• Tre ganger i uken utfordrer og underholder Fasi Zaka (t.v.) pakistansk ungdom på direktesendte radio i et av de mest populære programmene i landet. Her med Ali Shahed, medvert og lydingeniør.

    FOTO: KRISTIN SOLBERG

Gjør narr av bakstreverske pakistanere

Radioverten Fasi Zaka (34) er en blanding mellom standup-komiker og rådgiver. Det har slått an blant pakistansk ungdom.

Klokken er ti en torsdagskveld og Fasi Zaka (34) stumper røyken i et askebeger og går inn i et lite, oransje radiostudio i Islamabad. Noen øyeblikk senere setter han munnen mot mikrofonen.

- Velkommen til the Fasi Zaka Show på FM91, sier han mens rockemusikken dundrer i bakgrunnen.

Slik starter et av de mest populære radioprogrammene i Pakistan. I to timer tre kvelder i uken utfordrer og underholder Zaka pakistansk ungdom i alderen 16–30 år.

Lytterne tar kontakt med ham via telefon, SMS og Facebook og på en blanding av urdu og engelsk blir allmenne og globale ungdomstema som forelskelse og utdannelse diskutert på luften. Mer Pakistan-spesifikke problemer som fundamentalisme, krig, død og cricket dukker også stadig opp i samtalene i det fem år gamle programmet som regnes for å bli mer og mer populært.

Alvor

Zaka – som kan beskrives som en blanding av rådgiver og stand-up-komiker – svarer innringerne med en blanding av alvor og humor. Han bruker førstnevnte hvis innringerne har seriøse spørsmål av typen «hvilket universitet bør jeg velge» eller hvis de har tunge tema på hjertet, som første innringer denne kvelden.

Hun forteller at hennes søskenbarn ble drept da familiemedlemmer skjøt med gevær i luften for å feire Pakistans seier i kvartfinalen i verdenscupen i cricket nylig.

- Jeg hater at folk skyter i luften. Det er en barbarisk tradisjon, sier Zaka om tradisjonen som hvert år tar livet av utallige pakistanere.

Humor

Neste innringer blir imidlertid møtt med humor og til og med erting, noe som kjennetegner Zakas program. Innringeren, en tobarnsmor, forteller at hun er blitt fornærmet av et debattprogram som stilte spørsmål ved riktigheten av å opprette den pakistanske staten for 63 år siden. Hun sier at hun ønsker at programmet blir tatt av luften, noe som blir møtt med lite forståelse fra liberale Zaka.

- Det var en debatt, og i en debatt vil folk alltid argumentere for begge sider av en sak. Jeg bryr meg ærlig talt mer om rettighetene til frosker enn om dette, sier Zaka til kvinnen, og fortsetter i samme dur:

- Kan vi snakke med din treårige sønn slik at vi får en intelligent samtale?

Utfordrer

Som en sekulær, venstrevridd intellektuell, utfordrer Zaka særlig lyttere som ringer inn for å lufte fundamentalistiske eller fordomsfulle holdninger.

- Vi oppfordrer folk til å lufte fordommene sine, og så slår vi ned på dem, sier han.

- Vi tillater ingen fordomsfulle spøker, og vi forsøker å utfordre reaksjonære holdninger.

Ofte starter debatter lytterne imellom. I et av programmene argumenterte for eksempel en innringer at jenter som blir seksuelt trakassert – et stort problem i Pakistan – kan takke seg selv fordi de kler seg utfordrende.

- Da ringte det en jente som sa hun brukte burka, og som sa at hvis dette argumentet virkelig stemte, hvorfor ble hun da kløpet i rumpa på bussen? Det var et av mine favorittprogram, forteller Zaka.

Lytterne utfordrer også radioverten. Denne kvelden sender en lytter inn en SMS der han klager over at Zaka har ertet menn med skjegg – noe som blir sett på som et tegn på at bæreren er religiøs.

- Hvorfor gjør du narr av skjegg? Det er et islamsk krav! skriver den sinte lytteren.

- Hvorfor må vi si at alt handler om islam? Slapp nå av litt! svarer Zaka.

Reaksjoner

I et land der fundamentalismen er utbredt, konspirasjonsteoriene mange og voldsterskelen lav, har Zaka fått mange negative reaksjoner for sine liberale holdninger.

Han er blitt kalt en jødisk agent. Han er blitt kritisert for å svare innringere med «hallo» istedenfor den muslimske hilsenen «Assalam Alaikum.» Han har mottatt dødstrusler etter å ha gjort narr av jentene ved koranskolen ved den radikale Røde Moské i Islamabad.

Og hver desember, når han har ønsket Pakistans kristne minoritet en god jul, har han fått provoserte innringere på tråden.

- I år er første gang de ikke har ringt inn, sier han og ler.

- Men kanskje kom ikke samtalen deres gjennom. Jeg kan ikke bruke det som et tegn på at jeg har endret holdninger!

Les også

Siste fra Verden

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.