• Gjenoppbyggingen etter Gaza-krigen er i full gang. Nå er bygningsmaterialer tilgjengelige igjen. Her henter Ahmad armeringsjern til det som skal bli en fireetasjes leilighetsgård.

    FOTO: Jørgen Lohne

Hamas tar avstand fra gammel alliert

– Hamas støtter det syriske folket mot et regime som begår forbrytelser mot menneskeheten, sier Ahmed Yousef, talsmann for Hamas på Gazastripen. Han har tittelen viseutenriksminister i Ismael Haniyes regjering.

Hamas’ toppledelse, med generalsekretær Khaled Mishal i spissen, har forlatt Damaskus, der de har hatt tilhold siden de ble kastet ut av Jordan i 1999. Mange av politbyråets medlemmer er nå kommet til den Hamas-styrte Gazastripen. Da han tar i mot Aftenposten på sitt kontor i Gaza by, kommer Yousef fra et møte med en av de sist ankomne, Imad al-Alami.

Hamas` talsmann på Gazastripen, Ahmed Yusef, sier de tar skarp avstand fra sine tidligere allierte i det syriske regimet

Hamas` talsmann på Gazastripen, Ahmed Yusef, sier de tar skarp avstand fra sine tidligere allierte i det syriske regimet

FOTO: Jørgen Lohne

Lytter ikke

–  Vi har forsøkt å gi Syrias ledere råd, men de vil ikke lytte. De forstår ikke at Den arabiske vår innebærer at den som ikke vil rette seg etter folkets krav om endring, må tape. Derfor kommer regimet til å falle, akkurat som i Tunisia, Egypt og Libya, mener Yousef.

Etter at Hamas-topper tidligere har forsøkt å fremstille det som om islamistorganisasjonen var nøytral i konflikten mellom sine tidligere allierte i Syrias ledelse og opposisjonen, gjør Yousef det nå helt klart at de ikke lenger vil bli assosiert med regimet som har gitt dem opphold i over ett tiår: Bashar al-Assad gjør seg nå skyldig i samme slags forbrytelser som hans far og forgjenger Hafiz al-Assad utførte i 1982, da opptil 40 000 mennesker ble drept under oppstanden i den syriske byen Hama, fastslår han.

Gaza-vår

Samtalen finner sted i de velutstyrte lokalene til The House of Wisdom (HOW), instituttet som Yousef har opprettet og som ifølge sine statutter er viet til studier i palestinsk konfliktløsning og godt styresett.

Det er like før palestinernes nye, nasjonale samlingsregjering skal presenteres. Hamas og rivalene i Fatah, som ledes av den palestinske president Mahmoud Abbas på Vestbredden, har nå forpliktet seg til å slutte fred og samarbeide mot det felles mål om en selvstendig palestinsk stat, selv om det i går kveld kom meldinger om splittelse blant Hamas-toppene.

Avtalen er et resultat av Den arabiske vår, opprøret som spredte seg raskt etter starten i Tunisia i januar i fjor, ifølge Yousef:

– Ungdommer på Vestbredden og her på Gaza-stripen mobiliserte og forlangte en slutt på splittelsen. Det er ingen tvil om at dette var avgjørende for da Abbas og Hamas-statsminister Ismail Haniye bestemte seg for å begynne prosessen mot en samlingsregjering, sier Yousef.

Sement

Den kommende teknokratregjeringen under Abbas’ ledelse skal etter planen sørge for å gjennomføre valg til ny nasjonalforsamling snarest mulig. En annen viktig oppgave er gjenoppbygging etter ødeleggelsene etter krigen mellom Israel og Hamas ved årsskiftet 2008/2009. Den ser for øvrig ut til å være i full gang. Bare på min vei fra det nyåpnede luksushotellet ArcMed til HOWs lokaler, ser jeg flere byggeprosjekter enn noen gang etter krigen for tre år siden:

– Ja, det stemmer, det bygges på hele Gazastripen nå, bekrefter dr. Yousef.

Den økte aktiviteten skyldes at det nå blir smuglet mer byggematerialer enn noen gang før. Tunnel-eierne kan konsentrere seg om sement og armeringsjern, nå som det er nok av vanlige forbruksvarer i butikkene, påpeker talsmannen.

Det generelt forbedrede utvalget av forbruksvarer skyldes at israelerne er blitt mer liberale når det gjelder hva som får slippe inn på den blokkerte landstripen. Også egypternes delvise åpning av sin grense mot Gaza har virket i samme retning. Israelerne tillater nå også at bygningsmaterialer til en del gjenoppbyggingsprosjekter i regi av FN og hjelpeorganisasjoner får slippe inn på lovlig vis.

Men resten av byggingen, med smuglervarer, er det bare velstående privatpersoner som har mulighet for å gjennomføre, understreker Ahmad Yousef:

– Vi er helt avhengig av hjelp av det internasjonale samfunn for å bygge opp igjen etter krigen.

Innrømmelser

Israels statsminister Benjamin Netanyahu har fastslått at president Abbas har forlatt «fredens vei» ved å inngå regjeringssamarbeid, fordi Hamas er å anse som en Iran-støttet terroristorgansisasjon.

– Men deltagelse i en samlingsregjering med Fatah er vel første skritt på veien til å anerkjenne Israel, slik dere alltid har nektet å gjøre?

En liten ansiktrykning antyder at Yousef blir lett irritert over spørsmålet:

– Hvorfor spør dere alltid om det, hvorfor skal alltid vi gjøre innrømmelser? Er det ikke på tide at israelerne viser litt samarbeidsvilje? Abbas har gitt etter og vist sin fredsvilje i årevis, og hva har han fått tilbake fra motparten?

Les også

Siste fra Verden

Hamas og Syria

Syria har sammen med Iran vært regnet for Hamas’ viktigste støttespiller i Midtøsten-regionen.

Den sunnimuslimske islamistorganisasjonen har hatt tilhold i Damaskus helt siden jordanerne kastet Hamas-ledelsen ut i 1999.

Assad-regimets voldsbruk mot opprørerne, som i det vesentlige tilhører Syrias sunnimuslimske folkeflertall, er en vesentlig årsak til at Hamas nå velger å ta avstand fra regimet.

Det forhold at andre islamistgrupper, som i likhet med Hamas har sine røtter i Det muslimske brorskap, nå får makt i land som Egypt og Tunisia, kan på sikt gi de palestinske islamistene andre og allierte enn Iran, Syria og den mektige sjiamuslimske, libanesiske gruppen Hizbollah, mener analytikere.

(Kilder: nyhetsbyråene, Bloomberg)

Siste nytt