• Sveits er annerledeslandet i Europa - uten medlemskap i EU. Landet ble FN-medlem først i 2002. Bildet viser trikken opp til fjellpasset Jungfraujoch.

    FOTO: CORBIS

Idé om Stor-Sveits skaper munterhet

Tysklands ambassade i Bern bare lo, da de ble spurt om å la Sveits overta en tysk del-stat. Men latteren forstummet da halvparten av folket i Baden-Württemberg sa det er en god ide.

Les også:

Det høyrepopulistiske partiet SVP i Sveits vil at 11 regioner i nabolandene Tyskland, Frankrike, Italia og Østerrike skal bli en del av alperepublikken. Partilederen Toni Brunner vil ha slutt på snakket om at Sveits bør bli en del av EU, og han vil heller at knapt 20 millioner EU-borgere i grenseområdene skal få avgjøre om de heller vil være en del av Sveits. Folketallet i Sveits ville i tilfelle bli mer enn firedoblet.

Blir kanton?

Hvis det sveitsiske folkepartiet skulle fått sin vilje, ville Tysklands tredje største delstat Baden-Württemberg med 10 millioner innbyggere bli en kanton i Sveits. Bilbyen Stuttgart ville dermed bli den største byen i Sveits. Baden Württemberg regnes etter Bayern som den økonomisk sterkeste av de 16 tyske delstatene. Den franske grenseregionen Alsace med 1,8 millioner innbyggere og den østerrikske delstaten Vorarlberg med 360.000 innbyggere bør også få mulighet til å bli integrert med Sveits, mener SVP, som er Sveits’ største parti.

SVP-politikeren Dominique Baettig, som skal ha unnfanget visjonen, mener at innbyggerne i disse regionene lider av at både deres egne regjeringer og EU-politikerne i Brussel viser liten interesse, og at dette vil endre seg hvis regionene blir en del av Sveits.

Provokasjon

Regjeringen i Bern er skeptisk til forslaget. –En endring av grunnloven, slik SVP krever, vil bli sett på som en uvennlig politisk handling, og kan med god grunn oppfattes som en provokasjon av naboene, heter det i en svært seriøs uttalelse.

I Tyskland rynker enkelte brynene, og noen legger merke til en meningsmåling i den sveitsiske ukeavisen Weltwoche, der 48 prosent i mønster-delstaten i sørvest sier de gjerne ville gå med i Sveits. Lavere skattesatser og direkte-demokrati virker forlokkende, ifølge Die Welt. Hamburg-avisen spekulerer på om hele initiativet er et svar på utspillet fra Libyas diktator Muammar al-Gadafi, etter at hans sønn Hannibal var pågrepet av sveitsisk politi. Han foreslo å oppløse Sveits og fordele territoriet på nabolandene.

Det sveitsiske folkeparti, som er kjent for kontroversielle utspill, er i andre sammenhenger svært kritisk mot utlendinger og var også pådriver for å forby minareter ved nye moskeer. Utspillet om at Sveits skal vokse inn i nabolandene blir møtt med oppgitthet i de andre sveitsiske partiene. –SVP burde regne på hva slike håpløse forslag koster skattebetalerne, sier Ursula Wyss i Sveits’ sosialdemokratiske parti til avisen Tagesanzeiger. Da redaksjonen forsøkte å få en kommentar fra den tyske ambassaden i Bern til SVPs forslag om å overta Baden-Württemberg, fikk de ett svar i telefonen: latter.

Les også:

Les også

Siste fra Verden

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Siste nytt