• Den amerikanske utenriksministeren Hillary Clinton avsluttet det amerikanske toppmøtet med salsamusikk og øl på Café Havana i Cartagena i Colombia.

    FOTO: REUTERS/Raul Palacios-Colprensa

Clinton danset på Cafe Havana

USAs utenriksminister Hillary Clinton koblet av med dans på Café Havana, kjent for cubanske rytmer, under helgens toppmøte i Colombia.

Sammen med sikkerhetsagenter slappet Clinton av med en flaske øl på Café Havana i Cartagena, kjent for cubansk salsamusikk, og danset med kvinner i sitt følge natt til mandag, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Det var etter en sen middag under helgens fellesamerikanske toppmøte i Cartagena i Colombia at den amerikanske utenriksministeren ble knipset på dansegulvet, og på enkelte av bildene danser hun under et skilt med påskriften «Havana».

Flere av bildene dukket etter kort tid opp på Internett.

Dette er kanskje det nærmeste Clinton kommer Cuba, som er ekskludert og aldri har deltatt på det fellesamerikanske toppmøtet, som holdes i regi av den USA-baserte Organisasjonen av amerikanske stater (OAS).

Cuba isolert

Venezuela, Ecuador, Bolivia, Nicaragua og enkelte karibiske land er skarpe kritikere av USAs 50 år gamle handelsblokade av Cuba. Landet ble sparket ut av OAS kort tid etter revolusjonen i 1959.

Ledere fra 33 nasjoner hadde blant annet kamp mot narkotikaligaene og økonomisk og sosial utvikling i regionen på den politiske dagsordenen. Under møtet kom USAs president Barack Obama raskt under hardt press fra sine latinamerikanske kolleger om å inkludere Cuba på fremtidige gjestelister.

Obama lot seg imidlertid ikke rokke, selv etter at presidenten i vertslandet, Juan Manuel Santos, ifølge NTB sa det vil være «uakseptabelt» å ekskludere Cuba fra neste møte. Colombia er Washingtons nærmeste allierte i Latin-Amerika.

- Dette er det siste amerikanske toppmøtet – med mindre Cuba får anledning til å delta, sa Bolivias utenriksminister David Choquehuanca under møtet.

Legalisering

Canada støttet Obama da han avviste forslaget om å invitere Cuba med på kommende regionale toppmøter. Denne restriktive linjen mot Cuba i tillegg til manglende støtte til en ny narkotikapolitikk i regionen, førte til at lederne ikke klarte å bli enige om en felles erklæring da det to dager lange toppmøtet var over søndag ettermiddag. 

Etter flere tiår med narkokrig og vold, spesielt i land som Mexico og Colombia, ønsker flere latinamerikanske ledere å avkriminalisere narkotika i et forsøk på å bekjempe narkotikakriminalitet.

Den latinamerikanske motstanden mot Obamas politikk viser at Washingtons kan være i ferd med å tape terreng i en region hvor Kina er på fullt inntog som en viktig handelspartner. Den amerikanske presidenten reiste imidlertid hjem med en frihandelsavtale med Colombia, som innebærer lavere tollsatser på amerikanske varer.

Sexskandale

Mest oppsikt under toppmøtet vakte imidlertid den amerikanske presidentens sikkerhetsvakter som gikk på fylla og kjøpte sex i Cartagena. Fem militære og 11 Secret Service-vakter er suspendert og etterforsket for sin oppførsel i forkant av toppmøtet.

– Vi representerer det amerikanske folk, og når vi reiser til et annet land forventer jeg at vi opptrer ytterst redelig og verdig, sa Obama om den pinlige hendelsen under en pressekonferanse i løpet av helgens toppmøte i Cartagena i Colombia.

Les også:

Les også

Siste fra Verden

Siste nytt