• Shin Dong-hyuk ble født i en av Nord-Koreas beryktede arbeidsleirer og ble først fri da han rømte som 22-åring. Nå har Shins historie blitt bok.

    FOTO: BLAINE HARDEN/NTB SCANPIX

En beretning fra Nord-Koreas skrekkleirer

Da han var sju, så Shin Dong-hyuk en klassekamerat bli slått i hjel av læreren. Nå forteller den tidligere fangen sin historie fra en av Nord-Koreas fryktede arbeidsleirer.

Shins klassekamerat i Leir 14 i Nord-Korea ble slått helseløs for å ha gjemt unna noen maiskorn. Jenta døde samme dag av mishandlingen.

Eneste forskjellen på sovjetstyrets fryktede Gulag-leirer og Nord-Koreas arbeidsleirer er at skrekkveldet i de nordkoreanske leirene fortsatt pågår, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Les også

Dette ville Nord-Korea egentlig ikke vise frem

Buss med utenlandske journalister kjørte feil.

Man tror mellom 150.000 og 200.000 politiske fanger er henvist til et liv i såkalte arbeidsleirer i Nord-Korea. De er blitt «sendt opp i fjellene», sier folk om dem som forsvinner.

Man skal vokte seg vel for å ha feil tenkemåte, feil kunnskap, feil bekjentskap eller feil bakgrunn, sier David Hawk i Komiteen for menneskerettigheter i Nord-Korea til ukemagasinet The Economist. Folk soner i årevis uten noen dom, sier han og beskriver overgrep, tvangsarbeid, sult, tortur, vold og henrettelser i leirene.

Fedrenes synder

Sju år etter at han klarte å rømme, er Shin Dong-hyuks historie nå blitt bok.

Han ble født som Shin In-geun i 1982 i Leir 14 nordøst for Nord-Koreas hovedstad Pyongyang. Leiren har trolig rundt 15.000 fanger.

Shins «forbrytelse» var å være sønn av en mann hvis brødre hadde flyktet fra Nord-Korea. Mange av fangene i leiren sonet for andres «synder».

Shins første minne er fra fireårsalderen, da han så en henrettelse. Matmangel fikk ham til å stjele fra moren, og han fanget rotter for å spise.

På skolen ble barna opplært til hardt arbeid i kullgruver eller tekstilfabrikker, de fikk beskjed om å arbeide hardt og «vaske bort syndene til din mor og far».

Anga moren

Shin følte seg verken trist eller sint da klassekameraten ble slått i hjel. Han hadde bare leirens verdisystem å holde seg til og opplevde at det ble gitt straff som fortjent.

Da moren og broren planla å rømme fra leiren, anga han dem. Og da moren ble henrettet, følte han kun sinne mot henne. Som han så det, hadde han blitt torturert og nesten dødd på grunn av hennes «tåpelige, egoistiske renkespill».

Det er den amerikanske journalisten Blaine Harden som har skrevet Shins historie. Han har ingen mulighet til å få bekreftet fortellingene fra det lukkede Nord-Korea, men sier han er overbevist om at historien er sann.

Straff i generasjoner

Nord-Korea innrømmer ikke offisielt at arbeidsleirene i landet eksisterer. Men satellittbilder fra Nord-Korea viser leirenes beliggenhet og også hvordan de utvides.

David Hawk har samlet både fangevokteres og tidligere fangers beretninger. Han beskriver hvordan hele familier fengsles for «skyld gjennom bekjentskap». I henhold til en forordning fra «evig president» Kim Il-sung fra 1972 skal opptil tre generasjoner straffes for å fjerne «såkorn» til klassefiender, sier Hawk til The Economist.

Å være kristen, å ha kontakt med sørkoreanere, å ha vært vitne til kommunismens fall i Øst-Europa, å ha latt støvet legge seg på portrettet av patriarken Kim Il-sung - det er mye som kan være straffbart, sier Hawk.

Rømte

Da Shin møtte medfangen Park Yong-chul i Leir 14, ble håpet vakt om et annet liv. Park hadde bodd i utlandet og kunne åpne en ny verden for Shin.

Det var sammen med Park at Shin satte alt inn på å rømme i 2005. Park ble fanget i det elektriske gjerdet og døde, Shin klatret over vennen for å komme seg i sikkerhet.

Som 22-åring opplevde Shin for første gang verden utenfor leiren. Men det var flere som betalte dyrt for friheten hans. Faren hans kan ha blitt henrettet i leiren da Shin rømte.

Les også

Siste fra Verden

Flere bilder

Nord-Koreas nye leder Kim Jong-un hilser jublende landsmenn. FOTO: KNCA/REUTERS/NTB SCANPIX

Tusenvis av nordkoreanere deltar i en velkoordinert demonstrasjon mot Sør-Koreas president. Tidligere fanger forteller skrekkhistorier fra de nordkoreanske arbeidsleirene, der regimets motstandere og innbilte motstandere plasseres. FOTO: KNCA/REUTERS/NTB SCANPIX

Siste nytt