Jødehatet øker i Russland

Dumapolitikere vil forby alle jødiske organisasjoner i Russland. Samtidig feires sovjethærens frigjøring av konsentrasjonsleiren Auschwitz-Birkenau.

500 akademikere og intellektuelle, deriblant 20 Duma-representanter, har skrevet brev til riksadvokaten med krav om at samtlige jødiske organisasjoner i Russland må forbys fordi de er "ekstremistiske".For et par år siden innførte Russland en ny lov mot ekstremisme for å få bukt med rasistisk motivert vold, men i brevet argumenteres det for at hatet mot jøder kan rettferdiggjøres. De 20 parlamentarikerne - 15 fra det nasjonalistiske partiet Rodina og fem kommunister - hevder at de fleste straffesakene ble fremprovosert av jøder selv, mens de "russiske patriotene bare handlet i selvforsvar". Jødedommen beskrives som antikristelig og umenneskelig.

Kynisk.

Russlands sjefrabbiner, Berl Lazar, sier at brevskriverne enten er "gale", eller så forsøker de kynisk å bruke det "jødiske kortet for å øke sin egen oppslutning".- Disse representantene ble valgt inn i Dumaen, noe som betyr at de støttes av titusener av russere. Jeg frykter at deres uttalelser viser hva som rører seg i folkedypet, fremholder Borokh Gorin, talsmann for Føderasjonen av det jødiske fellesskap.Utspillet kommer svært ubeleilig på president Vladimir Putin som sammen med andre statsledere i dag skal feire at Den røde hær frigjorde konsentrasjonsleiren Auschwitz-Birkenau i Polen for 60 år siden.

Ikke nok.

Jødiske ledere i Russland har rost presidenten fordi han har oppmuntret til toleranse, men menneskerettighetsorganisasjoner kritiserer myndighetene for ikke å gjøre nok for å stoppe fremveksten av rasemotivert vold.- Det ville være feil å beskylde Putin for å ha ansvaret for det økte fremmedhatet, men samtidig gjør han svært lite for å forhindre det, hevder Galina Kozjevnikova fra den antirasistiske organisasjonen Sova.

Pogromer.

Antisemittismen - fiendskapet mot jødene - har en lang historie i Russland. I tsartiden foregikk det regelmessig pogromer mot jøder. De kommunistiske diktatorene la lokk over åpen antisemittisme, men hadde samtidig meget klare jødefiendtlige innslag i egen politikk. I Stalin-tiden ble jøder systematisk diskriminert.Med fremveksten av et nytt Russland etter kommunismens sammenbrudd håpet jødene at fortiden ville forbli et lukket kapittel. Derfor har oppblomstringen av fremmedhat og nasjonalistisk ekstremisme vært en ubehagelig overraskelse for mange.

Politisk korrekt.

- For noen år siden var det helt uakseptabelt å komme med rasistiske ytringer, men nå er det blitt politisk korrekt til og med på høyt politisk nivå, fremholder Kozjevnikova.Russland har hatt en bølge av rasistisk motivert vold de siste årene, og problemet bare øker. Volden retter seg ikke bare mot jøder, men vel så mye mot muslimer, kaukasiere og afrikanere.En rapport fra Sova viser at 44 personer ble drept i rasistiske angrep i Russland i fjor, en dobling fra 2003. Ifølge en ny meningsmåling støtter 53 prosent av befolkningen ideen om et "Russland for russere", selv om det er over 100 ulike etniske folkegrupper i landet.

Nynazister.

Samtidig har Russland et voksende problem med nynazisme, til tross for at millioner av russere mistet livet på grunn av Nazi-Tyskland. Ifølge en ny rapport fra det amerikanske utenriksdepartementet har antall snauskaller i Russland økt fra noen titalls i 1992 til mer enn 50 000 i fjor.

Les også

Siste fra Verden

Jødene i Russland

Ifølge folketellingenfra 2002 er det 230 000 jøder i Russland, men jødiske organisasjoner mener at det reelle tallet er langt høyere.Etter Sovjetunionens sammenbrudd har nesten én million jøder emigrert til Israel.De siste par årene har titusener vendt tilbake igjen.

Flere bilder

Snauskaller og andre russiske nasjonalister viser økt fiendtlighet mot jøder, afrikanere, asiater og kaukasiere. FOTO: MAXIM MARMUR-AP

Siste nytt