalt Abu Omar. Nasr ble bortført på åpen gate i Milano 17. februar 2003, og er fortsatt forsvunnet.

26 amerikanere og åtte italienske etterretningsagenter er siktet for bortføringen, og CIA-agentene Cynthia Dame Logan og Gregory Asherleigh skal ha vært sentrale i saken.

Samlet bonuspoeng
Ifølge Chicago Tribune har de italienske etterforskerne brukt flyselskapenes bonusordninger for å få oversikt over Logans og Asherleighs bevegelser i Europa.

CIA-agenter på oppdrag får fly business-klasse, men tidligere CIA-sjef Porter Goss skal ha blitt dypt rystet over at hans agenter registrerte turene for å samle poeng - og derved la igjen tydelige spor. Goss beordret full gjennomgang av agentenes arbeidsmetoder før han gikk av i mai, skriver Chicago Tribune.

To måneder i Norge
Avisen har fått kopier av bonusutskriftene, som ga italienerne full oversikt over Logans og Asherleighs bevegelser i Europa sommeren 2003, fra Brussel, Venezia og London til København, Wien og Oslo. De to utga seg for å være ansatte i to firmaer som antas å være CIA-dekk-selskaper.

Ifølge utskriftene reiste Cynthia Dame Logan med SAS fra Chicago til København 2. juni 2003. Dagen etter dro hun videre til Oslo. Her ble hun til 13. august, da hun fløy videre med SAS til London før hun fortsatte med United tilbake til Chicago.

Asherleigh fløy med SAS fra New York til Oslo 24. april 2003. Han ble værende her i landet til 18. mai, da han dro tilbake til USA.

På samme tid var også folk fra italiensk politi i Norge for å avhøre mulla Krekar. Også den italienske etterretningstjenesten skal ha vist interesse for kurderen i 2003.

Les også

Siste fra Verden

Siste nytt