Frankrike etterforsker CIA-transport

Den franske statsadvokaten i Bobigny etterforsker et amerikansk fly som landet i Paris 20. juli 2005. Flyet var muligens i CIA-oppdrag, og det kom fra Gardermoen.

Ifølge Avinor og UD kom flyet, av typen Gulfstream III med flightnummer N50BH, til Gardermoen fra Gander i Canada kl. 7.40 den 20. juli i fjor. To passasjerer skal ha gått om bord. Kl. 19.22 tok flyet av med kurs for flyplassen Le Bourget utenfor Paris.Der landet flyet, ifølge avisen Le Figaro, på et noe uvanlig sted, hvoretter det ble tatt hånd om av en bedrift i en diskret sone av flyplassen.Det er nettopp dette den franske statsadvokaten Francois Moulins nå etterforsker, etter at Den internasjonale føderasjonen av menneskerettighetsligaer (FIDH) og Menneskerettighetsligaen har innlevert en anmeldelse til myndighetene.- De europeiske landene ble klar over det som foregikk i 2004. Like etterpå ble saken tatt opp i ulike instanser i FN. Men etter at Condoleezza Rice i NATO for to måneder siden forsikret at slike flyvninger ikke fant sted, ble det ikke så mye mer snakk om saken. Når makthaverne ikke gjør sin plikt, må dommerne gjøre det, sier Antoine Bernard, generalsekretær i FIDH til Aftenposten.

Seks landinger.

Føderasjonen av menneskerettighetsligaer ønsker å finne ut om flyet, som kan ha transportert fanger til Guantanamo-basen, landet på fransk jord og om franske myndigheter lukket øynene. I anmeldelsen slås det fast at det er kjent at akkurat dette flyet landet seks ganger på Guantanamo.Norske myndigheter spurte for en tid tilbake den amerikanske ambassadøren i Oslo hvorvidt flyet var leid inn av amerikanske myndigheter da det mellomlandet på Gardermoen. Svaret man mottok, var at flyet ikke var leid inn av USA. Men Jean-Baptiste Mati, talsmann for fransk UD, sier til Le Figaro at det "absolutt var mulig" at det har dreiet seg om flyvninger i regi av etterretningsorganisasjonen CIA.

Positivt.

- Det er positivt at disse anklagene nå blir undersøkt nærmere, sier Olav Akselsen (a), leder i Stortingets utenrikskomité. Han hilser den franske etterforskningen velkommen. SVs stortingsrepresentant Bjørn Jacobsen mener at alvoret i saken øker. Han er selv medlem av Europarådet og er misfornøyd med arbeidet som hittil har vært gjort av UD. Ifølge Jacobsen har de påståtte CIA-flyvningene flere ganger "vært et tema" mellom partiene i den rødgrønne koalisjonen.Petter Eide, generalsekretær i Amnesty Norge, synes ikke norske myndigheter har gjort den jobben Europarådet har bedt dem om.- UD har ikke iverksatt noen egne undersøkelser overhodet. Departementet har bare spurt amerikanerne, og akseptert det svaret de fikk, sier Eide. Han antar at franskmennene starter etterforskning som en direkte følge av at Europarådet har vært misfornøyd med både den norske og den franske redegjørelsen.

Mange.

- Vi frykter at det har vært et stort antall flyvninger og at det har dreiet seg om mange fanger. Saken angår påtalemyndighetene i europeiske land, som Norge og Frankrike, sier Antoine Bernard. Advokat Emmanuel Daoud, som har innlevert anmeldelsen, opplyser at det er tilsvarende etterforskninger i gang i Tyskland, Italia og Spania. Rapporten fra Europarådet påpeker at "det europeiske luftrommet er alt for åpent" og at "få stater har midler til å kontrollere effektivt det som foregår på flyplassene, og i de sivile flyene som benytter dem".

Les også

Siste fra Verden

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

CIA-FLYENE

I lengre tid har det versert rykter om at USA sender terrormistenkte til land med svak rettssikkerhet slik at de kan bli forhørt der under tortur. USAsutenriksminister Condoleezza Rice avkreftet i vinter at slike transporter skulle finne sted. For kort tid siden svarte UD på en forespørsel fra Europarådet og slo fast at Norge ikke har vært involvert i flyvningene.SVsforsvarspolitiske talsmann Bjørn Jacobsen krevde onsdag at Norge måtte gi mer fyllestgjørende svar til Europarådet. Dette ble avvist av UD, som mente at det ikke var tvil om Norges holdning.

Flere bilder

Ifølge Avinor og UD kom dette Gulfstream III-flyet til Gardermoen fra Gander i Canada kl. 7.40 den 20. juli i fjor. Flyet er nå sentralt i en fransk etterforskning av mulige fangetransporter i CIAs regi. FOTO: SANDHILLS PUBLISHING COMPANY