• Arkivbilde fra mars 2007 viser tunfisk som er fanget utenfor Ensenada i Mexico.

    FOTO: Chris Park/AP

Japansk radioaktivitet i tunfisk utenfor USA

Amerikanske forskere har oppdaget at tunfisk har tatt med seg radioaktiv forurensning fra Japans ødelagte atomkraftverk til USA.

Tvers over Stillehavet har tunfisken svømt med et radioaktivt nivå som er ti ganger så høy som dens artsfrender som har oppholdt seg ved USAs stillehavskyst, skriver nyhetsbyrået ap.

Dette er første gang forskere har funnet at en så stor vandrende fisk har båret med seg radioaktiv forurensning over en så lang strekning, nesten 10.000 kilometer. Den mektige tunfisken kan bli 450 kilo tung (kilde: wikipedia).

- For å være ærlig, vi ble nærmest forskrekket, sier Nicholas Fisher ved Stony Brook-universitetet i New York, en av forskerne som mandag rapporterte om funnene sine i the Proceedings of the National Academy of Sciences.

Under grenseverdiene

Det radioaktive nivået i tunfisken som har vandret fra Japan var altså ti ganger høyere enn i det som er målt i tunfisk ved kysten av California de siste årene. Nivået er likevel langt under grenseverdiene som amerikanske og japanske myndigheter har satt.

Forskerne er sikre på at de forhøyede verdiene skyldes de radioaktive utslippene fra det atomkraftverket Fukushima, som ble ødelagt under tsunamien som fulgte det kraftige jordskjelvet 11. mars 2011.

Tidligere har forskerne funnet forhøyede radioaktive nivåer i mindre fisk og plankton i havet utenfor Japan, men de ventet ikke å finne at forurensningen var blitt tatt opp i så stor fisk som tunfisk.

To radioaktive stoffer

Fem måneder etter katastrofen i Japan, har Fisher og hans lag med forskere bestemte seg for å teste tunfisk fra Stillehavet, fanget utenfor San Diego. De fanget 15 tunfisk og fant rester av både ceisum-134 og cesium-137 i alle.

For å utelukke at radioaktiviteten var spredt med havstrømmene før fisken fikk den i seg, testet de fisk som hadde kommet til USAs kyst før jordskjelvet og tsunamien i Japan. Ingen av disse fiskene hadde de samme to radioaktive stoffene i seg.

Forskerne planlegger denne sommeren å gjenta studiene sine med et større antall prøver. Tunfisken som de testet sist gang, hadde svømt i havet utenfor Japan i om lag en måned etter tsunamien. De tunfiskene som nå er på vei til USA, har svømt i de samme farvannene i en lengre periode.

 

Les også

Siste fra Verden

Siste nytt