• I 1998 ble det skrevet en rapport som beskriver erfaringene som ble gjort under U2-programmet som CIA hadde i perioden 1954-1974.

    FOTO: NTB/SCANPIX

CIA om 50-tallets UFO-mysterium: «Det var oss»

På 1950-tallet kom det flere rapporter fra sivile og militære piloter som fortalte om uidentifiserte objekter som fløy over dem i høy hastighet. Nå offentliggjør CIA det de vet.

På midten av 1950-tallet kom det inn en bølge av oppsiktsvekkende rapporter fra piloter som hadde sett uidentifiserte flyvende objekter som fløy over dem i høy hastighet.

Både piloter i sivile passasjerfly og i militærfly hadde sett det samme. Også folk på bakken så blinkende objekter på himmelhvelvingen.

U2

Det ble fremsatt krav om at det amerikanske flyvåpenet måtte undersøke saken. Dette førte til Operasjon Blue Book, som ble ledet fra Wright-Patterson Air Force Base i Ohio. Etterforskerne forsøkte å forklare observasjonene som naturlige fenomener.

Nå skriver CIA på Twitter: «Husker dere rapportene om uvanlig aktivitet på himmelen på 50-tallet? Det var oss».

På den tiden fløy de fleste sivile passasjerflyene i høyder mellom 10.000 og 20.000 fot. Militærfly som B-47 og B-57 opererte i flyhøyder under 40.000 fot. Da CIA begynte med testflyvninger av spionflyet U2 i høyder over 60.000 fot, økte antall rapporter kraftig.

Rapportene tydet på at observasjonene av blanke, sølvfargede flyvende objekter særlig ble gjort itidlig på kveldstid, og særlig fra piloter som hadde flydd vestover.

CIA beskriver fenomenet på denne måten: «It was us». Etterretningsorganet viser til U2-operasjonene fra 1954 til 1974.

Blink

Når solen gikk under horisonten for piloten som fløy et sivilt eller militært fly, var U2 - som lå mye høyere - befant seg fortsatt i sollyset.

De sølvfargede flyvingene på U2, eller flykroppen, kunne da reflektere sollyset til piloten som befant seg 40.000 fot lavere og gi inntrykk av å være et objekt som forsvant i et glimt. Til og med på dagtid kunne det blanke flyet reflektere solen og bli oppdaget av folk mye lavere i atmosfæren, eller til og med helt nede på bakken.

«På denne tiden var det ingen som ventet å se flyvende objekter så høyt som 60.000 fot», skriver CIA.

Forklart

Blue Book-etterforskerne sjekket jevnlig rapportene mot loggen for U2-flyvningene, og senere det såkalte OXCART, og kunne slik forklare aller fleste observasjonene.

Myndighetene kunne ikke avsløre sannheten for offentligheten i og med at spionflyets egenskaper måtte holdes hemmelig. Faktisk mener CIA å kunne identifisere mer enn halvparten av alle UFO-rapporter som kom inn fra midten av 1950-tallet og mesteparten av 1960-tallet.

Les også

Siste fra Verden

Siste nytt