• En mann vasser mot huset på høyden som nå er blitt en "øy" i flomvannet i Bihar, Nord-India.

    FOTO: P. RAVI/AP

Ekstremværet kommer raskere

Hetebølger og flommer som er i tråd med varslene om klimaendringer er her allerede, ifølge en ny FN-rapport. Verden har enda varmere og våtere vær i vente.

En uvanlig våt regntid har skapt enorme flommer i India, Pakistan og Bangladesh. Flere hundre mennesker er blitt drept og mange millioner mennesker har måttet rømme hjemmene sine som følge av den ødeleggende monsunen.Samtidig kommer det mer regn i England og Wales enn det noensinne er blitt målt siden 1766. Omfattende flommer dreper 9 mennesker og skaper ødeleggelser for mer enn 35 milliarder kroner.To ekstreme hetebølger har denne sommeren også rammet Sør- og Øst-Europa og slått tidligere varmerekorder. I Bulgaria viste gradestokken hele 45 grader celsius den 23. juli. I Moskva ble det satt en varmerekord for mai, med 32,9 grader, som er den høyeste som er målt siden 1891.

Preget av uvær.

Disse og andre ekstreme tilfeller av uvanlig høye temperaturer og uvanlige og ødeleggende nedbørsrekorder, har ifølge en ny FN-rapport preget verden det siste halvåret.- Starten av 2007 var et veldig aktivt år med tanke på ekstreme klimatiske og meteorologiske hendelser, sier Omar Baddour i Verdens Meteorologiske Organisasjon (WMO) til AP.Det uvanlige været ligger langt utenfor den historiske normen, ifølge WMO, den ene av de to organisasjonene bak FNs klimapanel, og er et forvarsel om enda større variasjoner i været som vi har i vente etter som den globale oppvarmingen forandrer verden.Ifølge organisasjonen var årets januar og april måneder de varmeste verden har hatt siden de globale varmemålingene begynte i 1880. Januar var 1,89 grader varmere enn normalt, mens april var 1,37 grader varmere enn normalen. - Oppvarmingen av jordkloden forventes å resultere i mer ekstremt vær på grunn av endringer i atmosfæriske vindstrømmer og den varme luftens økte evne til å holde på fuktighet, sier Martin Manning i FNs klimapanel (IPCC) til Washington Post. - Ett år med kraftigere regn og uvanlig varme temperaturer sier ingenting definitivt om klimaendringer, men de er i overensstemmelse med det FNs klimapanel har spådd av endringer på lang sikt. Det vi har varslet er en økning i ekstreme hendelser ettersom den globale temperaturen stiger, sier Manning. - Flommer, tørke og hetebølger er absolutt i tråd med det.

Skremmende.

FNs klimapanel har varslet at tempererte soner, som Nord-Europa, vil komme til å oppleve flere flommer, mens områder som er nærmere ekvator, vil få mer tørke.De voldsomme nedbørsmengdene som rammet England denne sommeren, skremte blant annet Philip Clapp, lederen for miljøorganisasjonen National Environmental Trust, da han var på en flyplass ved London.- Det ble så svart at du ikke kunne se flyet ved siden av. Og styrtregnet fortsatte i fire eller fem timer, sier Clapp til Washington Post. - Det jeg så, viste med all tydelighet det FNs klimapanel har sagt, om at vi vil få mer ekstremvær. Det som skremmer meg er at alt skjer mye raskere enn det tidligere modeller har fortalt oss, noe som forteller oss at oppsamlingen av drivhusgasser antagelig er mer skadelig enn vi har trodd.WMO oppretter nå et system for tidlig varsling av ekstremvær, etablerer et langsiktig overvåkingssystem og har planer for å hjelpe de landene som er mest sårbare for klimaendringer.

Les også

Siste fra Verden

KLIMAENDRINGENE

FNs klimapanel mener det er meget sannsynlig at ekstremt høye temperaturer, hetebølger og kraftig nedbør vil fortsette å komme enda hyppigere.Tegnenepå et varmere klima er utvetydige. 11 av de 12 siste årene er blant de varmeste som noensinne er målt.I løpetav de siste hundre årene (1906-2005) har temperaturen steget med 0,74 grader.Temperaturenpå den nordlige halvkule var de siste femti årene trolig høyere enn i noe annet halvt århundre de siste 500 årene, og antagelig de høyeste på 1300 år.

Flere bilder

Føret var trått for syklister i Manilas hovedstad Filippinene i går. FOTO: PAT ROQUE, AP

Hellas har i likhet med flere andre land vær rammet av ekstrem tørke, noe som blant annet har ført til flere branner. FOTO: VANGELIS BOUGIOTIS, AP

Siste nytt