• Om Hellas må forlate euroen blir det forferdelig kostbart, men Christine Lagarde utelukker det ikke.

    FOTO: YURI GRIPAS

IMF-sjefen: Kan bli gresk euro-exit

Sjefen i Det internasjonale pengefondet (IMF), Christine Lagarde sier at selv en ”kontrollert utvei” fra eurosamarbeidet vil sette Hellas i en vanskelig situasjon og kan true stabiliteten. Men hun utelukker ikke at det kan skje.

Til den franske TV-stasjonen France 24 sier hun at IMF vet hvilke alternativer man har om Hellas ikke følger opp forpliktelsene de har påtatt seg, og kutter i de offentlige utgifte. Da må man enten tilføre grekerne nye lån og gi dem mer tid, eller man må begynne å forberede en ”ordnet utgang” fra eurosonen.

- Det vil være ekstremt kostbart og utgjøre en enorm risiko, men det er en teksnisk løsning vi må vurdere, sa hun, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Tirsdagens uttalelser er første gangen hun så klart uttrykker at Hellas kan bli nødt til å forlate euroen. Sammen med Den europeiske sentralbanken (ECB) og EU-kommisjonen utgjør IMF den såkalte troikaen. Disse tre kontrollerer valutakranen som tilfører Hellas nye penger. Kommer de til at grekerne ikke følger opp lånevilkårene, vil de stenge igjen. Da vil ikke landet klare å betale for seg, ikke lønne offentlig ansatte eller finansiere pensjoner og annen velferd.

Prinsippene ligger fast

Lagarde ga intervjuet mens greske politikere gjorde det klart at de ikke klarer å danne regjering med støtte i det nyvalgte parlamentet. Derfor skriver de ut nyvalg. Observatører frykter at et nytt valg vil gi økt støtte til partiene som ikke ønsker sparepolitikken. Det kan skyve landet ut av eurosonen.

- De har gjennomført viktige reformer og ofret en god del, sa Lagarde om grekerne.

- Å gi avkall på alt dette på grunn av dyp politisk uenighet, vil være veldig trist for det greske folk.

Hun åpnet for at man kan forhandle om enkelte detaljer i troikaens vilkår for nye pengeinnsprøytninger, men gjorde det klart at man ikke kan rokke ved prinsippene.

Les også:

Les også

Siste fra Verden

Siste nytt