• De egyptiske nabolagskomiteene står på post hele natten for å beskytte sine egne mot plyndring og vold.

    FOTO: JØRGEN LOHNE

Egypterne frykter natten

Kairos innbyggere organiserer borgervern for å beskytte sine hjem mot tyveribander.

Mer om opptøyene i Egypt:

Nattens mørke har falt over Egypt og i mange nabolag ruster folk seg nå med stokker og kniver for forsvare sine hjem og eiendeler mot tyveribander.

Etter at hæren på lørdag ettermiddag overtok oppgaven med å holde ro og orden i byene, har politiet forsvunnet helt fra gatebildet i flere bydeler i Kairo.

Lokalt borgervernI politiets fravær har kjøpesentre, banker og offentlige bygninger blitt vandalisert og ranet. Som et svar på dette har mange egyptere formet lokale borgervern for å beskytte seg.

- Det finnes ikke politi noen steder, sier Ghadeer (23) som bor i et relativt velstående nabolag i Kairo, til nyhetsbyrået Reuters.

- Portvakter og unge gutter fra nabolaget sørger nå for vaktholdet. De bruker stokker, kniver og andre våpen for å hindre folk å komme inn, utdyper han.

På Tahrir-plassen midt i sentrum, hvor hæren er godt plassert, er tilstanden imidlertid trygg og rolig, på tross av at mange demonstranter bryter portforbudet utstedt av myndighetene.

Fanger på rømmenNatt til søndag meldte nyhetsbyrået AP at rundt 5000 fanger skal ha rømt fra Wadi Natrun-fengselet nord for Kairo. Også tre andre steder i Egypt skal fanger ha overmannet fengselspersonalet og stukket av.

De skal ha fått hjelp av bevæpnede bander som startet branner og skøyt mot fengselsvaktene, ifølge The Guardian.

Blant de rømte fangene skal det være ledere for militante islamske grupperinger. Det fryktes derfor at disse grupperingene nå i større grad vil bidra til å spre kaos, for å svekke Egypts myndigheter, og dermed lettere kunne fremme sin egen ideologi.

Turister frykterOgså på turiststeder som Sharm el-Sheikh skal butikker har blitt plyndret søndag. Uroen gjør at norske charterbyråer har bestemt seg for å hente hjem sine reisende.

Utenriksdepartementet kom søndag ettermiddag med et nytt reiseråd for Egypt, der de fraråder nordmenn å reise til eller oppholde seg i hele landet, i motsetning til tidligere råd om kun å holde seg unna Kairo, Alexandria og Suez.

Les også:

Les også

Siste fra Verden

Opptøyene i Egypt:

Flere tusen mennesker har denne uken demonstrert i Egypt med krav om reformer, president Hosni Mubaraks avgang, nyvalg, flere arbeidsplasser og slutt på nødrettsloven. Over 1000 personer er pågrepet, flere titalls er drept og mange hundre er såret i opptøyene: Utviklingen de siste dagene Torsdag 27. januar: Mohamed ElBaradei kommer til Egypt for å støtte opposisjonen. Natt til fredag : Ledere i Det muslimske brorskap arresteres. Fredag: Myndighetene stenger mobilnettet og internettforbindelsen over det meste av landet. Etter fredagsbønnen: Tusenvis av demonstranter i sammenstøt med politiet i flere byer. Det meldes at ElBaradei er satt i husarrest. Fredag kveld: Det innføres portforbud i Kairo, Alexandria og Suez fra 18-07. Senere utvides det til å gjelde alle byer, og militære styrker utplasseres. Natt til lørdag: Mubarak sparker hele regjeringen. Lørdag ettermiddag: Ahmed Shafiq utnevnes til ny statsminister. Omar Suleiman blir første visepresident under Mubarak. Søndag: Norske turistoperatører evakuerer turistene. USA og flere andre land utvider reiserådene til å gjelde hele landet. Norsk UD fraråder reiser til Egypt. Kilder: Reuters, AFP, NTB, Aftenposten

Flere bilder

Innbyggerne i Kairo utruster seg med kniver og stokker for å holde tyveribander unna. FOTO: MOHAMED ABD EL GHANY

Siste nytt