• Mikhail Gorbatsjov skal lære russerne hvordan de skal bruke friheten.

    FOTO: FRED DUFOUR/AFP

Gorbatsjov danner nytt parti

Sovjetunionens siste leder, Mikhail Gorbatsjov, skal danne et nytt parti som er uavhengig av Kreml. Med seg får han finansfyrsten Aleksandr Lebedev.

77-åringen Gorbatsjov har ingen planer om å gå inn i pensjonistenes rekker, men var den som tok initiativet til å danne det nye partiet, opplyste Lebedev tirsdag.

Gorbatsjov ble hyllet verden over for å ha brakt demokratiet til Øst-Europa og fikk Nobels fredspris i 1990. Men han er svært er upopulær i hjemlandet fordi Sovjetunionens fall i 1991 førte til økonomisk og politisk kaos for russerne. Sist gang han stilte som presidentkandidat, i 1996, fikk han bare 0,5 prosent av stemmene.

Reformer

Nå har Gorbatsjov imidlertid tatt initiativet til å starte et nytt politisk parti, skriver finansfyrsten Lebedev på sine hjemmesider.

– Han ga vårt folk frihet, men vi klarer ikke å lære oss hvordan vi skal bruke den, skriver Lebedev.

Det nye partiet har foreløpig fått navnet Det uavhengige demokratiske partiet og vil særlig jobbe for juridiske og økonomiske reformer, mindre «statskapitalisme», flere uavhengige medier og en styrket nasjonalforsamling.

Lebedev understreker at han ikke har planer om å finansiere partiet med sine egne midler, men at det skal finansieres med midler fra «ikke-statlige kilder».

Dumaen ikke et mål

Mikhail Kuznetsov, nestleder for Gorbatsjovs nåværende politiske organisasjon, Unionen for sosialdemokrater, sier at det nye partiet ikke har som mål å komme inn i russernes nasjonalforsamling, Dumaen.

– Gorbatsjov har ingen ambisjoner om å ta plasser i nasjonalforsamlingen. Hensikten med partiet er å danne et nytt uavhengig, demokratisk parti der unge mennesker kan få engasjere seg i en ny politikk, sier Kuznetsov.

Les også

Siste fra Verden

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Flere bilder

Mikhail Gorbatsjov møtte daværende statsminister Kjell Magne Bondevik i 1998. FOTO: SCANPIX