• Plagget hijab til venstre, burka i midten og til høyre.

    FOTO: SCANPIX

Forskerne har talt:
Tre bruker burka i Danmark

Tro det eller ei: Danske politikere har bedt forskere telle hvor mange av kongerikets kvinner som kler seg i burka. Nå har svaret kommet: Tre stykker. Den 69 sider lange rapporten danner grunnlag for debatt om burkaforbud i bussførersetet og i retten.

Les også:

Hva om kvinnene i burka vil bli bussjåfører? Ser de godt nok - er det trygt? Og hva om de skal vitne i retten? Hvordan kan retten stole på at de ikke sender stedfortredere?

I strid med GrunnlovenDisse og andre vesentlige spørsmål knyttet til kvinnelige klesdrakter blir berørt når et dansk regjeringsutvalg i morgen skal diskutere saken.

Naser Khader.

FOTO: JOHN MCCONNICO

I høst foreslo Det konservative Folkepartis integrasjonsordfører Naser Khader at burka og niqab forbys i Danmark. Men Justisdepartementet ga snart beskjed om at et slikt forbud ville være i strid med Grunnloven.

Derfor er problematikken brutt ned på arbeidsplassnivå. Et byråkratutvalg foreslår at det utformes en guide til statlige institusjoner og offentlige arbeidsplasser, som fastslår om det skal være anledning til å forlange at en kvinne blottlegger hele ansiktet i visse situasjoner.

Mange konvertitterTil hjelp i arbeidet har politikerne en rykende fersk rapport fra Københavns Universitet. Den forteller at tre danske kvinner bruker burka, mens det er 150 - 200 kvinner som bruker niqab.

For å komme frem til disse tallene har forskerne snakket med helsesøstre, imamer og besøkt religiøse fester blant muslimer. Nær halvparten av kvinnene som bærer disse plaggene, er etnisk danske konvertitter, viser undersøkelsen.

Minaretforbud?I desember stemte et flertall av sveitserne for et forbud mot minareter (tårn) på landets moskeer. I samme slengen foreslo høyrepopulisten Christope Darbellay at burkaer, religiøse hodeplagg og jødiske kirkegårder skal forbys.

Dansk Folkeparti ønsker å følge sveitsernes eksempel i spørsmålet om minareter. Det finnes foreløpig ingen minareter i landet, og DF vil at danskene skal få gi sin anbefaling i en folkeavstemning.

BurkabøterI Frankrike er det nylig lagt frem et lovforslag om at kvinner som viser seg offentlig i burka, skal kunne idømmes bøter på 750 euro. Enda høyere bøter er foreslått for menn som tvinger kvinner til gå med heldekkende plagg.

- Spesielle kulturbegivenyheter og karneval skal unntas fra forbudet, poengterer Jean-François Copé (UMP).

Les også:

Les også

Siste fra Verden

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Hijab, niqab og burka

Hijab, sløret som muslimske kvinner dekker håret med. I dagens muslimske språkbruk viser hijab ofte til hele den islamske kvinnedrakten, slik den ble utformet etter 1970. Den består av en fotsid, løstsittende kjole eller kåpe og al-khimar, det egentlige hodesløret som trekkes frem i pannen, festes under haken og dekker nakke, bryst- og skulderparti; fargene skal være nøytrale, stoffene ugjennomsiktige. Noen bærer også niqab, ansiktsslør, et tøystykke som dekker hele ansiktet med bare en smal åpning til øynene; de strengeste bruker også hansker og sorte strømper. Burka er et slør som dekker hele ansiktet eller også har en åpning for øynene. I Afghanistan fortrinnsvis en ankellang kappe som også dekker hode og ansikt med et gitter foran øynene. Kilde: Store norske leksikon

Siste nytt