• Derrick Pounder, professor i rettsmedisin, forteller til britiske Channel 4 at gutten først ble skutt i brystet mens han sto oppreist, før han ble skutt fire ganger etter at han falt.

    FOTO: Channel 4

  • Lederen for Tamiltigrene, Velupillai Prabhakaran, sammen med sønnen Balachandran, datteren Duwaraka og ektefellen Mathivathani. Ifølge en avhoppet srilankisk forsvarstopp ble gutten likvidert av regjeringssoldater.

    FOTO: HO

«Han kan ha strukket ut armen og tatt på våpenet som drepte ham»

Den tolv år gamle sønnen til Tamiltigrenes leder ble skutt og drept etter å ha fortalt srilankiske regjeringssoldater hvor faren befant seg, ifølge nye opplysninger.

Liket av den tolv år gamle gutten ligger på bakken. I overkroppen har han fem kulehull. Rundt ham ligger fem andre lik, alle med hendene på ryggen.

Den drepte gutten er Balachandran Prabhakaran. Han var den yngste sønnen til Velupillai Prabhakaran, den fryktede lederen av LTTE-geriljaen, også kjent som Tamiltigrene. En ny video samt et vitnemål fra en srilankisk general gir sterke indikasjoner på at 12-åringen ble regelrett henrettet.

– Han var blitt sendt for å overgi seg sammen med fem livvakter, sier en srilankisk toppgeneral i et hemmelig vitnemål som Aftenposten har fått tilgang til.

Generalen, som var blant de mektigste i den srilankiske hæren frem til borgerkrigens slutt, lot seg i fjor intervjue i USA av en advokat som jobbet med en krigsforbrytersak mot srilankiske myndigheter.

– De ble drept, sier generalen om 12-åringen og de fem livvaktene, og legger til at drapet på gutten skjedde etter at han hadde fortalt hæren hvor faren hans befant seg.

Aftenposten har fått bekreftet at generalens vitnemål er ekte.

– Han var veldig klar på punktet om at Prabhakarans sønn ble henrettet, sier den anerkjente menneskerettighetsadvokaten Bruce Fein, som gjennomførte intervjuet, til Aftenposten.

Skutt på kloss hold

Videoen som viser liket av 12-åringen offentliggjøres i en dokumentarfilm som onsdag kveld sendes på britiske Channel 4. TV-kanalen har også fått tilgang på flere stillbilder som viser liket av den 12 år gamle gutten, og indikerer at det er regjeringssoldater som har filmet og fotografert likene. Aftenposten.no har sett filmen.

Videoen skal være tatt 18. mai 2009. LTTE-lederen ble drept dagen etterpå. Bilder av den drepte geriljalederen viser at han trolig ble skutt i hodet, bakfra.

Derrick Pounder, professor i rettsmedisin ved universitetet i Dundee, forteller i filmen at gutten trolig først ble skutt i brystet mens han sto oppreist, før han ble skutt ytterligere fire ganger etter at han falt.

– Skadene rundt det første skuddsåret indikerer at avstanden til våpenet var to-tre fot eller mindre. Han kan ha strukket ut armen og tatt på våpenet som drepte ham, sier Pounder i dokumentarfilmen, som er en oppfølger til en prisbelønnet film om Sri Lanka som Channel 4 sendte i fjor.

Tre år etter at den blodige borgerkrigen på Sri Lanka tok slutt, er det fortsatt svært mange ubesvarte spørsmål knyttet til hvordan krigen ble ført. En FN-rapport fra i fjor antyder at både regjeringssoldater og LTTE begikk krigsforbrytelser og at uskyldige sivile tamiler havnet i kryssilden i flere måneder med svært begrenset tilgang til mat og medisiner.

Norge støtter FN-resolusjon

Så mange som 40 000 sivile kan ha blitt drept i løpet av de siste månedene av krigen, ifølge FN-rapporten. Organisasjonen International Crisis Group har også antydet sivile tap i denne størrelsesordenen.

I neste uke vil FNs menneskerettighetsråd, der Norge er medlem, avgjøre om den skal vedta en resolusjon som krever at Sri Lanka etterforsker påstandene om krigsforbrytelser. Utviklingsminister Erik Solheim sier at Norge kommer til å støtte denne resolusjonen.

– Resolusjonen er nok ikke så veldig sterk i språket, men det henger sammen med at USA ønsker å få en bred koalisjon der også flere utviklingsland er representert. Dette dreier seg først og fremst om å skape et konstant press rundt saken. Myndighetene på Sri Lanka har ennå ikke gjort det omverdenen forventer, nemlig å gi oss klarhet i det som skjedde i krigens sluttfase, sier han.

Selv avviser srilankiske myndigheter at de har gjort noe galt. Den siste videoen fra Channel 4 blir stemplet som falsk, og flere srilankiske regjeringsmedlemmer snakker åpent om det de kaller en «vestlig konspirasjon» mot landet.

Sri Lankas forsvarsmyndigheter kunngjorde tirsdag at de ikke har funnet noen bevis for at deres soldater begikk krigsforbrytelser i kampen mot LTTE.

Les også

Siste fra Verden

Borgerkrigen

Den blodige borgerkrigen på Sri Lanka varte fra 1983 til 2009.

Geriljagruppen LTTE – også kalt Tamiltigrene – kjempet for å opprette en uavhengig tamilsk stat nord på øya.

Antallet drepte er anslått til mellom 60 000 og 100 000.

Siste nytt