• Se amatørvideo av terrormistenkte Mohamad Merah

    Disse videobildene ble tatt da 21-åringen jobbet som mekanikerlærling.

    VIDEO: Aftenposten Video

EUs antiterrorsjef: Minst 400 som Mohamed Merah i Europa

Mohamed Merah, som torsdag ble drept av fransk politi, kan være én av 400 enkeltpersoner i Europa som har blitt trent av al-Qaida

Det mener i hvert fall Gilles de Kerchove, EU's øverste koordinator i kampen mod terror.

-Det er et fenomen som vi kaller «ensomme ulver», sier han  til det tyske nyhetsbyrådet DPA, ifølge danske Politiken.

-Vi estimerer at de teller over 400 personer over hele Europa, fortsetter han.

Han mener de fleste befinner seg i Tyskland, Frankrike og Storbritannia og sier at de overvåkes nøye av nasjonale etteretningstjenester.

Den nå avdøde fransk-algeriske Mohamed Merah (23), som skal ha drept syv personer i Frankrike fra en scooter, fortalte selv at han fikk kontakt med al-Qaida på rundreiser i Afghanistan og Pakistan.

- Løy til familien om Afghanistan-reise

Hvorvidt han faktisk ble trent av terrornettverket er imidlertid ikke bekreftet.

Franske medier melder at han skal ha reist alene til Afghanistan i 2010 og 2011. Overfor sin familie skal han ha løyet og hevdet at han var i hjemlandet Algeria.

Men hverken pakistanske eller afghanske myndigheter, eller NATO-styrker stasjonert der har sett noe til han, ifølge den franske avisen  Le Figaro. Den franske innenriksministeren har derimot hevdet at Merah mottok ordre fra al-Qaida.

- De hadde foreslått at han skulle gjennomføre et selvmordsangrep, noe han avviste. Men han sa ja til å gjennomføre et angrep i Frankrike, har innenriksminister Claude Gueant uttalt til TV-kanalen TF1.

Maskert politi fra den franske antiterrorgruppen forlater området etter raidet mot leiligheten der den mistenkte seriemorderen Mohamed Merah forskanset seg. Det hele endte med at Merah døde.

Maskert politi fra den franske antiterrorgruppen forlater området etter raidet mot leiligheten der den mistenkte seriemorderen Mohamed Merah forskanset seg. Det hele endte med at Merah døde.

FOTO: PASCAL PARROT

15 fengselsstraffer

Merah skal ha fått opplæring av al-Qaida i grenseområdet mellom Afghanistan og Pakistan etter å ha blitt radikalisert i en gruppe salafister, en svært konservativ gren av islam. Ifølge eksperter er det mellom 12.000 og 15.000 salafister i Frankrike, men et synkende og svært lite antall er ekstremister.

Før han ble radikalisert var Merah en vanekriminell. 23-åringen hadde hele 15 fengselsstraffer på rullebladet. Og ifølge hans advokat var det fengselsoppholdene, og ikke oppholdet i Afghanistan, som gjorde ham til en radikal muslim.

Nektet innreise til USA

Ifølge nyhetsbyrået AP sier en kilde hos amerikanske antiterror-myndigheter at Mohamed  Merah sto på en listen over terrormistenkte personer som nektes innreise til USA. Flere tusen personer står på denne listen.

Ifølge antiterrorsjef Kerchove blir ensomme terrorist-ulver stadig mer vanlig fordi al-Qaida er svekket i Europa.

Han mener at europeiske land bør gjøre det ulovlig å reise til «indoktringeringsleirer» i utlandet. Kerchove vil også ha bedre forebygging med bedre innsats i lokalmiljøer,  bedre anti-radikaliseringsprogrammer i fengslene og bedre overvåking av islamistiske internettsider.

 

 

Les også

Siste fra Verden

Flere bilder

Dette skal være et bilde av Mohamed Merah, hentet fra en video som ble sendt på fransk TV på onsdag.

Dette skal være et bilde av Mohamed Merah, hentet fra en video som ble sendt på fransk TV på onsdag. FOTO: HANDOUT

Siste nytt