• På slutten av 1970-tallet var Etan Patz-saken en av de mest omtalte sakene i USA og i verden. Nå håper politiet de kan løse gåten.

    FOTO: POLITIET

Graver etter gutten fra melkekartongene

Etan Patz forsvant sporløst på vei til skolebussen i 1979. Nå håper politiet at de endeleig skal løse saken som rystet USA.

Mandag pakket politiet ned telt av presenninger utenfor leilighet 127 B i Prince Street i SoHo på Manhattan. Politiet har gravd ut kjelleren i håp om å løse gåten med Etan Patz’ forsvinning.

Den seks år gamle Etan Patz hadde, som mange andre unger, mast i ukevis om å få lov til å gå alene til skolebussen. Den stanset to kvartaler fra familiens leilighet.

Moren, Julie Patz, fulgte ham ned på fortauet. Hun så at han løp mot busstoppet. Da han bare hadde et kvartal igjen, skyndte hun seg opp i leiligheten i nummer 113 til Etans to år gamle lillebror.

Det var det siste hun så av Etan. Han nådde aldri bussen.

I dag ville Etan vært en mann på nær 40 år. Leiligheten der politiet nå har gravd ut kjelleren, var tilholdssted for en håndverker som kjente Patz-familien.

Likhunder markerte

Han er formelt ikke siktet, og advokaten til den nå 75 år gamle mannen sier han samarbeider fullt og helt med politiet. Likhunder markerte i kjelleren.

Men etter å ha gravd i fem døgn, innstilte politiet mandag gravingen. Så langt har de ikke funnet noe, men sement fra gulvet er sendt til FBIs kriminaltekniske laboratorium.

Lille Etans forsvinning endret på mange måter hvordan myndigheter og andre behandlet barneforsvinningssaker. Først startet foreldrene å lete etter ham.

Men snart med ble dette en slags nasjonal bevegelse. Etan Patz var det første forsvunne barnet som fikk portrettet på melkekartonger i New York, i et håp om at noen skulle vite hva som skjedde med den lille gutten. Hans forsvinning førte til at det ble skapt en hel bevegelse for å sette søkelys på barn som blir borte. I USA førte også saken til en rekke lovendringer som skulle gjøre det lettere å spore opp forsvunne barn og ikke minst finne kidnappere.

Ny gjennomgang

Etan Patz ble erklært død for drøyt ti år siden, men saken hans har ikke fått samle støv. Da sjefetterforskeren fikk en ny jobb, ga han over saken til en ung betjent med beskjed om å gå igjennom den på nytt med friske øyne.

Etterforskeren heter Thomas MacDonald. Han gikk igjennom saken og skrev et 50 siders dokument og snakket med vitner og foreldre.

Resultatet av hans etterforskning er at de gravde ut kjelleren i denne bygningen i SoHo.

Politiet er tilbakeholdne med hva konkret som fikk FBI til å grave ut kjelleren.

Men de legger ikke skjul på at de håpet at de skal finne det som er igjen av den lille gutten. De har 
gravd nesten to meter dypt, men sier de så langt ikke kan fastslå at de har funnet levninger etter ham.

Men politiet håper fortsatt de skal kunne gi svar på hva som skjedde med gutten på melkekartongen.

Les også

Siste fra Verden

Siste nytt