• Hotelleier Al Ayyad og hans kone Signe Marie Brustad forklarer utenriksminister Jonas Gahr Støre hvordan de er blitt avskåret fra å bruke og endog besøke sin eiendom Cliff Hotel (i bakgrunnen), som israelske militære har overtatt.

    FOTO: FOTO. PER A. CHRISTIANSEN

Israels barrière opprører Støre

ABU DIS, VESTBREDDEN (Aftenposten.no):Utenriksministeren lover fortsatt støtte til palestinsk-norsk ektepar som er stengt ute fra sin hotelleiendom nær Jerusalem.

–Dette er ett av tusen eksempler på hvordan deling, mur og okkupasjon rammer den palestinske befolkningen, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre. Vi står noen få skritt fra den ni meter høye muren som Israel har reist tett opp mot husene i landsbyen Abu Dis på Vestbredden. Der muren opphører, er den erstattet av et lavere stengsel og et elektrisk gjerde som omslutter Cliff Hotel og hindrer eierne i både å bruke og endog å besøke sin eiendom.

«Fraværende».

Israelske militære har siden 2002 lagt beslag på hotellet, som eies av palestineren Ali Ayyad og hans norske kone Signe Marie Breivik. Bygningen ble reist av Alis far i 1954, og familien har alltid bodd her i Abu Dis, også etter at Vestbredden ble okkupert av Israel i 1967. Men i en sak som fortsatt verserer i domstolene, gjør israelske myndigheter krav på stedet under henvisning til den såkalte «Fraværendeloven» Dette er en lov som stammer fra Israels første år. Den ble vedtatt i et forsøk på å legitimere tyveriet av palestinsk eiendom som ble forlatt under krigen i 1948-49, enten for kortere tid eller permanent. –Men jeg er jo her, jeg har vært her hele tiden. Hvordan kan jeg være fraværende? spør Ali. Norske myndigheter har i årevis støttet ekteparets forsøk på å få tilbake hotellet, som har 32 rom, en restaurant og en hage. Det var nesten ferdig nyrenovert i 2002, er nå fullstendig rasert innvendig og tilgriset av de israelske soldatene, forteller Signe Marie Breivik, som klarte å komme seg inn der - fra israelsk side - for tre år siden. Ulike norske regjeringer har tatt opp saken flere ganger med Israel og trolig bidratt til at den massive muren ikke er ført helt frem til hotelleiendommen. Utenriksminister Støre lovet i går at Norge fortsatt vil støtte eiernes kamp, som også føres på vegne av et dusin palestinske naboer. Dersom israelerne klarer å tilegne seg hotellet, vil også disse naboenes eiendommer være i fare.

Akuttklinikk

Støre kom til Cliff Hotel direkte fra åpningen av en ny akuttklinikk som med norsk bistand er reist i Abu Dis. Klinikken skal betjene de omkring 70000 innbyggerne i denne og fire nærliggende landsbyer. De sogner naturlig til Maqassed-sykehuset i Øst-Jerusalem, men adgangen dit er vanskeliggjort – eller endog umuliggjort – etter at Israel reiste sin barrière. –Det er opprørende at folk på denne måten nektes adgang til helsetjenester, sier utenriksminister Støre, som på Norges vegne mottok mange takksigelser for støtten til prosjektet, fremfor alt fra den palestinske helseministeren dr. Fathi Abu Moghli. Klinikken er oppført i samarbeid med den norske hjelpeorganisasjonen Norwac, og den skal drives av personell fra Maqassed-syhehuset.

Les også:

Les også

Siste fra Verden

Siste nytt