• Vitner forklarer seg til FN-personell i landsbyen Mazraat al-Qubeir fredag ettermiddag. FOTO: JØRGEN LOHNE
  • Dette bildet er sluppet av Shaam News Network, og viser døde barn etter det som angivelig er en massakre i de to landsbyene Maarzaf og Al-Qubeir i Hama-regionen. Aftenposten kan ikke verifisere bildets stedsangivelse eller tidspunktet det er tatt.

    FOTO: SHAAM NEWS NETWORK

Han mistet broren og to sønner: - De angrep med automatvåpen

OSLO/MAZRAA AL-QUBAIR (Aftenposten.no): Bonden Ahmad Hamud Iatem mistet flere nære familiemedlemmer da en militsgruppe angrep landsbyen Mazraa al-Qubair natt til torsdag. FNs etterforskningsteam har nå ankommet landsbyen.

Like utenfor landsbyen Mazraa al-Qubair møter Aftenposten.no bonden Ahmad Hamud Iatem. Han bor i den lille landsbyen, men har nå tatt tilhold hos noen bekjente like utenfor lansbyen.

Han forteller at han tror 50-60 mennesker ble drept da en militsgruppe tok seg inn i landsbyen natt til torsdag.

- Jeg kjenner mange av dem. De er alle sunnimuslimer, sier Iatem til Aftenposten.nos journalist på stedet.

To av hans sønner, hans bror og andre nære familiemedlemmer ble drept.

Ahmad Hamoud A-Yateen mistet sin bror, to sønner og andre nære familiemedlemmer i angrepet på landsbyen Mazraat al-Qubeir. FOTO: JØRGEN LOHNE
 

På spørsmål om hvor mange av de drepte som er barn, slår Iatem oppgitt ut med armene.

- Det er mange, men jeg vet ikke hvor mange, sier Iatem.

Ifølge Iatem ble drapene utført av 10-15 personer. Alle var kledd i sivil.

- De brukte automatvåpen da de angrep, forteller Iatem.

FN har ankommet landsbyen

Etterforskningsteamet fra FN ankom den syriske landsbyen Mazraa al-Qubair, 20 kilometer nordvest for byen Hama fredag ettermiddag, etter at FN har forsøkt å få tilgang til landsbyen i to dager. FN-kolonnen består av syv biler, i tillegg er det fire biler med journalister.

I tillegg til militære observatører som skal forsøke å skaffe klarhet i hva som skjedde da flere enn 80 mennesker ble drept, er det også sivile menneskerettighetseksperter med i teamet fra hovedkvarteret i Damaskus.

Aftenposten.no reiser sammen med FN-kolonnen, som nå befinner seg i utkanten av Mazraa al-Qubair.

- En av bilene i FN-kolonnen er nå på vei inn i landsbyen, men resten av kolonnen står rett utenfor landsbyen og venter på tillatelse til å komme inn i landsbyen, sier Aftenpostens korrespondent Jørgen Lohne på telefon fra Mazraa al-Qubair.

- Drepte kvinner og barn

Natt til torsdag ble det kjent at at en militsgruppe skulle ha tatt seg inn i landsbyen, der de regelrett slaktet ned store deler av befolkningen. Syriske aktivister hevder at 78 mennesker er drept, og at mange av de drepte er kvinner og barn.

Syriske styresmakter bekrefter at det har pågått kamper i området. Statlig syrisk TV beskriver hendelsen som en massakre, men hevder ni mennesker er drept. I reportasjen skylder myndighetene på «terrorister» som ønsker utløse en militær intervensjon.

Ifølge BBC sier syriske aktivister skal regjeringsstyrker ha fjernet mange av de døde mens FN-observatørene forsøkte å få tilgang til landsbyen torsdag.

FN beskutt

En FN–bil ble torsdag beskutt med mindre håndvåpen da obervatører forsøkte å komme seg inn i landsbyen. Ifølge generalmajor Robert Mood, leder for FNs observatørstyrke UNSMIS, ble observatørene stanset både ved kontrollposter og i sivile områder.

Nyheten om den påståtte massakren i Mazraa al-Qubair kommer etter at minst 108 mennesker ifølge FN ble drept i massakre i Houla-distriktet sentralt i Syria den 25. og 26. mai. Nærmere halvparten av ofrene i Houla var barn.

Etter massakrene har de væpnede opprørerne i Syria erklært at de ikke lenger føler seg forpliktet av FN og Den arabiske ligas fredsplan for landet.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon fordømmer massakren, og advarer om en overhengende fare for full borgerkrig i Syria.

Les også

Siste fra Verden