Frankrike presser Sikkerhetsrådet om Mali

Frankrike forsøker å få FNs sikkerhetsråd til å komme med en uttalelse som støtter ECOWAS' forsøk på å finne en løsning på krisen i Mali.

Frankrike har i Sikkerhetsrådet søkt støtte for en rekke standpunkter angående det vestafrikanske landet, opplyser talsmann for det franske utenriksdepartementet, Bernard Valero. Den vestafrikanske samarbeidsorganisasjonen ECOWAS innførte mandag omfattende sanksjoner mot Malis militærjunta.

Mali, som lenge var blant de mest stabile demokratiene i regionen, har blitt kastet inn i en dyp krise som følge av kuppet 22. mars. Den ustabile situasjonen etter kuppet åpnet for at tuaregopprørere kunne ta kontroll over nordlige deler av landet.

Franskmennene ber om at FNs sikkerhetsråd erklærer sin støtte til Malis enhet og territoriale integritet, og at rådet ber om en umiddelbar slutt på opprøret. Frankrike ønsker også at Sikkerhetsrådet tar til orde for gjenopprettelse av konstitusjonell orden samt fordømmer angrep begått av al-Qaidas nordafrikanske fløy AQIM.

Utenriksminister Alain Juppé har utelukket at Frankrike vil gripe inn militært i konflikten, slik det gjorde i Elfenbenskysten i fjor.

En gruppe soldater stormet 22. mars presidentpalasset i Malis hovedstad Bamako og avsatte president Amadou Toumani Touré. Bakgrunnen for kuppet skal være sterk misnøye med regjeringens håndtering av et blodig opprør blant tuaregene nord i landet. (©NTB)

Les også

Siste fra Verden

Siste nytt