• - Fred er på vei

    FNs spesialutsending Obasanjo møtte opprørsleder Nkunda i Øst-Kongo.

    VIDEO:

  • Christian Zabayo fra Kiwanja vil gjerne hjem. Foreløpig må han bli hos Laurent Nkundas opprørsgruppe CNDP. Kaptein Fred Manzi passer på ham.

    FOTO: JØRGEN LOHNE

Guttungen som ble troppssjef

Bunagana (Aftenposten):For ett år siden røvet Mai-mai-militsen gutten ut av familiens hjem og gjorde ham til soldat. Han hadde avansert til troppssjef da han for knapt to uker siden ble tatt til fange utenfor hjembyen Kiwanja.

- Jeg vil gjerne hjem til mor og far, sier Christian Zabayo. Han holder et godt tak i kaptein Fred Manzis hånd og er litt sjenert av oppmerksomheten han får fra journalister som egentlig er kommet for å møte general Laurent Nkunda. Han ser ut som han er maks 10 år, men hevder at han er 15. Christian synes å være i ferd med å bli en maskot for CNDP (Nasjonalkongressen for folkets forsvar, som Nkunda leder) i Bunagana mot grensen til Uganda, et av opprørsbevegelsens viktige tilholdssteder. - Nå er jeg også CNDP, sier gutten og smiler bredt. Christian er blitt et ledd i bevegelsens propaganda. For to uker siden hadde han kommandoen over 30 gutter og voksne menn, og levde i bushen. Han var bevæpnet med et automatgevær av typen AK-47 (Kalasjnikov) da han ble tatt av Nkundas soldater. Det skjedde da CNDP raidet en Mai-mai-stilling utenfor Kiwanja før de to militsene utkjempet et slag som kostet mange av byens sivile livet. Menneskerettighetsgrupper anklager CNDP for å ha drept og begått overgrep i denne forstaden til Rushuru i dagene etter at kampene var over.Trolig håper Christians nye venner at han kan bidra til å styrke deres versjon når en granskning av Kiwanja-drapene nå skal gjennomføres. - Det var mange Mai-mai inne i byen, sier gutten, med kapteinen som oversetter. Landet er på randen av å være en havarert stat les Per Kristian Haugens kommentar om krigen i Kongo.

Hjem til hva?

Og CNDP lar ikke denne sjansen gå fra seg til å fremstå som ytterst menneskevennlig, med den tidligere fienden og barnesoldatens beste som eneste mål: - Christian skal få møte generalen. Deretter tar vi kontakt med foreldrene hans slik at han kan komme hjem, sier kaptein Manzi, som tydeligvis trives med rollen som guttens "onkel" i leiren. Christian vil gjerne på skolen igjen snarest mulig, forteller han.- Hvordan skal han kunne komme hjem? Mange i byen vil hate ham for å ha vært medlem av Mai-mai, og militsen vil trolig prøve å straffe ham for å ha skiftet side. Populær blir han vel heller ikke som nyomvendt CNDP-tilhenger i en by der befolkningen stadig søker tilflukt ved FN-leiren like ved fordi de er redde for nye overgrep, og for å komme i kryssild mellom de to gruppene?- Nei, innrømmer kaptein Manzi, - det blir nok ikke helt ukomplisert.- Hva er forresten minimumsalderen for soldater i CNDP?Kapteinens smil blir en tanke stivere: - Det må dere spørre generalen om.Gutten vil ikke si så mye om tilværelsen i bushen, men forteller at han og de andre guttene ble manipulert til å ta stor risiko, og at de var i mange trefninger der mennesker ble drept. Barneansiktet får et hardt drag og blikket blir vaktsomt når han snakker om livet med Mai-mai. Nå vil han definitivt legge militslivet bak seg.- Hva vil du bli når du blir voksen, Christian?- Jeg vil bli lege. Det er et godt å arbeid å hjelpe andre mennesker, sier han alvorlig.

Les også:

Les også

Siste fra Verden

Barnesoldater

Redd Barnaanslår at minimum 3000 barn var tvangsrekruttert til væpnede grupper før kampene i Øst-Kongo startet i august.Antallethar nå steget kraftig. Titusenerav barn er blitt misbrukt på denne måten i Kongos kriger og konflikter siden 1990-tallet.Mai-maier beryktet for tvangsrekruttering av mindreårige, men er langt fra alene om å gjøre det.

Opprørs-høvdingen

Laurent Nkunda er født i Kongo i 1967 og studerte i sin tid psykologi. Under folkemordet i Rwanda i 1994 og 1995 sluttet han seg til tutsifolkets militære gruppe som kjempet mot Hutu-regimet i landet. På slutten av 1990-tallet sluttet han seg til Laurent-Desire Kabila for å bekjempe landets daværende diktator Mobutu Sese Seko. I mai 1997 flyktet Mobutu fra landet.I 2004 ble Nkunda utnevnt til general. Han deserterte deretter fra den regulære hæren, dro til den østlige delen av landet og kunngjorde at han ønsket å styrte Kabila-regimet i hovedstaden Kinshasa. I august 2007 grunnla han Den nasjonale kongress for forsvar av folket (CNDP), en gruppe som skal forsvare interessene til tutsifolket i Øst-Kongo. I høst har han forsøkt å erobre byen Goma og har kunngjort at han ønsker å overta makten i hele Kongo.

Flere bilder

Laurent Nkunda FOTO: Lohne, Jørgen

Siste nytt