• Libanesiske sunnimuslimer protesterer etter drapet på en imam i Libanon. Urolighetene i Libanon de siste dagene har ført til frykt for at krigen i Syria kan spre seg til nabolandet.

    FOTO: REUTERS/Shawki Haj

Frykt for ny borgerkrig i Libanon

Stemningen er spent i Libanon. Befolkningen frykter at volden i Syria vil spre seg til nabolandet.

Uroen i Syria truer med å skape politisk kaos og ny splittelse i Libanon, og mange frykter en oppblussing av allerede eksisterende religiøse og politiske konflikter i landet.

Libanon er blitt et sentralt oppholdssted for det syriske opprørets støttespillere, men både i befolkningen og blant libanesiske politikere er splittelsen stor i spørsmålet om de skal støtte opprørerne eller regimet i nabolandet.

Russland frykter nå at den syriske uroen sprer seg til nabolandet og advarer mot konsekvensene.

- Det er nå en reell fare for at konflikten vil spre seg til Libanon, der den, i lys av historien og de etniske og religiøse ulikhetene i befolkningen, kan bli riktig ille, sa utenriksminister Sergei Lavrov onsdag.

- Uenighetene mellom sunni- og sjiamuslimer begynner å komme for dagen og blir nå kunstig forverret. Dette er en svært farlig utvikling, advarer han, ifølge NTB.

Tilspisset i Libanon

NUPI-forsker og Libanon-ekspert Kari Karamé peker på mange urovekkende sammenfallende hendelser både i Syria og Libanon de siste ukene som skaper engstelse i den libanesiske befolkningen.

Kari Karamé, Libanon-ekspert ved NUPI.
- Det er frykt for at Libanon skal bli trukket inn i konflikten i Syria og at den vil spre seg til Libanon. Men krefter som ønsker å føre Libanon inn i en ny konflikt har liten støtte i befolkningen, sier Karamé på telefon fra Beirut.

Bortføringen av 13 sjiamuslimske libanesere i det nordlige Syria tirsdag bidro til å skape fornyet angst for at dette kan være gnisten som sprer krigen i Syria til Libanon. Libaneserne hadde vært på pilegrimsferd til Iran, og ble bortført mens de var på vei hjem gjennom Aleppo-provinsen nord i Syria.

Det er uklart hvem som står bak bortføringen, men i Libanon førte hendelsen til de verste sammenstøtene i Beirut siden 2008 med krav om at de bortførte straks må settes fri.

Shiaer mot sunnier

Beirut hadde nettopp vært gjennom voldsomme uroligheter. Natt til mandag ble to mennesker ble drept og flere skadet i slagsmål mellom rivaliserende grupper som er for og imot Assads regime i Syria.

- Libanons befolkning går som på nåler. Folk er engstelige. Dette er i stor grad en konflikt mellom sjia- og sunni-muslimer, den kristne befolkningen i mindre grad, og det har gitt seg voldsomme utslag de siste ukene, sier Kai Kverme, Midtøsten-forsker ved Universitetet i Oslo. Han har forsket spesielt på Libanon og Syria.

De siste urolighetene i Beirut stoppet da Sheikh Nasrallah, lederen av Hizbollah, den mektigste bevegelsen i landet, manet befolkningen i Libanon til besinnelse. Den sjiamuslimske grupperingen er det syriske regimets nære allierte i Libanon og har støttet Assad-regimets forsøk på å slå ned det 15 måneder lange opprøret.

 Libanons befolkning går som på nåler. Folk er engstelige. Kai Kverme, Midtøsten-forsker ved UiO.Men bortføringen av pilegrimene var bare den siste i rekken av ulike hendelser i Libanon som de siste to ukene har ført til en eskalering av konflikten mellom sunni- og sjiamuslimer.

Imam drept

Uroen i Beirut brøt ut bare få timer etter at det ble kjent at regjeringssoldater hadde skutt og drept en sunnimuslimsk imam og hans livvakt som unnlot å stanse ved en kontrollpost nord i Libanon. Disse drapene skjedde etter at det i flere dager var sammenstøt mellom sunnimuslimer og sjiamuslimske alawitter i havnebyen Tripoli nord for Beirut. Syrias president og hans familie er alawitter, mens mange av de syriske opprørerne er sunnimuslimer.

Kai Kverme, Midtøsten-forsker ved UiO.
- Det er fullt mulig at alle disse hendelsene kan være helt tilfeldige, og ingen bevisst strategi for å skape uro i Libanon. Men det faller inn i et mønster som kan bidra til at krisen i Syria eksporteres til Libanon, sier Kverme.

Libanon har en konfliktfylt historie bak seg. Fra 1975 til 1990 var landet preget av borgerkrig mellom ulike religiøse og politiske grupper. Landet har vært under både israelsk og syrisk okkupasjon og Syria hadde et stort militært nærvær i Libanon gjennom 29 år. De syriske styrkene ble trukket ut i 2005, men Syria har fortsatt stor innflytelse i landet.

Krigstrøtt befolkning

Karamé forteller om en krigstrøtt og herjet befolkning som mest av alt ønsker seg en normalisering av hverdagen, med muligheter for å planlegge fremtiden, tjene til livets opphold og gjøre investeringer for sommersesongen.

Og nettopp utsiktene for at uroen skal eskalere og ødelegge for den viktige turistsesongen denne sommeren vil få katastrofale konsekvenser for den libanesiske befolkningen.

- Selv om det ikke kommer mange utenlandske turister er det mange arabere som besøker landet, og dette er veldig viktig for landets økonomi og for den vanlige libaneser, sier Karamé.

De fire store Gulf-statene Kuwait, Qatar, Bahrain, og De arabiske emiratene har nå utstedt reiseråd hvor de ber sine innbyggere om øyeblikkelig å forlate Libanon, og fraråder alle reiser til landet.  

 

 

Les også:

Les også

Siste fra Verden