• Hele kvartaler av byen er borte, kun grunnmurene står igjen. Og dette huset, som av en mirakuløs grunn ble stående nærmest uberørt.

  FOTO: OLE MAGNUS RAPP

 • Dette var en by. Mer enn 3000 boliger og industribygg i Ishinomaki ble knust av tsunamien 11. mars i fjor. Mer enn 3000 mennesker omkom, drøyt 400 er fortsatt savnet. Oppryddingen pågår nå.

  FOTO: OLE MAGNUS RAPP

 • Oppryddingen pågår, men denne store tanken for fiskeolje blir liggende som et monument over trippelkatastrofen som rammet Ishinomaki.

  FOTO: OLE MAGNUS RAPP

 • Produksjonssjef Takuni Honda på tangfabrikken viser hvor mye terrenget har senket seg etter jordskjelvet og tsunamien. Styreleder Rolf Domstein (t.h) i Norges sjømatråd er glad for å få bistå med gjennoppbyggingen.

  FOTO: OLE MAGNUS RAPP

 • FOTO: OLE MAGNUS RAPP

 • - Japansk tang og norsk laks. Bedre sushi finnes ikke, smiler hotelleier Munenori Goto til fiskeindustrileder Inger-Marie Sperre fra Ålesund. Bak Lisbeth Bjørvig Hansen (t.v) fra Norges sjømatråd og lakseoppdretter Line Ellingsen.

  FOTO: OLE MAGNUS RAPP

 • Et utsiktspunkt over byen er blitt fast møteplass for de som vil minnes katastrofen. Nede i byen er det hele fjell av knuste bygninger og biler.

  FOTO: OLE MAGNUS RAPP

Milliongaver til Japan fra norsk fiskerinæring

Bygger opp i ruinene etter tsunamien

ISHINOMAKI (Aftenposten.no): Tsunamien knuste alt. Nå bygges japansk fiskeindustri igjen opp med stolt pågangsmot, og støtte fra blant andre Norge.

Flere millioner kroner er sendt fra norsk fiskerinæring til yrkesbrødre på Japans østkyst.

Nylig var det en vennskapsseremoni i den hardt rammede byen Ishinomaki, der de norsk-japanske båndene ble styrket.

Frem til klokken 14.46 den 11. mars 2011 var Ishinomaki en travel japansk kystby.

Byen hadde landets tredje største fiskeindustri. Store fartøyer hentet fangster fra nære og fjerne farvann, på land var det videreforedling og god lønnsomhet.

Les også

USAs kystvakt senket japansk «spøkelsesskip»

Det 61 meter lange skipet har drevet mannskapsløst på Stillehavet siden tsunamien i fjor.

Byen var i Japan spesielt kjent for sin tangindustri, og den spesielle sorte taren som brukes i sushi-industrien.

Et år etter henter fabrikksjef Takuni Honda ut en fersk tangplate fra fabrikken. Maskinene går igjen. Honda er stolt over de ansattes innsats etter skjebnedagen for et år siden.

- Alt var ødelagt her. Bygningen ble feid bort. Maskinene fant vi senere igjen langt unna, dekket med gjørme og vrakgods, forteller han.

Et år med sorg og gjenoppbygging

Honda forteller om et år i sorg og travel gjenoppbygging.

 Flere ansatte overlevde ikke tsunamien, noen overlevde ved at de berget båtene og gikk til havs. Men da de kom hjem var familiene borte.

I Ishinomaki omkom drøyt 3000, mens ca 400 er fortsatt savnet. Men drømmen om en god fremtid lever.

Les også

Bildeserie - Japan et år etter katastrofen

De katastroferammede områdene i Japan har forandret seg det siste året. Her kan du se bildene som ble tatt rett etter at tsunamien veltet inn, og bildene som er tatt på de samme stedene nå.

De bygger nye hjem og fabrikker, og håper at atomkraftverket i nabokommunen Fukushima holder tett og ikke blir den trusselen man frykter.

Styreleder Rolf Domstein i Norges sjømatråd er på besøk i den hardt rammede fiskeribyen sammen med sitt styre.

Siden -50 tallet har Norsk fiskeindustri samarbeidet tett med Japan, og man følte at tsunamien rammet sine egne.

- Markedet i Japan har skapt mye god aktivitet langs norskekysten. Først makrell og lodde, senere har laks og kongekrabbe vært viktige eksportprodukter. Vi har også mye til felles innen hvalfangsten, sier Domstein, som synes det er svært godt på få bistå gode kystkolleger.

Straks trippelkatastrofen ble kjent, aksjonerte norsk fiskerinæring. Sjømatrådet ga først en halv million til Røde Kors, deretter samme beløp til Nori kollektivet i Ishinomaki, som produserer tang. Norges Fiskarlag har gitt penger, det samme har Fiskebåtredernes forbund, og andre organisasjoner.

Flere enkeltbedrifter har støttet sine japanske samarbeidspartnere med store summer, uten å ønske oppmerksomhet rundt dette.

 

Støtter yrkesbrødre

- Vi ønsker alt godt for våre hardt rammede japanske yrkesbrødre, sier generalsekretær Jan Skjervø i Noregs Fiskarlag. Han påpeker at pengesummen ikke utgjør mye, de totale ødeleggelsene tatt i betraktning, men er likevel en håndstrekning som kan komme godt med.

Tangfabrikken Nori har brukt pengene fra Norge til å reparere ødelagte maskiner, samt kjøpe inn nytt utstyr til tarefangsten.

Les også

330.000 fortsatt uten bolig

Det er ett år siden katastrofen i Japan

- Hele landområdet vårt sank med en meter etter jordskjelvet. Kaianlegg må bygges på nytt, forklarer Takuni Honda.

Under en vennskapsseremoni på byens hotell blir delegasjonen fra Norge varmt mottatt.

Tangindustrien har en spesiell gave til Norge; En ny japansk-norsk sushi med norsk oppdrettslaks pent dandert på ris, med et bånd av lokal tare rundt.

- Vi ønsker sterkere bånd mellom de som bor på kysten av Norge og kysten av Japan, sier hotelldirektør Munenori Goto som serverer ny-sushien.

- En vakker gest. Det er godt å se samholdet og pågangsmotet våre venner viser, sier Rolf Domstein.

Pågangsmot

- Folket her viser et enormt pågangsmot etter å ha opplevde en slik enorm katastrofe. Ødeleggelsene der er så omfattende at det er vanskelig å ta inn over seg, sier Inger-Marie Sperre, som leder selskapet Brødrene Sperre i Ålesund.

Siden-80 tallet har de samarbeidet tett med Japan og eksportert blant annet makrell østover.

- Samtidig bevarer folket verdigheten på en enestående måte, sier hun.

Hotellet i Ishinomaki står, og fikk bare mindre skader. I byen er hele kvartaler feid bort, og bølgene knuste alt til 7-8 kilometer inn i det flate landskapet. Myndighetene planlegger å bygge 3000 nye hus oppe i høyden, men kystbefolkningen vil bo langs havet.

Gråter hver dag

- Jeg bygger opp igjen på ruinene etter vårt hus. Vi kan umulig bli rammet så hardt flere ganger, og vil ikke gi opp, sier Yakeyama Shinn som er glad for at Norge bryr seg.

Les også

Japan-skjelvet utløste 80 andre jordskjelv

Jordskjelvet som førte til den dødelige tsunamien 11. mars 2011, var så kraftig at det utløste 80 andre jordskjelv, et av dem 1300 kilometer unna episenteret.

Han lå og sov hjemme etter nattskift på tangfabrikken, da tsunamivarselet gikk. Noen minutter senere fløt han rundt i byens ruiner, og overlevde av uforståelige grunner.

- Kona lever, det er jeg glad for. Men jeg mistet min mor, vår sønn, vår svigerdatter og vårt barnebarn.

- Dere har sikkert hørt at japanske menn gråter ikke. Men jeg har grått hver dag siden 11. mars 2011, sier Takeyama Shinn.

På vennskapsseremonien takket han sine kolleger og nye venner fra Norge med dype bukk.

Tangfabrikken har startet opp, og Shinn er midt oppe i sorgen svært glad for det.

Les også:

Les også

Siste fra Verden

Tsunamien i Japan

Under tsunamien 11. mars 2011 omkom ca 15.850 japanere, mens ca 3300 fortsatt er savnet. Tre fylker langs kysten nord for Tokyo ble hardest rammet.

Trippeltragedien medførte et jordskjelv, så en tsunami og et atomkraftverk som nesten eksploderte. Landnivået langs kysten er sunket med en meter.

Frykten for radioaktivitet har ført til sterk nedgang i turisme, skeptisk til landbruks- og fiskeriprodukter og vanskelig å få deportert vrakgods etter tsunamien.

Japanske myndigheter skal bruke 1600 milliarder kroner på gjenoppbygging. 27 byer skal bygges på nytt, lenger fra kysten.

Alle Japans 54 atomreaktorer er nå stengt av frykt for at de ikke tåler et nytt jordskjelv. Kjernekraft sto for 30 prosent av landets energi.

Siste nytt