• Her blir Aftenpostens reporter arrestert

  Iført håndjern ble Jørgen Lohne tatt med til kjelleren i innenriksdepartementet i Irans hovedstad Teheran.

  VIDEO:

 • Teller stemmene på nytt

  Presidentvalget i Iran har tatt en ny vending.

  VIDEO:

 • Syv drept i Iran

  Sammenstøt mellom militære og demonstranter.

  VIDEO:

 • Obama bekymret for volden i Iran

  USAs president sier han vil bruke diplomatiske kanaler for å nå frem til Irans regjering.

  VIDEO:

 • - Valgfusk! Dette godtar vi ikke!

  Skuffede Mousavi-tilhengere sier til Aftenpostens reporter i Iran at Mahmoud Ahmadinejads valgseier skyldes massivt juks.

  VIDEO:

 • Aftenpostens reporter i Iran: - Anklager og fornærmelser

  Sterke ord mellom de fire presidentkandiatene. Aftenpostens Jørgen Lohne rapporterer fra valget i Iran.

  VIDEO:

 • Valget i gang i Iran

  Kampen vil mest sannsynlig stå mellom den sittende presidenten Mahmoud Ahmadinejad og den mer moderate Mir Hossein Mousavi.

  VIDEO:

 • Amnesty International ber om gransking

  Amnesty International ber iranske myndigheter granske politiet og militsens hardhendte behandling av demonstrantene etter valget i Iran.

  VIDEO:

 • Den iranske forfatteren og filmskaperen Marjane Satrapi hevder hun har et brev som beviser at Mousavi vant presidentvalget i Iran. Hun viste frem brevet på en pressekonferanse i Brussel i går, sammen med Daniel Cohn-Bendit fra De grønne i Europaparlamentet.

  FOTO: FOTO:AP

Flere hevder å ha bevis på valgfusk i Iran

TV-bilder og brev trekkes frem som bevis på at valgresultatet i Iran ble fikset.

Tidslinje og lenker: Aftenposten TV:

FOTO: TWITTER

I et innlegg som verserer på nettstedet Twitter i dag, hevder en blogger å ha bevis på at valgresultatet fra fredagens presidentvalg ikke kan være korrekt. Ifølge «Loft965» viser to TV-bilder fra to tidspunkter lørdag at antall stemmer for kandidaten Mohsen Rezaee gikk ned etter hvert som stemmene blir talt opp. TV-bildet fra klokken 09:47 lørdag morgen viser at Rezaee da hadde 633.048 stemmer. Fire timer senere hadde han 587.913, altså en nedgang på 45.135 stemmer. Aftenposten har fått bekreftet at TV-bildene faktisk viser disse antallene, men vi er ikke i stand til å bekrefte at bildene er ekte.
 • Nettprat:
Aftenposten TV:

Brev presentert i Brussel

På en pressekonferanse i Brussel i går hevdet den iranske forfatteren Marjane Makhmalba å kunne presentere et brev som beviste at Mir Hossein Mousavi vant valget i Iran. Makhmalma, som er bosatt i Paris, er en talsperson for Mousavi. Brevet skal være sendt fra valgkommisjonen til Irans øverste leder, ayatolla Ali Khamenei, lørdag 13. juni, dagen etter valget. I brevet opplyses at Mousavi vant valget med 19 millioner stemmer, den liberale kandidaten Mehdi Karroubi kom på andreplass med 13,3 millioner stemmer, og den sittende presidenten, Mahmoud Ahmadinejad, på tredjeplass med bare 5,49 millioner stemmer, altså 12 prosent. Ingen internasjonale medier har vært i stand til å bekrefte at dokumentet er ekte.

Truer med strenge straffer

Den iranske revolusjonsgarden, de geistlige ledernes egen elitehær, sier onsdag at de vil gå til søksmål mot nettsteder hvor det oppfordres til opptøyer, melder CNN. «Vi advarer folk som ønsker å bruke cyberspace til å fremprovosere opptøyer, true og skape rykter, om at de vil bli saksøkt, og at straffen de vil måtte betale, vil være veldig streng» heter det i en kunngjøring fra det offisielle iranske nyhetsbyrået. Revolusjonsgarden anklager amerikanske og canadiske selskaper for å bidra med finansiell og teknisk støtte til nettsidene. Det amerikanske utenriksdepartementet opplyste i dag at de hadde bedt nettstedet Twitter om å utsette en planlagt teknisk oppgradering , slik at iranere kunne fortsette å sende meldinger.

Rare resultater

Ifølge det offisielle valgresultatet fikk Ahamadinejad 24,5 millioner stemmer, mens Mousavi fikk 13,2 millioner. Blant de mer oppsiktsvekkende resultatene, er Ahmadinejads oppslutning i motkandidatenes hjembyer. I Mousavis hjemby Shabestar i iransk Aserbajdsjan, en region med sterk lokal identitet, fikk Ahmadinejad 5000 av 7000 avgitte stemmer. I den lille hjembyen til Mohsen Rezai, som kom på tredjeplass i valget, fikk Ahmadinejad 830 av 900 stemmer. Den øverste lovgivende forsamlingen i Iran, Vokterrådet, kunngjorde i går at omstridte stemmer skal telles på nytt . Mousavi mener dette ikke er nok. Han krever at valget avholdes på nytt. Dette ble i går . Påstander om valgfusk har ført til voldsomme protester i Teherans gater de siste dagene. Minst syv demonstranter er blitt drept i sammenstøt med politiet. Tidslinje og lenker: Aftenposten TV: Aftenposten.no følger situasjonen i Iran.
;
#iranelection

Les også:

Les også

Siste fra Verden

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

DET POLITISKE SYSTEMET I IRAN

* Iran har vært en såkalt islamsk republikk siden monarkiet ble styrtet i revolusjonen i 1979. * De folkevalgte er underordnet et system av islamske teologer, med den øverste lederen ayatolla Ali Khamenei og Vokterrådet i spissen. * Øverste leder oppnevnes på livstid av et ekspertråd. Han kontrollerer domstolene, forsvars-, sikkerhets- og utenrikspolitikken og mediene. * Presidenten velges av folket for fire år og kan gjenvelges én gang. Han fungerer først og fremst som regjeringssjef og kan avsettes av den øverste lederen. * Vokterrådet overvåker at grunnloven blir overholdt og må godkjenne alle kandidater som skal stille til valg, samt alle lovforslag som legges fram i nasjonalforsamlingen. * Ekspertrådet skal overvåke at den øverste lederen handler i overensstemmelse med islam. Rådet har makt til å avsette den øverste lederen. * Nasjonalforsamlingen har 290 representanter valgt for fire år. Religiøse minoriteter er sikret fem representanter.

VOKTERRÅDET

* Består av tolv islamske jurister. * Seks utpekes av Irans øverste leder, og seks utpekes av høyesterett og må godkjennes av nasjonalforsamlingen. * Medlemmene utpekes for seks år av gangen. Halve rådet byttes ut hvert tredje år. * Skal overvåke at grunnloven blir overholdt. * Må godkjenne alle lovforslag som legges fram i nasjonalforsamlingen. * Må godkjenne alle kandidater som stiller til valg til nasjonalforsamlingen og ekspertrådet, eller som president. * Rådet er dominert av konservative. * Reformistene har uten hell forsøkt å redusere rådets makt. (Kilde: BBC)

Flere bilder

Disse to TV-bildene viser angivelig at kandidaten Mohnsen Rezaee fikk færre stemmer etter hvert som de siste ble talt opp lørdag. FOTO: TWITTER

Siste nytt