Dette er konflikten på Korea-halvøyaNord-Korea og Sør-Korea er formelt fremdeles i krig. Her er de viktigste hendelsene i konflikten.

Da Korea etter andre verdenskrig ble bestemt oppdelt i én nordlig Sovjetunion-styrt del, og én sørlig amerikansk-administert del, var intensjonen at de to delene etterhvert skulle gjenforenes etter demokratiske valg.

Dette skjedde aldri.

I steden denne ble todelingen av Korea starten på en langvarig, spent konflikt mellom de to nabolandene, som først kulminerte i Kora-krigen få år etter oppdelingen.

Korea-Krigen: 1950 - 1953Fra Aftenpostens papirutgave da krigen brøt ut, 26.juni.1950

FOTO: Aftenposten AS

Etter flere år med blodige trefninger, angrep Nord-Korea Sør-Korea 25. juni 1950. USA henvendte seg da til FN og fikk støtte i sin oppfatning av at det var Nord-Korea som invaderte sør. Flere land, deriblant USA og Storbritannia, sendte soldater til Sør-Korea. I løpet av 1951 sendte også kommunistiske Kina soldater inn i koreakrigen.

Etter et par år med forhandlinger ble det inngått våpenhvile i juli 1953.

Tusenvis av krigsfanger ble returnert og en demilitarisert sone ble etablert på grensen.

Det er ingen som vet sikkert hvor mange som døde i krigen, som i praksis var en borgerkrig med eksterne aktører. På sørkoreansk side er det antatt at omlag 100.000 soldater døde, mens på nordkoreansk anslås tapene til over 600.000.

1991: Spede forsøk på tilnærmingFørst i 1991 fikk landene FN-medlemskap som separate stater. På -90 tallet kom det i gang samhandel mellom nord og sør, via tredjeland. I 1992 ble det gjort forsøk på å få til en samarbeidsavtale, og det første selskapet eid av bedrifter på hver side av grensen, ble etablert. Det ble imidlertid med forsøket.

1996: Nord-Korea forsøker å angripeI 1996 gikk en nordkoreansk ubåt på grunn mens den var i ferd med å landsette kommandosoldater i sør. Dette satte en foreløpig stopper for tilnærmingen mellom de to statene. Sør-Korea innstilte nødhjelpsleveranser til nord, men disse ble gjenopptatt 1997 etter en formell nordkoreansk unnskyldning.

Kim Dae Jung og Kim Jong Il møtes. FOTO: SCANPIX

2000: Under samme flagg i OLI 2000 er det et historisk toppmøte mellom statssjefene Kim Dae Jung og Kim Jong Il. Samme år gikk også de nordkoreanske og sørkoreanske OL-troppene under samme flagg under sommer-OL i Sydney.

2002: Nye sammenstøtI 2002 var det et sammenstøt mellom marinefartøyer fra sør og nord i Gulehavet. Et 20-talls marinegaster fra begge land ble drept i sammenstøtet.

2005 - 2006: AtomprøvesprengingerNord-Koreas atomvåpenprogram har vært en akilleshæl i forholdet mellom det to statene.

I 2005 ble det undertegnet en prinsippavtale om at koreahalvøya skal være atomfri. Da Nord-Korea prøveskjøt sin langtrekkende rakett i 2006, ble det sett på som et brudd i avtalen og Sør-Korea stanset matvarehjelpen. Samme år gjennomførte Nord-Korea også en underjordisk atomprøvesprenging.

2007: ForhandlingerI 2007 gjenopptok Sør-Korea matvarehjelpen til nord, i bytte mot at makthaverne demonterte landets største atomreaktor.

I 2007 møttes Sør-Koreas president Roh Moo Hyun og Nord-Koreas leder Kim Jong Il til et tre dager langt toppmøte.

Det var det første møtet siden toppmøtet i 2000.

I en erklæring fra møtet i 2007 heter det at landene skal «samarbeide tett for å få slutt på militære fiendtligheter og redusere spenningsnivået på den koreanske halvøya». Partene ble enige om å arbeide for å bringe koreakrigen til en endelig og formell avslutning.

2008: Sør-Korea stiller krav til samarbeidLee Myung Bak FOTO: SCANPIX

FOTO: Bullit Marquez

I 2008 ble Lee Myung Bak valgt til president i Sør-Korea. Han stilte strengere krav til motytelser fra Nord-Korea. Sør-Korea ville utvide det økonomiske samarbeidet bare hvis Nord-Korea stanset sitt atomvåpenprogram, fastslo han. Nord-Korea reagerte med å utvise ledende sørkoreanske tjenestemenn fra den felleskoranske industriparken i Kaesong.

2009: Nordkoreansk cyberangrepI juli 2009 ble Nord-Korea anklaget for å stå bak et cyberangrep mot hjemmesidene til sørkoreanske og amerikanske myndigheter. Det antas at Nord-Korea har en egen cyberbrigade bestående av flere tusen hackere.

2010: Nord-Korea senker sørkoreansk krigsskipKvelden 25. mars 2010 ble et sørkoreansk krigsskip kalt «Cheonan» senket utenfor øyen Baengnyeong i Gulehavet. 46 soldater blir drept, mens 58 soldater overlever.

Etterforskningen av hendelsen konkluderte med at skipet ble truffet av en torpedo fra en nordkoreansk ubåt. Beviset var funnet av en liten del av en nordkoreansk torpedo på havbunnen i området.

Nord-korea har avvist at de står bak hendelsen.

23. november 2010: Nord-Korea gjennomfører et granatangrep mot den sørkoreanske øya Yeonpyeon i Gulehavet. En soldat blir drept og flere såret.

Kilder:

Les også

Siste fra Verden

NORD-KOREA

Fullt navn: Choson Minjujuui In'min Konghwaguk, eller: Den demokratiske folkerepublikken Korea Statsform: Formelt republikk, i praksis et kommunistisk dynasti Hovedstad: Pyongyang Språk: Koreansk Valuta: Won Nasjonaldag: 9. september Flateinnhold: 120 538 kv.km. Befolkning: 22 665 300 Nord-Korea har sannsynligvis verdens mest statsdirigerte produksjon. Mens nabolandene er på vei ut av fattigdommen og inn i industriøkonomien, henger kommuniststaten etter.

Siste nytt