• Tirsdag morgen måtte befolkningen på øyen Yeonpyeong flykte i fiskebåter.

    FOTO: AP

Her brenner husene etter nordkoreansk angrep

- Flammene er ute av kontroll

Befolkningen på den fjernliggende øyen Yeonpyeong er kjent for sitt ønske om å leve i fred og ro. Men tirsdag morgen ble befolkningen ofre for stormaktpolitikk og livredde øybeboere måtte flykte i fiskebåter da nordkoreanske styrker startet å bombe deres hjem.

Flammene sprer seg nå og brannen er ute av kontroll, melder Sky News.

Nord-koreanske myndigheter har så langt ikke kommet med noen kommentarer til det som tilsynelatende var et uprovosert angrep.

En sørkoreanske marinesoldat skal være drept i trefningene. 14 sørkoreanske soldater skal være skadet, tre av dem alvorlig, ifølge nyhetsbyrået Yonhap. Flere sivile er også skadet i angrepet.

Tidslinje og kart: Dette er konflikten på Korea-halvøya


TV-bilder skal vise at det er minst fire røykfaner fra øya Yeonpyeong, etter at Nord-Korea angrep øya med granatild tirsdag morgen, melder nyhetsbyråene Reuters og AP.

Innbyggere evakuertSørkoreanske myndigheter sa tirsdag at de har skutt tilbake, etter at Nord-Korea tirsdag morgen avfyrte granater mot øya som ligger nær landenes omstridte vestlige grense .

Nyhetsbyrået Yonhap melder like før klokken 08 at sørkoreanske jagerfly er dirigert til området.

En sørkoreansk militær talsmann sa at en rekke granater landet på øya Yeonpyeong.

Angrepet på øya varte omlag én time og flere hus er ødelagt. Innbyggere skal blant annet ha flyktet fra øya med fiskebåter.

Deler av innbyggerne på øya er nå evakuert til bomberom. Strømforsyningen til øya skal være ødelagt, og vitner forteller til lokale tv-kanaler at strømmen er gått.

Sør-Koreas president Lee Myung-bak sier at han forsøker å unngå at artilleriangrepene eskalerer til en større konflikt, ifølge nyhetsbyrået.

Det skal bo omlag 1.300 mennesker på øya som ligger omlag tre kilometer sør for sjøgrensen og 120 kilometer vest for hovedstaden Seoul..

Marineøvelse kan ha fremprovosert angrepetSør-Koreas president Lee Myung-bak innkalte tirsdag til et krisemøte med krisestaben sin for å diskutere mottiltak mot Nord-Korea etter landets plutselige angrep på den sørkoreanske øya.

Angrepet blir omtalt som det mest alvorlige mellom de to Korea-landene på mange år.

Sørkoreanske myndigheter undersøker i skrivende stund hva som er motivet bak angrepet. Ifølge Yohap er en marineøvelse en mulig forklaring.

- Vår marine hadde en øvelse nær den vestlige maritime grensen indag. Nord Korea har sendt et brev, der de protesterer på øvelsen, Vi undersøker nå om det er en kobling mellom protesten og granatangrepet, sier Kim Hee-jung, pressetalskvinne for presidentens kontor i Sør-Korea.

En annen mulig årsak til angrepet, skal være spekulasjoner i at USA vil plassere atomvåpen i Sør-Korea. Sørkoreanske myndigheter avviser at de er i samtaler med USA om utplassering av atomraketter, og sier at de ikke vil bidra til opprustning av den koreanske halvøya.

Høyeste beredskapSkuddvekslingen kommer etter en spent situasjon den siste tiden. Det har bakgrunn i at Nord-Korea hevder at de har etablert en ny fabrikk for å anrike uran.

Landenes vestlige maritime grense har lenge vært en stridens kjerne mellom de to landet. Nord Korea anerkjenner ikke grensen som ble tegnet av FN da koreakrigen ble avslutttet i 1953.

De siste årene har de to landene hatt blodige trefninger nær den maritime grensen. Den siste trefningen var i 2009.

I mars i år ble et sørkoreansk krigsskip senket av en nordkoreansk torpedo. 46 marinegaster døde i angrepet, men nordkoreanske myndigheter avviste at de sto bak angrepet.

Sørkoreanske militære melder at de er i høyeste mulige beredskap i fredstid.

Saken oppdateres.

Dette bildet viser en av grenseøyene på nordkoreansk side, der bokstavene i åssiden gir følgende beskjed til naboene i sør: ”Lenge leve Den store leder og hans revolusjonære ideologi”. FOTO: SCANPIX

FOTO: KIM JAE-HWAN

Les også:

Les også

Siste fra Verden

Flere bilder

Her stiger røyk opp fra boliger på øya Yeonpyeong, som ble utsatt for et granatangrep fra Nord-Korea tirsdag morgen. FOTO: AFP/SCANPIX

Siste nytt