• Dette skal være et av Irans atomanlegg, som blir omtalt i rapporten som blir lagt fram i neste uke.

CNN: USA stoler ikke på at Israel vil gi lyd om Iran-angrep

Amerikanske militærkilder forteller at de er redde for at Israel skal bombe Iran uten at USA får vite om det på forhånd.

Israelske nettaviser slår stort opp lørdag morgen CNNs sak om at en sentral militærkilde forteller at USA er bekymret for at Israel kan angripe Iran uten å varsle amerikanerene.

En amerikansk kilde sier til CNNs Pentagon-korrespondent at USA ser på Iran som den største trusselen i Midtøsten. Mens en annen kommer med de oppsiktsvekkende uttalelsene om at USA ikke stoler på Israel.

- Tidligere følte USA seg trygge på at Israel ville advare USA om angrep. Men nå virker det ikke så sikkert, sier militærkilden til CNN.

Bakgrunnen for at et angrep på Iran kan være aktuelt er atomprogrammet til landet som Det internasjonale atomenergibyrået skal legge fram en rapport om i neste uke

Les også: Øker truslene mot Iran etter ny rapport om atomprogrammet

Militærkilden fortalte til CNN at USA følger med på alle israelske militære bevegelser, samt iranske bevegelser. Den amerikanske vurderingen er at Israel kan bruke både jagerfly og raketter.

Ny atomrapport

Tidligere i uken ble det meldt ifølge Guardian at innholdet der skal være av slik karakter at både Israel, USA og Storbritannia er i gang med å trappe opp den militære beredskapen overfor det islamske diktaturet. Men et eventuelt militærangrep skal ikke inkludere bakkestyrker ifølge den britiske avisen.

Ifølge nyhetsbyrået AP skal det blant annet være beviser for at Iran har drevet med data-modellering av et atomvåpen. Og nyhetsbyrået Reuters skriver at det internasjonale atomenergibyrået vil legge fram beviser som støtter opp om mistankene om at Iran har bygd en stor stålbeholder for testing av høyeksplosivt sprengstoff som kan benyttes i atomvåpen, skriver NTB.

Det er også uklart om anlegget faktisk er brukt til testing av eksplosiver som kan brukes i atomvåpen. NTB skriver videre at IAEA i mai la fram en liste med sju atomanlegg i Iran som kan ha blitt brukt til militære formål, deriblant til produksjon og testing av høyeksplosive stoffer og til utvikling, produksjon og testing av våpendeler.

Prøveskjøt langdistanserakett

Det at Israel onsdag prøveskjøt en langdistanserakett førte også til ytterligere spekulasjoner. Raketten skal ha en rekkevidde på 7.800 kilometer – noe som betyr at den vil kunne treffe alle deler av Iran.

Her kan du se røyken etter at Israel testet langdistanseraketten onsdag.

FOTO: AP

Israel er ifølge NTB det eneste landet i Midtøsten med atomvåpen i sitt arsenal, og landet prøveskjøt også i 2008 en slik totrinns, langtrekkende ballistisk rakett.

Jeriko-raketten er en militær utgave av Shavit-raketten, som benyttes av Israel for å sende satellitter ut i bane. Det antas at raketten kan utstyres med kjernefysiske stridshoder.

- Vil sette Midtøsten i brann

Selv om også Israels president, og tidligere fredsprisvinner, Shimon Peres fredag sa at han tror at Israel og andre verdensmakter snart kan måtte gå til angrep på Iran, tror ikke Midtøsten- forsker Hilde Henriksen Waage hos fredsforskningsinstituttet Prio at verken Israel eller USA tør det.

- Jeg tror det er utenkelig,  og jeg håper for en gangs skyld at jeg har kjemperett. Hvis ikke er det kjempefarlig og vil sette hele Midtøsten i brann.

Henriksen Waage forteller at Israel lenge har ønsket å bombe de kjernefysiske anleggene, men problemet er at det er vanskelig og de mulige konsekvensene.

- Anleggene ligger så dypt at det nesten ikke er mulig å skade dem uten å bruke taktiske atomvåpen

Tror USA er redde

Midtøsten-forskeren tror at saken i CNN stemmer med virkeligheten

- Jeg tror at Israel fortsettere å presse på amerikanerne, og at de i samtaler med dem argumenterer for at de har utviklet den og den teknologien, og om USA ikke blir med på det, gjør de det selv. De driver nok med utpressing av amerikanerne. Og USA er redde for ikke å ha full kontroll på Israel, som er besatt av å gå til angrep på de kjernefysiske anleggene.

Selv om hun tror at et angrep på Iran er utenkelig, tror hun et angrep eventuelt vil bli et «helvete» både for Israel og USA.

- Selv om Israel er militært overlegne Iran og alle andre land i Midtøsten har Iran et skummelt våpen. De kan aktivere alle sine latente støttespillere som Hizbollah og Hamas.

Men selv om USA har vært og er veldig skeptiske til et angrep på Iran og hvilke store konsekvenser det også kan få for dem, tror ikke Henriksen Waage at amerikanerne eventuelt lar israelerne i stikken om de kjører et sololøp.

- USA vil ikke sitte rolig å se på, selv om de vil ha et helvete på alle fronter.

Les også

Siste fra Verden

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Siste nytt