• Dronning Sonja og Kong Harald kom i natt til St. Paul i Minnesota hvor de innleder et besøk i Midtvesten og New York. 4,5 år gamle Bergen Gandrud Pickett møtte de kongelige med blomster.

Innleder rundtur i det norske USA

Kong Harald og dronning Sonja kom i natt til St. Paul i Minnesota. De innleder et besøk som avsluttes i New York 22. oktober.

Ventetiden ble litt lang for 4,5 år gamle Bergen Gandrud Pickett, men 20 minutter etter timeplanen kom det norske kongeparet til St. Paul. Og den unge damen gjorde akkurat som hun hadde øvd på. Tydeligvis så vel at så vel Hans majestet som dronningen var imponert over henne.

Deretter var den mer offisielle velkomstkomiteen på plass. Kongeparet ble ønsket velkommen til det norske Amerika her i Midtvesten av tidligere visepresident Walter Mondale, guvernøren i Minnesota Mark Dayton og byens egen borgermester Chris Coleman.

Kongen stanset i ett minutt for å svare på ett spørsmål fra norske medier om hva han ser frem til med besøket.

- Det er godt å være tilbake her igjen, rett og slett. Det skal bli interessant, sa Kong Harald til norske medier.

- Hva ser kongen mest frem til å besøke?

- Å komme på gamle tomter og besøke norskamerikanere blant annet, sa Kongen før han forsvant inn på hotellet.

Kong Harald bodde under andre verdenskrig i USA og har karakterisert Amerika som sitt andre hjemland. Han har en rekke ganger besøkt landet og kronprinsen har tatt deler av utdannelsen sin i USA. Under krigen bodde også Kong Harald sammen med sin mor og sine søstre i Det hvite hus. Trolig er han den eneste monarken i verden som har hatt deler av oppveksten i Det hvite hus.

Kongen og dronningen skal hvile ut i dag onsdag før det offisielle programmet tar til med besøk i Decorah i Iowa torsdag. Der skal de besøke Luther College og Vesterheim museum.

De skal besøke flere universiteter, den berømte Mayo klinikken som er verdensledende i kreftbehandling, før de reiser til New York der oppholdet avsluttes med besøk på Ground Zero og sammen med andre statsoverhoder fra Norden skal de delta på jubileumsmarkeringen til American Scandinavian Foundation før de 22. oktober reiser hjem til Norge igjen.

Les også

Siste fra Verden

Flere bilder

Tidligere visepresident Walter Mondale var blant dem som i natt tok i mot Kong Harald og Dronning Sonja da de ankom St.Paul i Minnesota. Blomsterpiken som fikk en ekstra prat med dronningen var Bergen Gandrud Pickett 4,5 år gammel.