• Erling Folkvord (nr. to fra venstre) fikk fem timer sammen med oberst Ole-Asbjørn Fauske (nr. tre fra venstre) da politikeren besøkte Afghanistan. Snorre Nordstrand (til venstre) og Gaute Olstad er også avbildet.

    FOTO: PER GUNNAR SKOTÅM

«Erling Folkvord snakker ikke sant - på norsk heter det å lyve»

Den norske kontingentsjefen i Afghanistan er rasende etter at Rødt-politikeren hevdet at han ikke fikk besøke norske soldater i landet.

Erling Folkvord, som stiller som førstekandidat for partiet Rødt i Oslo ved høstens stortingsvalg, hevdet onsdag overfor Aftenposten.no at han var utsatt for «forskjellsbehandling» av Forsvarsdepartementet etter at han ikke fikk besøke de norske soldatene i Meymaneh i Afghanistan. - Det betyr at Rødt er det eneste partiet som ikke har fått lov til å besøke de norske styrkene, sa Folkvord, som også mente at han hadde fått to ulike begrunnelser på hvorfor han ble nektet å møte soldatene. «Er det virkelig blitt slik at vi ikke lenger kan snakke med kandidater til Stortinget uten å risikere å bli «dolket i ryggen»?» Oberst Ole-Asbjørn Fauske Forsvarsdepartementets statssekretær Espen Barth Eide hevdet imidlertid at begrunnelsen var den samme begge gangene – at de norske soldatene ikke hadde ressurser til å ta imot besøk fordi de forbereder seg til arbeidet som skal gjøres i forbindelse med valget i Afghanistan 20. august.

Fikk annet tilbud

Oberst Ole-Asbjørn Fauske,som var kontingentsjef for de norske styrkene i Afghanistan frem til denne uken, reagerer med vantro på uttalelsene fra Folkvord. - Erling Folkvord snakker ikke sant – på norsk heter det å lyve, sier han i en e-post til Aftenposten.no. Fauske sier at Folkvord ble gitt muligheten til å besøke norske soldater i byen Mazar-i-Sharif, men at han avslo dette tilbudet. Erling Folkvord avviser at han fikk et slikt tilbud fra den norske kontigentsjefen. - Hverken jeg eller min partikollega Per Gunnar Skotåm, som var med på møtet, oppfattet noe tilbud fra Fauske om at vi kunne få treffe de norske styrkene i Mazar-i-Sharif, sier Folkvord til Aftenposten.no.

«Dolket i ryggen»

Fauske satte av fem timer til en grundig samtale med Rødt-politikeren i Kabul. Der diskuterte de blant annet hvordan norske soldater nylig hadde skutt og drept en uskyldig afghansk mann på motorsykkel. Deler av informasjonen Fauske delte var fortrolig, og ble gitt under forutsetning av at politikeren ikke gikk ut med dem. - Det var detaljer som tilhører den pågående etterforskningen, og som ikke er egnet til annet enn å skape mer spekulasjon før etterforskningen er ferdig. Disse detaljene gikk han likevel ut med på bloggen sin, sier Fauske, som er svært opprørt over tillitsbruddet. - Er det virkelig blitt slik at vi ikke lenger kan snakke med kandidater til Stortinget uten å risikere å bli «dolket i ryggen», spør han. Folkvord mener på sin side at han ikke har viderebrakt fortrolig informasjon som ble gitt til ham i møtet. - Det jeg har skrevet på bloggen min er bygd på informasjon som har gått ut fra norske myndighetspersoner, enten i uttalelser eller pressemeldinger. Hvis det er slik at Fauske har funnet noe på bloggen, som er av det han i møtet ba om at ikke skulle bli brakt videre, må han ha konkretisere dette, sier Folkvord.

Avløst

Fauske landet torsdag i Oslo etter å ha tjenestegjort som kontingentsjef i Afghanistan det siste halvåret. Han ble avløst to dager tidligere, av oberst Kurt Arne Gimre. Erling Folkvord skal etter planen ankomme Norge fredag, etter å ha tilbrakt to uker i det krigsherjede landet. Han sier til Aftenposten.no at han er like overbevist som før om at norske myndigheter øyeblikkelig må beslutte å trekke samtlige soldater ut av Afghanistan. Du kan lese bloggen fra reisen hans her.

Les også:

Les også

Siste fra Verden

Siste nytt