• Advokat Jon Wessel-Aas har kjempet mot innføringen av Datalagringsdirektivet i Norge. Denne uken ble det klart at kampen er tapt.

    FOTO: SCANPIX

Datalagring ulovlig i Tsjekkia

Forfatningsdomstol forkaster datalagringsdirektivet i Tsjekkia. I Norge gjøres det klart for juridisk kamp.

Mandag ble det klart at Arbeiderpartiet får flertall for EUs kontroversielle datalagringsdirektiv. Det ble klart etter forhandlinger med Høyre, der flere stortingsrepresentanter har vært kritiske.

Datalagringsdirektivet pålegger lagring av opplysninger om hvor, når og med hvem personer samtaler med på telefon og epost.

- Går til kjernenI kompromisset mellom Høyre og Ap går det frem at opplysningene skal lagres i maksimum seks måneder. Samme uke som partiene ble enige i Norge, besluttet den tsjekkiske forfatningsdomstolen at implementeringen av direktivet i Tsjekkia er et ulovlig inngripen i folks privatliv.

Også forfatningsdomstolene i Romania, Tyskland og Bulgaria har konkludert med at de nasjonale lovene som implementerer direktivet er grunnlovstridige.

Styremedlem i den internasjonale juristkommisjonen, advokat Jon Wessel-Aas, er blant de ivrigste motstanderne av direktivet i Norge.

- Denne dommen fra Tsjekkia går på lagringsplikten, som er selve kjernen i datalagringsdirektivet, sier Wessel-Aas til Aftenposten.no.

Tar kampen til rettenNår datalagringsdirektivet vedtas i Stortinget mandag, er den politiske kampen tapt for motstanderne. Nå forbereder Wessel-Aas seg på en juridisk kamp mot direktivet. Det vil skje etter at direktivet er implementert neste vår.

- Det kommer åpenbart en kamp, sier han.

Da vil også dommen i den tsjekkiske forfatningsdomstolen blir brukt.

- Formelt sett kan man blåse i dette. Men fra vårt ståsted bekrefter dette at vi ikke har vært helt på jordet i vår argumentasjon.

Les også:

Les også

Siste fra Verden

Siste nytt