• 77 politifolk ble skadet under gårsdagens tumulter. Foruten biblioteket og et skattekontor ble over 60 biler påtent. Dusinvis av butikker ble vandalisert.

    FOTO: AP / THIBAULT CAMUS

Frykter at opptøyene i Paris skal spre seg

Bygeriljasoldater med konvensjonelle våpen og jaktgeværer deltok sammen med opprørsungdommene under de siste gatekampene i Paris, opplyser politiet.


Opptøyene natt til tirsdag i bydelen Villiers-le-Bel var kraftigere enn de som fant sted i 2005, mener Patrice Ribeiro fra politiets fagforening. Politiet skjerper nå sikkerhetstiltakene etter to netter med uroligheter.

– Graden av vold har økt dramatisk, og det virker som om gjengene som går til angrep, er bedre organisert enn for to år siden, sier Frankrike-ekspert Franck Orban til NTB.

Han er stipendiat ved Universitetet i Oslo og fulgte nøye med på ungdomsopptøyene som brøt ut for to år siden. Nå ser han en klar opptrapping.

– Det er stor forskjell. Nå ser man pistoler og håndvåpen, det var ikke tilfelle for to år siden. Det er urovekkende og situasjonen ser ikke lys ut, sier Orban.

Venter det verste

Byens innbyggere er tydelig oppskaket og venter det verste. En gammel mann med pariserloff under armen var tirsdag ettermiddag på vei hjem i bydelen Villiers-le Bel. Selv om det var utplassert et titall politimenn i gata, sto nervøsiteten skrevet i ansiktet til mannen og til de andre innbyggerne som hastet forbi.

– Dette er krig, og den kommer til å vare lenge. Det er alltid det samme avskummet som står bak, mumlet mannen med pariseren.

Franck Orban sier det for tidlig å spå hvor omfattende opptøyene kan bli, men peker på den dype sosiale misnøyen som finnes.

– Det er tydelig at få av de sosioøkonomiske problemene som kom til overflaten for to år siden, er løst. Det er satt inn tiltak og penger for å løse en del av problemene, men det ser ut til å ha vært altfor lite. Eller at tiltakene er kommet for seint, sier han.

«Avskum»

Avskummet var det ordet president Nicolas Sarkozy, daværende innenriksminister, for to år siden brukte om minoritetsungdommene som gjorde opprør. Den gangen brøt urolighetene ut etter at to ungdommer med innvandrerbakgrunn mistet livet mens de flyktet fra politiet. Opptøyene varte i to måneder og spredte seg til andre deler av landet. Fortsatt er forholdet mellom disse ungdomsgruppene og politiet på et lavmål.

Franck Orban mener det er forhastet å tolke det som skjer nå som en organisert, politisk protest.

– Jeg tror heller at opptøyene er et uttrykk for lovløsheten i disse forstedene og et tegn på at styresmaktene har mistet kontrollen over deler av disse forstedene. Det er tydelig at graden av organisert vold og lovløshet har økt siden 2005, sier han.

Søndag støtte altså igjen ungdom og politi sammen, og uroen spredde seg og økte i styrke. Natt til tirsdag ble minst 77 politimenn skadd, fem alvorlig.

Det var rundt 100 ungdommer som natt til tirsdag satte fyr på en rekke kjøretøyer og kastet stein, molotovcocktails og kinaputter mot politiet.

De om lag 160 politifolkene svarte med tåregass og sjokkgranater. Politiet tok også i bruk helikopter for å lokalisere ungdommen.

Kollisjon

Opptøyene denne uka ble utløst av at to tenåringer omkom i en kollisjon med en politibil. De to omkomne på 15 og 16 år kjørte motorsykkel da de krasjet med en politibil i 18-tiden søndag.

Omstendighetene rundt ulykken er uklare, men innbyggere har opplyst at politifolkene forlot de skadde ungdommene kort tid etter kollisjonen. Ifølge politiet skal motorsykkelen ha kjørt i maksimal hastighet og ikke vært registrert for bruk i trafikken. Det er satt i gang en etterforskning for å få klarhet i hva som skjedde.

Les også:

Les også

Siste fra Verden

Flere bilder

Innbyggerne i opprørsbydelen Villiers-le-Bel fikk oversikt over omfanget av de voldsomme opptøyene tirsdag morgen. Nå er de redd for nye tumulter. FOTO: REUTERS / CHARLES PLATIAU

Over 60 biler ble satt i brann under opptøyene, som ifølge politiet var verre enn voldelighetene i Paris for to år siden. FOTO: AP / JACQUES BRINON

Siste nytt