• President George W. Bush tok hjertelig imot Kai Eide (t. v.), FNs spesialutsending til Afghanistan, i Det hvite hus tirsdag.

    FOTO: GERALD HERBERT/AP/SCANPIX

Eide har Bush i ryggen

En strålende president George W. Bush tok tirsdag imot FNs spesialutsending til Afghanistan, Kai Eide, i Det hvite hus.

(Washington): Besøket hos Bush var høydepunktet under en USA-tur der Eide også har møtt utenriksminister Condoleezza Rice, forsvarsminister Robert Gates og nasjonal sikkerhetsrådgiver Stephen Hadley. Det er en mottagelse få nordmenn har fått før ham i Washington, men så er da også Eides oppdrag i Afghanistan høyt på Bush-administrasjonens prioriteringsliste.

Les også: Bush legger ut rød løper for Eide

- Har besøket gitt deg økt tro på at du kan lykkes i Afghanistan? - Det er klart at den støtten jeg får her er helt essensielt for å kunne lykkes på bakken. Det gir autoritet. Det programmet vi har vært igjennom nå, med presidenten, utenriksministeren og forsvarsministeren, det betyr noe, sier Eide.

Enighet

Han legger til at det også er viktig for ham å lære mer om hvordan amerikanske myndigheter oppfatter situasjonen. - Det er nyttig for meg å få del i amerikansk tenkning, og å få gitt uttrykk for hva jeg mener, og hva jeg tror er veien å gå. Og det er klart at det også gir en styrke som er viktig når jeg kommer tilbake til Kabul, sier Eide til Aftenposten. Som FNs spesialutsending til Afghanistan skal Eide koordinere og styrke den sivile hjelpen til det krigsherjede landet, styrke samarbeidet med den internasjonale stabiliseringsstyrken og utvide FNs nærvær i landet. Det er iallfall det som står i mandatet for oppdraget. Og det skal han gjøre samtidig som han støtter oppbyggingen av et godt styresett i Afghanistan. I samtalen med Bush snakket de to om viktige punkter fremover, blant annet om et viktig møte mellom partene i Paris i sommer, og valg i Afghanistan i 2009. - Er det noen punkter hvor du og president Bush er uenige om hva som er riktig å gjøre videre i Afghanistan? - Nei, når det gjaldt de sakene som vi berørte i dag, så er det full enighet, det er det, sier Eide. - Hva sa du til president Bush? - Vi diskuterte hvordan vi kan være mest effektive på bakken, ikke minst når det gjelder det å bruke penger, og det å koordinere våre politiske budskap. Det er viktig. Det er et fragmentert internasjonalt samfunn som er sterkt, og det er et fragmentert afghansk byråkrati. Å bringe dette sammen er ingen enkel jobb, sier spesialutsendingen.

Handlingens mann

Kanskje hjalp det litt at presidenten Bush hadde rosende ord å tildele Eide da de to møttes. - Han kalte deg en handlingens mann? - Jeg må si jeg ser på meg selv som en person som ikke har veldig mye til overs for lange strategiske diskusjoner, men er mer orientert mot å levere noe. Og på den måten så håper jeg han har rett. Har du den støtten du trenger for å kunne lykkes? - Jeg har den støtten jeg trenger her, jeg har den støtten jeg trenger i Europa, hvor jeg under en reise i forrige uke møtte Gordon Brown og Angela Merkel. Og som jeg har følt tidligere, så er støtten klar og sterk i det internasjonale samfunnet, sier Eide med henvisning til Storbritannias statsminister og Tysklands forbundskansler. Han mener han også har etablert et godt forhold til myndighetene i Afghanistan. - De første samtalene jeg har hatt med president Hamid Karzai og medlemmer av hans regjering, gjør at jeg føler at jeg har den adgang som jeg trenger for å kunne gjøre en skikkelig jobb, sier Eide.

Les også:

Les også

Siste fra Verden

Fakta

Kai Aage Eide (59 år) Politisk direktør i Utenriksdepartementet, fra oktober 2006. Norges NATO-ambassadør (2002-2006), OSSE-ambassadør (1998-2002), ambassadør ved en rekke norske utenriksstasjoner og statssekretær ved Statsministerens kontor (1989-1990). Assisterende direktør for sekretariatet til NATOs generalsekretær fra 1984 til 1989. Lang erfaring fra FN-tjeneste, bl.a. i Bosnia-Hercegovina 1997-1998 og i Kosovo 2004 og 2005 som spesialutsending for daværende generalsekretær i FN, Kofi Annan.