• Amatørvideo: Politiet omringer den terrormistenktes bygning

    Fransk politi forsøker å skremme den 23 år gamle Mohamed Merah til å overgi seg.

    VIDEO: Aftenposten Video

Ikke sikre på om Merah er i live

Fransk politi forsøker å skremme den 23 år gamle Mohamed Merah til å overgi seg. Politiet har i natt utløst syv eksplosjoner, hvor målet er å gjøre mannen nervøs og søvnløs. Fransk minister sier de nå ikke vet om mannen er i live.

Siste:

  • 11.30: Intens skyting høres fra boligen til den mistenkte.
  • 11.22: En polititalsmann opplyser til Le Figaro at de tar seg inn i leiligheten «steg-for-steg», og at de fortsatt ikke vet om Merah er død eller levende.
  • 11.16: Politikilder opplyser at «beleiringen nærmer seg slutten».
  • 11.04: Ubekreftede meldinger tyder på at politiet har tatt seg inn i boligen til den mistenkte drapsmannen.
  • 10.58: Eksplosjonene ble gjennomført for å gjøre den mistenkte drapsmannen «mer sårbar», ifølge polititalsmann Didier Martinez.
  • 10.45: Ifølge nyhetsbyrået AFPs journalist på stedet har det vært tre kraftige ekplosjoner i området rundt boligen der Merah befinner seg. TV-bilder viser vinduer som er blitt blåst ut i leilighetskomplekset.

Hele Frankrike holder nå pusten, og håper den terrormistenkte Mohamed Merah snart vil overgi seg.

I snart 30 timer har den 23 år gamle Mohamed Merah vært omringet av fransk politi i sin leilighet i bydelen Croix-Daurade i Toulouse. Men timer med forhandlinger har vært nytteløst. 23-åringen har barrikadert seg i sin leilighet bevæpnet med en Kalasjnikov-rifle, en maskinpistol og flere andre våpen.

- Han har en veldig lukket holdning. Han nekter å overgi seg. Han virker veldig bestemt, sier en politikilde til Le Monde.

Ifølge l'Expresse sier Frankrikes innenriksminister, Claude Gueant, sier han håper at mannen fortsatt er i live, men at de ikke er sikre på det fordi mannen ikke har gitt noe livstegn.

Gueant sier også at 23-åringen har uttrykt at han «vil dø med sverd i hånd».

Psykologisk press

Les også

Skudd og eksplosjoner i Toulouse

Politiet har utløst sprengladninger ved leiligheten i Toulose for å øke presset på den terrormistenkte Mohammed Merah.

Like før midnatt gikk det av tre eksplosjoner i området, en fjerde eksplosjon gikk av rundt klokken to i natt, og to nye eksplosjoner gikk av rundt halv sju i dag tidlig. Noen medier rapporterer også at skudd skal ha vært avfyrt.

Franske myndigheter avvisert at de har gått til aksjon mot 23-åringen. Ifølge franske medier gjør politiets spesialstyrker dette for å legge et psykologisk press på mannen.

- Dette har vært gjort for å skremme Merah, som har bestemt seg for å ikke overgi seg likevel. Det har ikke vært et angrep, sier talsmann for innenriksdepartementet, Pierre-Henry Brandet til Reuters.

Le Figaro skriver at en utmattelseskrig er i gang mellom politiet og den terrormistenkte: To vinduer i Merahs leilighet skal ha blitt knust, og at politiets plan er å hindre ham i å sove og holde varmen. Politiet har også kuttet vann, gass og elektrisitet til leiligheten.

- Vi har ekspertise i mental trening, og vi vet at i øyeblikk som dette, så er tiden som går nøkkelen til hele prosessen.  Vi må la personen som har forskanset seg selv komme inn på et tankespor, og at personens sinn når et modningsnivå. Målet er at vedkomne selv forstår at situasjonen er helt fastlåst, sier Christophe Caupenne, tidligere sjefsforhandler for det franske spesialpolitiet, RAID til avisen l'Expresse.

- Ingen skal komme til skade

Men målet er å få ham ut av leiligheten i live:

- Vårt overordnede mål er å fange han i live, slik at han kan stilles for retten, sa innenriksminister Gueant i går.

I går formiddag sa han at han ville overgi seg, bare han fikk overbrakt en telefon. Telefonen ble overlevert, men 23-åringen ombestemt seg, og har ikke overgitt seg.

Ved daggry har fransk politi bedt journalister som følger saken, om å flytte seg lengre unna leiligheten til Merah, melder BBCs reporter på stedet.

Innenriksminister Gueant sier til Le Monde at strategien er å ha minst mulig risiko.

- Vi vil ikke at noen skal komme til skade, sier han.

 

Les også

Seriedrapsmannens ofre begraves i Jerusalem nå

De fire drapsofrene fra den jødiske skolen i Toulouse ankom onsdag morgen Jerusalem, hvor de nå begraves.

Bevæpnet

Les også

Fransk politi omringet 24-åring med al-Qaidatilknytning

Innenriksminister Claude Gueant opplyser at mannen vil overgi seg, men ikke før i ettermiddag. Han har kastet et våpen ut av et vindu, men skal fremdeles besitte en Kalashnikov-rifle, Uzi maskinpistol og flere håndvåpen.

Det var klokken 03.10 i går natt aksjonerte fransk politi aksjonerte mot leiligheten til 23-åringen. Det ble avfyrt skudd, og to politimenn ble lettere skadet. Siden da har politiet omringet leiligheten.

Merah skal ha innrømmet drapene på tre barn og en rabbiner ved en jødisk skole mandag, i tillegg til drapene på tre soldater i forrige uke.

Den terrormistenkte 23-åringen hevder selv å ha operert på ordre fra terrornettverket al-Qaida, som skal ha gitt ham opplæring i grenseområdet mellom Afghanistan og Pakistan.

Ifølge innenriksminister Gueant har 23-åringen vært del av en gruppe på rundt 15 tilhengere av en ytterliggående islamistisk salafist-ideologi i Toulouse. Han er blitt overvåket i flere år, men etterretningsfolkene skal ikke ha sett tegn til at han forberedte terrorhandlinger.

Motivet for ugjerningene skal ha vært et ønske om å hevne drepte palestinske barn og å straffe Frankrike for deltakelse i militæroperasjonen i Afghanistan.

Les også:

Les også

Siste fra Verden

Flere bilder

23 år gamle Mohamed Merah har i over 30 timer vært barrikadert i sin leilighet i Toulouse. FOTO: REUTERS/France 2