Israel konfiskerer norsk-palestinsk hotell

Israel har konfiskert et norsk-palestinsk hotell i utkanten av Jerusalem, for å benytte bygningen til militære formål.

- Det er helt absurd. De har overført eiendommen til det såkalte Department of Absentees, som har til hensikt å leie den ut til den israelske regjeringshæren, forteller Signe Marie Breivik til NTB.

Hun er gift med palestineren Ali Ayad og medeier i Cliff Hotel, som ligger på en bakketopp i den palestinske landsbyen Abu Dis i utkanten av Jerusalem.

Eiendommen har vært i Ayad-familiens eie i generasjoner, huset ble bygd av svigerfaren på 1950-tallet og hotelldriften åpnet i 1961.

Kastet ut

De siste årene har hotellet vært under rehabilitering, og samtidig utleid til Al-Quds-universitetet, som har huset gjesteforelesere der.

- Den siste, en syrisk professor med tysk statsborgerskap, ble kastet ut for få uker siden. Israelske soldater brøt seg inn midt på natten, forteller Breivik.

Det norsk-palestinske ekteparet har søkt bistand hos den israelske advokaten Shlomo Lecker i et forsøk på å stanse konfiskeringen.

Både den norske ambassaden i Tel Aviv og Representasjonskontoret i de palestinske områdene holdes etter det NTB erfarer løpende orientert om saken.

Lecker har hatt møter både med det israelske forsvarsdepartementet og den israelske regjeringshæren, men uten resultat.

I midten av mars besluttet israelske myndigheter å konfiskere hele eiendommen, med henvisning til den såkalte «Law of Absentees». Denne loven er fra 1950-tallet, men har nærmest vært sovende side 1967.

- Israel har sine egne lover og bruker de lover som passer dem. Det er helt utrolig, nesten som om vi ikke eksisterer for dem, sier Signe Marie Breivik.

- Vi har satset mye på å rehabilitere Cliff Hotel. Dette huset har vært i familiens eie i generasjoner og var barndomshjemmet til mannen min. Det er tragisk at Israel kan ta seg slik til rette slik, sier Breivik.

Les også

Siste fra Verden

Siste nytt