• En politimann tar av håndjernene for Sayed Parwez Kambakhsh under ankesaken i juni i år. Dødsdommen ble omgjort til tyve års fengsel.

    FOTO: AP

Dødsdom omgjort til fengsel for afghansk journalist

Perwiz Kambakhsh (23) ble dømt til døden for å ha distribuert en artikkel om kvinners rettigheter. I dag omgjorde Afghanistans ankedomstol dommen til 20 års fengsel.


Kambakhsh ble dømt til døden i januar i år av en lokal domstol i Mazar-i-Sharif for å ha lastet ned fra internett og distribuert en iransk artikkel som hevdet at profeten Muhammed ikke hadde brydd seg om kvinners rettigheter. Ankedomstolen i Kabul omgjorde i dag dommen til tyve års fengsel. - Retten har dømt Mr. Perwiz Kambakhsh for den forbrytelsen han har begått. Men dette er ikke den siste høringen, han har rett til å anke, sa dommer Abdul Salaam Qazizada, ifølge Reuters.

Anker

Og dommen vil bli anket, sier journalistens bror. - Dette har vært en urettferdig rettssak fra dag én. Selvfølgelig er vi ikke fornøyd med at dødsstraffen blir omgjort. Broren min har ikke gjort noe galt, han må slippes fri med det samme, sier Yaqub Ibrahimi, som også er journalist, til Aftenposten.no. Han legger til at aktoratet ikke har klart å bevise at broren har gjort noe galt, men at hele rettsprosessen har blitt styrt av «Taliban og andre ekstremister». - Nå må vi jobbe hardt for å få løslatt broren min, sier Ibrahimi.

Internasjonalt press

Den lokale domstolen i Mazar-i-Sharifmente at Kambakhshs Internett-nedlasting var å betrakte som en fornærmelse mot profeten. Blasfemi er i henhold til den afghanske grunnloven straffbart med døden. Dødsdommen vakte bestyrtelse både internasjonalt og i deler av afghansk media. Den førte til sterkt diplomatisk press på president Hamid Karzai om å gripe inn.

Les også:

Les også

Siste fra Verden

Flere bilder

Yaqub Ibrahimi er bror av Sayed Kambakhsh. Han har kjempet for å få broren ut av fengsel, og anker nå avgjørelsen om å gjøre om dødsstraffen til 20 år bak murene. FOTO: AFP / PIERRE VERDY