• Tjostolv Moland og Joshua French fikk i dag dom etter ankebehandlingen.

    FOTO: TORE MEEK/SCANPIX

Dødsdommene opprettholdes mot French og Moland

Domstolen i Kisangani opprettholder dødsdommene mot Tjostolv Moland og Joshua French, men avviser de sivile erstatningskravene.

Les også: De to nordmennene ble torsdag igjen kjent skyldige i drap, drapsforsøk, ran, spionasje og og forsøk på å danne en kriminelt organisasjon. Dødsdommene fra første rettsrunde opprettholdes etter ankesaken.

- Moland skjøt sjåføren

Dommeren gjorde det klart at det ikke fantes formildende omstendigheter for noen av de nordmennene, melder VG Nett. Militærtribunalet mener at Moland skjøt sjåføren, melder Dagbladet.no. Retten synes å legge til grunn Molands påståtte tilståelse overfor den drepte sjåførens enke , mens French beskyldes for løgn. Retten mener Moland også har tilstått spionasje. Hendelsesforløpet er av retten beskrevet slik kongolesiske vitner har forklart. Nordmennenes forklaringer legges altså ikke til grunn.

- Ingen overraskelser

Frenchs forvarer Guillaume Likwela sier til Aftenposten.no at han visste at retten ville opprettholde dødsdommen.

- Det var ingen overraskelser i dag, sier han.

- Har du diskutert en mulig anke med French?

- Som ved den første dommen blir det hans avgjørelse. Han vil fordøye dommen i kveld, og snakke med meg om anken i morgen. Det var så kort tid før fengselet stengte, at vi ikke fikk tid til å snakke før han ble hentet, sier Likwela.

Erstatningskrav avvist

Ifølge VG Nett har retten likevel avvist erstatningskravene fra den drepte sjåførens enke, onkel, hjelpesjåføren, en passasjer, og sjåførens fagforening. Hjelpesjåføren og passasjeren fikk status som informanter, og ikke vitner, under ankesaken. Da kan de ifølge domstolen heller ikke kreve erstatning. Avgjørelsen kan innebære at de berørte nå må fremme sivile søksmål mot Moland og French, noe som kan innebære at de to nordmennene må være enda lenger i Kisangani, ifølge NTB. Den kongolesiske statens krav om erstatning fra Norge på grunn av nordmennene påståtte spionasje, opprettholdes. Kravet er ifølge VG Nett satt til 500 millioner dollar.

- Moland utnyttet sykdommen

Om Molands psykiske helseproblemer har rettens president, Pascal Moliba, fortalt at retten skrev en forespørsel til en psykiater i Kinshasa, men at brevet ble aldri sendt fra Kisangani, melder VG Nett. Brevet ble angivelig ikke sendt fordi Moland viste tegn til bedring. Moliba antyder at Moland utnyttet sykdommen, ifølge Dagbladet.no. Ankesaken ble utsatt flere uker da Moland var for syk til å møte. Retten la da til grunn at han skulle undersøkes av en psykiater før saken ble gjenopptatt. Dette skjedde aldri .

Viste film som pauseunderholdning

Dagens domsavsigelse ble flere timer forsinket, ettersom sentrale aktører ikke var ankommet. Som pauseunderholdning ble det vist en actionfilm med handling fra jungelen. Moland og French flyttet stolene for å se på filmen, meldte VG Nett. Vanligvis er det vist klipp fra TV-serien Prison Break, men aktor satte i dag ned foten for dette, melder Dagbladet.no. Aktor fryktet at nordmennene skulle la seg inspirere.

Ransaking og opprørspoliti

Før retten ble satt, ble salen gjennomsøkt av militærpoliti. Pressefolk og andre i rettssalen ble ransaket. Ingenting ble funnet. Ifølge Dagbladet.no mistenket politiet at noen hadde smuglet en granat inn i salen. - Vi må undersøke alle i rettssalen. Sikkerhetspersonellet kom sent så derfor går vi gjennom alle bager og lommer i retten, forklarte aktor Bwamulunda ifølge avisen.

Det dreide seg ikke om grundige kroppsransakinger, men politiet gikk gjennom alle vesker og bager, meldte VG Netts reporter.

Dømt for drap

Nordmennenes forsvarer, advokat Morten Furuholmen, hadde liten tro på at dommen ville bli endret etter ankebehandlingen, meldte TV 2.Joshua French var noe mer optimistisk, og tror det kan få betydning at de valgte å forklare seg i runde to: - Jeg tror det har gjort et visst inntrykk på retten. Jeg hadde en lang utredning, og jeg må si det var veldig positivt, for jeg hadde ventet langt flere avbrytelser fra dommere og advokater under forklaringen, sier Joshua French til VG Nett.

Bakgrunn

Les også:

Les også

Siste fra Verden

RETTSSAKEN I KONGO

* Tjostolv Moland og Joshua French ble pågrepet i Kongo i mai, mistenkt for å ha drept sjåføren sin, Abedi Kasongo. * Begge nekter straffskyld. * 8. september ble de to funnet skyldig i drap, drapsforsøk, spionasje, væpnet ran og forsøk på å danne et kriminelt forbund. Rettssaken gikk i militærdomstolen i Kisangani i Kongo. * Begge ble dømt til døden, men anket dommen. * Ankesaken startet 13. oktober i militærdomstolen i Kisangani. Saken har vært utsatt flere ganger, blant annet på grunn av Molands helsetilstand. * Kongo krever 4,5 milliarder kroner i erstatning fra Norge for spionasje. Aktor har bedt om dødsstraff for de to nordmennene. (©NTB)

Siste nytt