• Lys, roser, et portrettbilde og en kondolansebok var utplassert på skolen hvor den 19 år gamle jenta gikk.

    FOTO: SCANPIX

Bror (16) og mor mistenkt for drap på kvinne (19)

Drapsofferets bror og mor varetektsfengslet i Sverige, siktet for henholdsvis knivdrap og medvirkning til drap på 19-åring.

En 16 år gammel gutt ble fredag ettermiddag varetektsfengslet av tingretten i Lund, mistenkt for drapet på sin 19 år gamle søster, melder svenske medier. Samtidig ble moren siktet for å ha medvirket til drapet.

Rettsmøtet gikk bak lukkede dører, men ifølge svenske medier brøt moren til den drepte 19-åringen sammen og begynte å gråte under forhandlingene.

- Hun var veldig fortvilet, man kan jo selv tenkte seg å bli anklaget for å være delaktig i sin datters død, samtidig som sønnen siktes for drap, sier Jörgen Rosén, den 39 år gamle morens forsvarer til DN.se.

Hverken moren eller broren erkjenner straffskyld, men begge ble fredag varetektsfengslet av tingretten. Morens forsvarer vil anke saken. Den dreptes 16 år gamle bror skal nå gjennomgå en såkalt mindre rettspsykiatrisk undersøkelse.

Familiedrama

19-åringen ble funnet knivdrept i leiligheten sin i Landskrona sent mandag kveld. Ifølge svenske medier var den yngre broren i nærheten av leiligheten da politiet ankom, og han ble da anholdt. Moren skal ha blitt tatt inn til avhør av svensk politi onsdag denne uken, men ble sluppet fri frem til rettsmøtet fredag.

Ifølge svenske medier skal det ligge et familiedrama bak den tragiske drapssaken.

Som 11-åring skal 19-åringen ha blitt kidnappet og ført til den kurdiske delen av Irak mot sin vilje. Der skal hun som 15-åring ha blitt tvunget til å gifte seg. Til slutt lyktes hun med å komme tilbake til Sverige, hvor hun har flyttet rundt på forskjellige adresser den siste tiden. Hun skal de siste månedene ha vært i kontakt med den svenske sosialtjenesten og bedt om beskyttelse.

Mandag kveld skal politiet ha mottatt en bekymringsmelding. Da de kom til 19-åringens leilighet, fant de henne død. Nå sitter moren og den 16 år gamle broren i varetekt, mistenkte for drap.

- Ære av stor betydning

- Ære er av stor betydning i min familie, både her i Sverige og i Kurdistan, sa 19-åringen nylig under et lydopptak, som TV4 Nyheterna i Sverige har tilgang til. Det skriver svenske Expressen.se.

17. april ble 19-åringen intervjuet av psykologistudenter. TV4 Nyheterna har bare publiseret deler av opptaket av hensyn til politietterforskningen.

Innledningsvis presenterer 19-åringen seg.

- Akkurat nå bor jeg for meg selv, sier hun i intervjuet, ifølge Expressen.se.

- Ingen steder har vært et ordentlig hjem for meg, sier hun videre under opptaket.

Da politiet kom til 19-åringen leilighet mandag kveld, fant de henne død. Nå sitter moren og den 16 år gamle broren i varetekt, mistenkte for knivdrap og medvirkning til drap.

Flere æresdrap

I Sverige spør man seg nå om tapt ære kan være motivet for drapet på den unge kvinnen.

Det vakte forferdelse da den kurdiskættede Fadime Sahindal i 2002 ble skutt og drept av sin far i Sverige. Fadime var blitt nektet å gifte seg med en svensk kjæreste, fordi familien fryktet at «alle jentene i slekten» skulle bli oppmuntret til å gifte seg svensk. Da hun trosset slektens ord, var det ute med henne.

Les også

- Likestilling mer enn barnehager og pensjon

Kvinneliv i Norge 2009: Æresdrap, tvangsekteskap, kvinner som må be mannen eller faren om lov til å gå ut. Alt dette slåss kurdiske Bahar Munzir (36) mot.

I 1999 ble 19-årige Pela Atroshi skutt på kloss hold. Fire år senere innrømmet Pelas far at det var han som drepte datteren.

Pela Atroshi var bosatt i Farsta utenfor Stockholm, men familien var på besøk på foreldrenes hjemsted i den kurdiske byen Dohok da hun ble skutt. Pelas søster rømte hjem til Sverige og anmeldte familien for drap. To onkler ble i 2001 dømt til livsvarig fengsel i Sverige. Pelas far holdt seg skjult i de kurdiske områdene i Irak, men i 2003 innrømmet Agid Atroshi overfor svenske Aftonbladet at han hadde drept datteren.

Provosert av norsk livsstil

Norge er heller ikke noe unntak. I 1998 ble en ung, akademisk utdannet pakistaner dømt til 12 års fengsel for drapet på sin norskpakistanske kone på Lørenskog. Under soning på Ullersmo fengsel uttalte mannen at han ble provosert av konas norske livsstil.

Året før skjøt og drepte afghanske Nasruddin Shamsi sin ekshustru Anooshe utenfor rettssalen i Kristiansund. Drapsmannen skal ha følt seg krenket av ekskonas norske livsførsel.

Les også:

Les også

Siste fra Verden

Siste nytt