• Peter Mangs (38, i midten) ble mandag tiltalt for tre drap og 12 drapsforsøk i Malmö.

    FOTO: SCANPIX

Hyllet av Breivik: Tiltalt for tre drap og 12 drapsforsøk i Malmö

Han ble hyllet av massemorderen Anders Behring Breivik da han forklarte seg i retten. Om en uke må Peter Mangs (40) møte for retten i Malmö.

Mangs er tiltalt for tre drap og 12 drapsforsøk, skriver Sydsvenskan.se. Tiltalen ble tatt ut mandag og samtidig ble etterforskningsdokumentene offentlige.

I tillegg til drap og drapsforsøk, er 40-åringen tiltalt for å ha skutt mot en rekke hus i Malmö og grove trusler.

Han har i flere politiavhør nektet å uttale seg, men overfor psykologer og ansatte i fengselet har han erkjent og nærmest skrytt av det han har gjort, skriver Aftonbladet.se

- Jeg er ikke rasist og jeg skjøt ikke for å drepe, skal han ha fortalt.

Ifølge tiltalen har Mangs betrodd seg til en mann. Da denne mannen senere oppfordret Mangs til å melde seg selv for politiet, skal han ha truet mannen med å skyte ham, hans samboer og hans datter.

Mangs skal ha fortalt denne mannen at det var han som skjøt en 22 år gammel mann og en 20 år gammel kvinne i Malmö 10. oktober 2009. Kvinnen døde, mannen ble alvorlig skadet.

Hyllet av Breivik

Mangs var en av flere mistenkte eller dømte drapsmenn som Anders Behring Breivik hyllet i sin forklaring for Oslo tingrett i april. Dette sa han blant annet om Mangs:

«I mellomtiden er det viktig at flere patrioter i Norden og Europa tar ansvar som jeg har gjort, som Peter Mangs fra Malmö har gjort (...). Det er viktig at nordiske og europeiske militante nasjonalister og nasjonalhelter som disse, blir feiret og får den respekten de fortjener.»

Ifølge svensk påtalemyndighet hadde Mangs flere motiver for det han skal ha gjort:

- Det finnes en viss grad av fremmedfientlighet, men også annet, for eksempel aggresivitet mot personer som tidligere har vært dømt for forbrytelser, sier førstestatsadvokat Solveig Wollstad ved det internasjonale statsadvokatkontoret i Malmö.

Mangs ble pågrepet for ett og et halvt år siden, etter en langvarig og omfattende politijakt på den eller de som hadde skutt mot et stort antall personer. Tre av ofrene ble drept.

Nektet å snakke i et år

- Under begynnelsen av etterforskningen medvirket den mistenkte i avhør, men det siste året har han ikke ønsket å snakke eller svare på spørsmål, sier Wollstad i en pressemelding.

Det eneste som Mangs har erkjent overfor politiet, er to tilfeller av skadeverk.

Svensk politi og påtalemyndighet har samarbeidet med kolleger i flere land, blant annet USA, under etterforskningen. Et 30-talls vitner er avhørt.

Ifølge påtalemyndigheten har man et solid bevismateriale mot Mangs. Dette omfatter blant annet tekniske bevis og materiale fra data- og telefonkommunikasjon.

Les også

Siste fra Verden

Siste nytt