• Rupert Murdoch var til stede og fulgte de siste stegene av produksjonen av den nye avisen Sun on Sunday frem til mer enn tre millioner utgaver forlot trykkeriet.

Her er News of the Worlds arvtaker

Rupert Murdochs nye søndagsavis Sun on Sunday skal være fryktløs, frittalende, rampete og morsom. Men den skal også følge de høyeste etiske standarder, loves det på lederplass.

Avisen som regnes som den nedlagte søndagstabloiden News of the Worlds arvtaker kom ut for første gang i dag 26. februar.

I lederartikkelen «A new sun rises today» på Sun on Sundays side 12 er temaet ikke overraskende skandalene som har gjort det siste året til et mareritt for Rupert Murdoch og News International.

Avisen innrømmer at eier News International går gjennom en tung periode, men mener at The Sun har vært en enorm kraft for godhet i samfunnet.

Familieavis

Ifølge BBC-journalist og mediekritiker Nick Higham er Sun on Sunday langt mer lik The Sun enn avisen den erstatter.

Han beskriver den som en munter familieavis uten tarveligheten og sladderet News of the World var så kjent for.

Også side 3-jentene er borte, selv om Destiny's Child-sangeren Kelly Rowland ikke er langt unna, skriver Higham.

Rupert Murdoch har tidligere uttalte at han ønsker en mindre skrikende avis med en mer kvinnevennlig tone og håper dette vil bringe tilbake leserne som forsvant da News of the World ble nedlagt.

En av de mer negative reaksjonene har kommet fra Alastair Campbell, Tony Blair tidligere komminikasjonsdirektør, som skriver:

- Sun on Sunday har helt klart gitt ut en falsk forside. Den ekte kommer i andre utgave. Ellers et massivt «er dette alt?»-problem, twitrer Campbell.

Kjendiser og fotball

Dagens avis har også et 28-siders fotballinnstikk og det satses også hardt på featurejournalistikk.

På forsiden lokkes leserne med et eksklusivt intervju med Britains Got Talent-dommer Amanda Holden om hennes dramatiske fødsel. Avisen skriver at Amy Winehouses ekskjæreste skal drive rådgivning innen narkotikaspørsmål og viser bilder av David Beckham som lar sin sønn ri på rykken sin.

En av avisens reportere har også klart klart å oppdrive Liverpool-stjernen Luis Suarez' bestemor i Uruguay. Hun påtar seg all skyld i rasismesaken hvor Suarez ble utestengt i flere kamper etter å ha kalt Manchester Uniteds Patrice Evra «negrito», et ord bestemor skal ha brukt som et kjærlig kallenavn på barnebarnet sitt da han var liten.

Lover å opptre anstendig

Sun on Sunday skal vinne tilbake leserne som forsvant da søsteravisen News of the World ble nedlagt som følge av avsløringene om ulovlig telefonavlytting av en rekke kjendiser og politikere.

Mange ansatte fryktet at The Sun også ville bli lagt ned etter at politiet tidligere denne måneden arresterte ti nåværende og tidligere Sun-redaktører og journalister. Alle er mistenkte for å ha bestukket politi og offentlige tjenestemenn.

På lederplass loves det at Sun on Sundays journalister skal opptre anstendig og at avisen skal følge de etiske spillereglene til Press Complaints Commission, britenes svar på Pressens Faglige Utvalg.

Avisen skriver også at et leserombud skal ta imot tilbakemeldinger og bidra til å korrigere feil.

Les også

Takk og farvel: Slik så første- og sistesiden ut i den siste utgaven av News of The World 10. juli i fjor.

Britiske medier på tiltalebenken

2011 var den britiske tabloidpressens annus horribilis. Nå sitter hele bransjen på tiltalebenken i den største mediehøring noensinne.

- Det er verdt å minne våre lesere og kritikere på at vi publiserer vår første historiske søndagsutgave under en utfordrende periode. News International stengte vår søsteravis News of the World etter telefonhackingskandalen. Siden det har noen av våre journalister blitt arrestert, men ikke siktet, etter beskyldninger om bestikkelser av offentlig ansatte i den hensikt å skrive artikler. Vi mener disse personene er uskyldige inntil det motsatte er bevist. Dette har vært en tankevekkende opplevelse for hele vår bransje, skriver avisen.

Les også:

Les også

Siste fra Verden

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Flere bilder

Målet er å selge minst to, forhåpentligvis tre millioner utgaver av den nye søndagsavisen Sun on Sunday til britiske lesere.

Siste nytt