• Det statlige syriske nyhetsbyrået SANA rapporterte at samtalene mellom Assad og Annan hadde vært positive, men i nyhetsmeldingen kom det ikke frem andre detaljer rundt møtet.

    FOTO: AP Photo/SANA

Famlende fredssamtaler i Syria

Mens president Bashar al-Assad tok imot FNs tidligere generalsekretær Kofi Annan i presidentpalasset i Damaskus, ble det meldt om voldsomme kamper nordvest i Syria.

Kofi Annan, som er FNs og Den arabiske ligas spesialutsending til Syria, ankom lørdag Damaskus, for å møte Syrias president, Bashar al-Assad.

Annan skal forsøke å overtale regimet til å stanse de blodige angrepene på opposisjonen og gi fra seg makten.

FNs tidligere generalsekretær oppfordret presidenten til våpenhvile, løslatelse av politiske fanger samt å sikre full adgang for humanitære organisasjoner som Røde Kors og Røde Halvmåne.

Annan foreslo også å innlede en politisk dialog som "vil addressere de legitime ønskene og bekymringene til det syriske folket".

Vil gjøre et «ærlig forsøk»

Bashar al-Assad uttalte at det ikke vil skje noen politisk utvikling i landet så lenge "terroristgrupper" fortsetter å spre kaos.

Men Assad lovet altså å gjøre et «ærlig forsøk» på å finne en politisk løsning på krisen i landet, ifølge syriske medier.

Lørdag kveld hadde det ennå ikke kommet noen offisiell uttalelse fra Kofi Annan om møtet, men ifølge CNN beskriver han samtalene med Syrias president som ærlige og omfattende.

Annan tilbringer natten i Damaskus, og vil gjenoppta dialogen med Assad søndag.

Nye angrep

Samtidig som Annan og Assad innledet de diplomatiske samtalene, ble det meldt om nye voldshandlinger fra den syriske hæren.

Ifølge aktivister ble den opprørskontrollerte byen Idlib, nordvest i landet, stormet:

– Pansrede kjøretøy inntok byen Idlib, og kampene raste mellom opprørerne og hæren, sier sjefen for aktivistgruppen Syrias observatorium for menneskerettigheter, Rami Abdel Rahman i Beirut til NTB.

Lørdag kjempet opprørere mot den syriske hæren i den nordvestlige byen Idlib. Ifølge aktivistene er 16 opprørere drept.

FOTO: Rodrigo Abd/AP Photo

Tidligere lørdag opplyste de samme aktivistene at 16 opprørere ble drept i et bakholdsangrep mens de var på vei til Idlib. Flere titall andre ble såret, mens 150 personer ble arrestert av regimestyrkene, ifølge aktivistene.

Fire regjeringssoldater ble drept i et annet angrep, ifølge gruppen. Aktivister frykter en blodig offensiv i Idlib, lik den som la store deler av byen Homs i ruiner.

Ifølge nettavisen The Guardian var det sivile boliger som ble rammet av angrepene i Idlib. CNN melder om at totalt 63 mennesker ble drept av syriske styrker i løpet av lørdagen.

Frykter en blodig offensiv

Aktivister frykter en blodig offensiv i Idlib, lik den som la store deler av byen Homs i ruiner.

De siste dagene har store styrker fra regjeringshæren samlet seg i provinsen nær den tyrkiske grensen.

De har med seg stridsvogner og annet tungt utstyr, opplyser aktivister. Store folkemengder skal ha flyktet fra området.

Også fra byen Idlib, som har 165.000 innbyggere og ligger et par mil øst for grensen mot Tyrkia, skal folk ha lagt på flukt, det skriver NTB.

Verbalt angrep mot Russland

Mens president Assad tok imot Kofi Annan i presidentpalasset i Damaskus, diskuterte Russland og Den arabiske liga Syria under et utenriksministermøte i Egypts hovedstad Kairo.

De ble enige om en fempunktsplan, med krav om stans i voldsbruken, umiddelbar åpning for nødhjelpsforsyninger og adgang for en uavhengig overvåkingsinstans.

Samtidig reetablerte de motstanden mot utenlandsk intervensjon.

Både den saudiarabiske og qatarske utenriksministeren gikk til verbalt angrep på Russlands utenriksminister Sergej Lavrov, og anklaget Russland for å være ansvarlig for at den blodige volden i Syria øker.

Russerne og Kina har tidligere lagt ned veto mot to Syria-resolusjoner i FNs sikkerhetsråd.

En ny FN-resolusjon kan bli vedtatt i Sikkerhetsrådet dersom den ikke «er drevet av et ønske om at væpnede opprørere skal ta kontroll over Syrias gater», uttalte utenriksminister Lavrov.

Ingen utenlandske styrker inn i Syria

En gruppe menn fjerner fartsdumper fra veiene i byen Idlib, slik at ambulanser og stridsvogner kan komme raskere frem.

FOTO: Rodrigo Abd/ AP photo

Russland, som i lang tid har vært Syrias nære allierte og som forsyner regimet i Damaskus med våpen, sitter ifølge analytikere med nøkkelen til en løsning på konflikten i landet.

Lavrov klarte å få Qatar, som tidligere har tatt sterkt til orde for utenlandsk intervensjon, til å snu og gå med på at utenlandske styrker ikke skal inn i Syria.

Den russiske utenriksministeren sa også at begge parter i konflikten har like mye skyld i krisen som har oppstått.

EUs utenriksministre gjentok lørdag kravet om at regimet må stanse volden, men avviste på ny at en militær løsning for Syria er uaktuelt.

– Syria er ikke Libya, sa Frankrikes utenriksminister Alain Juppé under et uformelt ministermøte i København.

Blandede forhåpninger

Både FN og Den arabiske liga håpet at Annan kunne bidra til å løse konflikten i Syria.

- Jeg håper at han vil klare å utgjøre en forskjell og overbevise Assad om at det er over for ham, at drapene må stoppe, og at humanitær hjelp må inn, sa EUs utenrikssjef Catherine Ashton til NTB torsdag.

USA ga uttrykk for at det kunne blir vanskelig å få til en løsning.

FNs spesialutsending Kofi Annan møtte Syrias utenriksminister Walid al-Moallem til lunsj i Damaskus' gamleby.
- Jeg håper at han vil klare å utgjøre en forskjell og overbevise Assad om at det er over for ham, at drapene må stoppe, og at humanitær hjelp må inn, sa EUs utenrikssjef Catherine Ashton til NTB torsdag.

På fredag ble minst 72 personer drept av Assads styrker rundt om i landet, ifølge aktivistene.

Ifølge FN er over 7.500 mennesker drept siden opprøret mot Assad startet i mars i fjor.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon har sagt at Annan stille tydelige krav til Assad om umiddelbart å stanse voldsbruken og slippe humanitære hjelpegrupper inn til beleirede byer, der det er et desperat behov for forsyninger av nødhjelp.

– Jeg understreket tydelig overfor Annan behovet for en umiddelbar våpenhvile, uttalte Ban.

Annan selv har beskrevet oppdraget som «en vanskelig utfordring».

Les også:

Les også

Siste fra Verden