• Tilhengere av det høyreekstremistiske partiet NPD demonstrerer under en minnemarkering i Dresden, 66 år etter bombingen av byen under annen verdenskrig. Etter terroren i Norge har flere tyske politikere tatt opp igjen saken om et forbud mot partiet.

    FOTO: ROBERT MICHAEL/AFP

Frykter etterapere

Sikkerhetsmyndighetene i Tyskland frykter at attentatmannen Anders Behring Breivik kan bli et forbilde for militante islammotstandere.

Se vår samlesak: Alt om tragedien

– Han kan bli brukt som utgangspunkt for etterapere, sier visepresidenten i Bundesamt für Verfassungsschutz (BfV), Alexander Eisvogel, til Der Spiegel.

–Fra terroristers synspunkt var planleggingen svært grundig og omsorgsfullt gjennomført, slik at sikkerhetsmyndighetene ikke skulle merke noe på forhånd. Dette har han dagbokaktig skriftlig notert. Nettopp denne blandingen av angrepet i seg selv og de offentlig tilgjengelige nøyaktige beskrevne forberedelsene bekymrer oss for tiden svært, sier Eisvogel videre.

Sikkerhetsmyndighetene påpeker at attentatet synliggjør en ny form for utlendingsfiendlighet som ikke er rasistisk, men kulturelt og ideologisk motivert.

–Tungt fordøyelig.

Foreløpig har reaksjonene blant høyreekstreme i Tyskland vært tilbakeholdne og avvisende.

Les også:

Eisvogel mener det skyldes at den ideologiske blandingen i det 1500 sider lange såkalte manifestet «som består av mystifisering av tempelriddere, islamhat og samtidig eksplisitt avvisning av nasjonalsosialistisk tankegods er tungt fordøyelig for tyske høyreekstreme».

Den tyske innenriksministeren Hans-Peter Friedrich (fra det konservative partiet CSU) har i etterkant av den norske terroren advart mot voldelige høyreekstreme i Tyskland. Spesielt farlig anses de såkalte «autonome nasjonalistene» å være, en løs gruppering som skal ha om lag 1000 medlemmer.

Fra 1990 til 2010 ble 137 mennesker drept av høyreekstreme i Tyskland, ifølge tall fra ukeavisen Die Zeit.

Før helgen kom en rapport fra den tyske etterretningstjenesten Bundesnachrichtendienst der de trekker samme konklusjoner som norske PST, nemlig at de ikke kan se at det finnes noe europeisk høyreekstremt nettverk. De anslår heller ikke at faren for angrep fra høyreekstreme er høyere nå enn før attentatet i Norge.

Partiforbud.

Flere politikere i Tyskland har tatt opp igjen saken om et forbud mot det høyreekstreme partiet NPD, Det tyske nasjonaldemokratiske partiet. Blant annet er leder av det sosialdemokratiske partiet SPD, Sigmar Gabriel, tilhenger av et forbud.

NPD har ca. 300 kommunestyrerepresentanter i Tyskland. En fersk meningsmåling viste i går at 68 prosent av tyskerne ønsker forbud nå.

Innenriksminister Friedrich mener at å ta opp dette nå, er å misbruke en tragedie i Norge til å fremme innenrikspolitiske saker.

Les også:

Les også:

Les også

Siste fra Verden

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Siste nytt