• En sørsudansk soldat går gjennom markedet i Bentiu, i delstaten Unity, som ble rammet av et bombeangrep mandag.

    FOTO: REUTERS/NTB SCANPIX

Johnsen: - Situasjonen kan lett eksplodere i Sudan

Spenningen på grensen mellom Sudan og Sør-Sudan kan fort bli faretruende stor. - Jeg er svært bekymret, sier FNs spesialutsending for Sør-Sudan Hilde Frafjord Johnson.

Faren for at konflikten de siste ukene skal blusse opp i en fullskala krig er fortsatt til stede, mener Johnson.

Tirsdag sa Sør-Sudans president Salva Kiir at Sudans siste bombeangrep mot sør var en «krigserklæring». Samme dag beskyldte Sudans president Omar al-Bashir naboen i sør for å ville styrte regimet i nord.

- Det er alltid en fare når spenningsnivået blir så høyt som nå. En misforståelse kan føre partene til et punkt der de ikke greier å snu, sier hun.

Les også

- Sudan har erklært krig mot Sør-Sudan

Sør-Sudans president Salva Kiir anklager Sudan for å ha kommet med en krigserklæring mot landet hans. Kina ber begge land om å roe seg.

 

Derfor er det om å gjøre å få partene tilbake til forhandlingsbordet.

- Jo raskere det skjer, jo bedre, sier hun til NTB.

Tre måneder

Den afrikanske union (AU) vedtok tirsdag en resolusjon som gir partene tre måneder på å slutte fred innen unionen går til «nødvendige tiltak».

Også FNs sikkerhetsråd har krevd at Sudan umiddelbart stanser luftangrepene på naboen i sør. De kommende dagene skal Sikkerhetsrådet overveie andre muligheter for å forhindre en ny krig mellom landene.

Som tidligere mekler mellom partene vet Johnson at de har en egen evne til å manøvrere forbi urolighetene og inn i roligere farvann ved forhandlingsbordet.

- Jeg har tidligere opplevd forsuring av klimaet mange ganger, men partene har alltid kommet tilbake til forhandlingene. De har ikke annet valg enn å bli enige til slutt. De kan jo ikke slutte å være naboer. Spørsmålet er hvor lang tid det vil ta, sier hun.

Bevis

Sudan har gjentatte ganger benektet at det er dem som står bak de siste bombeangrepene i Sør-Sudan denne uka. Men det avviser Johnson kategorisk. Hun slår fast at angrepene kommer fra Sudan.

- Vi har verifisert angrepene og har dokumentasjon på hva slags fly og bombetyper som er blitt brukt. Det er ingen andre som har kapasitet til denne typen angrep i dette området, sier hun.

Les også

FN fordømmer bombeangrep i Sør-Sudan

Minst tre personer ble drept da sudanske jagerfly bombet en markedsplass i byen Bentiu i Sør-Sudan, opplyser lokale myndigheter. FN fordømmer angrepet.

 

Samtidig har kampene i grenseområdene vært relativt begrenset i omfang, påpeker hun.

- Det tror jeg er bevisst fra begge parters side, sier Johnson.

Mandag ble 16 sivile drept i et luftangrep mot Bentiu i den oljerike sørsudanske delstaten Unity. Sudan hevder å ha drept 400 sørsudanske soldater, men analytikere mener at tallet er overdrevet. (©NTB)

Les også

Siste fra Verden

Siste nytt