• FOTO: Vkontakte

Koranvers på nettsiden til mistenkt tsjetsjener

«Gud holder av dem som gjør godt»

På den russiske nettsiden til den 19 år gamle tsjetsjeneren som er mistenkt for å stå bak bombeangrepet mot Boston Marathon, er det lagt ut koranvers.

To tsjetsjenske brødre, Tamerlan Tsarnajev som ble drept i skuddveksling med politiet i Watertown utenfor Boston torsdag kveld, og hans lillebror 19 år gamle Dsjokhar Tsarnajev, mistenkes for å ha stått bak bombene under Boston maraton, sier sikkerhetskilder til Reuters.

På det russiske motstykket til Facebook - Vkontakte - har Dsjokhar Tsarnajev  lagt ut koranvers.

Verset er hentet fra Koranen, sure 2, vers 195: «Gi av det dere har for Guds sak. Styrt dere ikke i undergangen med egne hender, men gjør det gode. Gud holder av dem som gjør godt.»

Vkontakte-siden er på russisk, Aftenposten har brukt den norske oversettelsen fra korandatabasen Islam.no.

Politiet i Boston driver nå en intens jakt på 19-åringen. Hans eldre bror, Tamerlan Tsarnajevsom som også er mistenkt for å stå bak bombeangrepet, ble drept under en poiltijakt i natt.

På det som utgir seg for å være 19-åringens engelske Facebook-side er det nylig lagt til flere bilder av skadede barn i krigslignende situasjoner. Profilen ble opprettet i 2010, men det har ikke vært aktivitet på siden siden september 2012 - før det ble lagt ut bilder og en rekke oppdateringer i ettermiddag. Det er høyst usikkert om dette er en side Tsarnajev selv står bak.

Til USA i 2002

Den russiske nettsiden er full av kritiske innlegg mot mannen, som skal være av tsjetsjensk opprinnelse.

Video

FBIs video av de mistenkte bombemennene

FBI slapp torsdag kveld denne videoen av de mistenkte for terroren i Boston.

I 2001 kom familien, med fire barn, til den russiske delrepublikken Dagestan, naborepublikken til Tsjetsjenia, fra den tidligere sovjetrepublikken Kirgisistan i Sentral-Asia. Dette forteller sekretæren til direktøren på skole nummer 1 i Makhatsjkala, hovedstaden i Dagestan, til Aftenposten.

-Ja, hos oss gikk fire barn fra denne familien. Djokhar i første klasse, Tamerlan i åttende klasse, Bela og Alina femte i syvende klasse. Jeg husker ikke hvem av jentene som gikk i hvilken klasse. De ankom fra Kirgisistan i 2001. Hvor de ble født vet vi ikke. De var flyktninger. De gikk på skole hos oss bare i ett år. Etterpå reiste de til Amerika. De skrev seg inn på skolen at de av nasjonalitet var tsjetsjenere, sier Irina Bandurina til Aftenposten.

Til Guantanamo

På Dsjokhar Tsarnajev russiske Vkontakte-side er det blant annet skrevet ned en gåte, som er oversatt fra russisk til norsk av Aftenpostens utenriksredaksjon:

«På skolen fortalte de en gåte.

En bil kjører på veien. I den sitter - en dagestaner, en tsjetsjener og en ingusjeter.

Spørsmål: Hvem fører bilen?

- Politiet.

Men hvor kjører bilen?

- Til Guantanamo

- Til Boston.»

Nettkommentarer

Det ligger mange russiske og engelske kommentarer på Vkontakte-siden til Dsjokhar Tsarnajev. De fleste er hatefulle, men det er også meldinger som advarer mot forhåndsdømming.

« Honestly I don't believe everything in the news . I wasn't there I didn't see anything , who did? Why curse this kid for being on video?

Where is the proof he and his brother planted the bomb?»

Les også

Siste fra Verden

Flere bilder

Hør den massive skuddvekslingen

En person ble pågrepet utenfor Boston etter at en politimann torsdag ble skutt og drept ved universitetet MIT.