• Chee Soon Juan er slått konkurs etter anklager om ærekrenkelse av myndighetene i Singapore. Han får derfor ikke forlate landet.

    FOTO: AP / MAY E-E WONG

Opposisjonsleder nektes å delta på konferanse i Norge

Jonas Gahr Støre ber Singapore tenke seg om

Norges ambassadør i Singapore har bedt om en ny vurdering av saken til Chee Soon Juan.

Mandag starter menneskerettighetskonferansen Oslo Freedom Forum i Oslo. 90 utenlandske journalister er akkreditert til konferansen, som har har tiltrukket seg flere fredsprisvinnere og sentrale demokratiforkjempere fra hele verden.

Tidligere år har flere deltagerne uteblitt fra konferansen fordi de er blitt nektet utreise fra sine hjemland. I år er intet unntak.

 

Les også

Nektes å delta på freds- konferanse i Oslo i mai

Opposisjonsleder i Singapore ble slått konkurs etter bøter han ble ilagt for kritikk av myndighetene. Nå får han ikke forlate landet.

Opposisjonsleder Chee Soon Juan fra Singapore fikk i april avslag på sin søknad utreisetillatelse til Oslo. Chee er flere ganger blitt idømt betydelig bøter etter at sentrale personer i Singapores myndigheter har anklaget ham for ærekrenkelser. Chee selv hevder anklagene er politiske motiverte, og at lovverket benyttes til å kneble kritikk rettet mot myndighetene. På grunn av rettssakene er Chee personlig konkurs, og kan i henhold til Singapores lover nektes utreisetillatelse.

Blir diplomat-mat

Forrige uke ble saken tatt opp i Stortingets spørretime, da Jan Tore Sanner (H) spurte hva utenriksministeren vil gjøre for å bidra til at Chee får tale i Oslo Freedom Forum. I dag kom svaret:

Utenriksministeren sier UD er godt kjent med situasjonen til Dr. Chee Soon Juan og rettssakene som har vært reist mot ham opp gjennom årene.

– Saken til Dr. Chee Soon Juan er blitt tatt opp av Norges ambassadør i Singapore. Fra norsk side bes det om en ny vurdering av saken, slik at det kan være mulig for Dr Chee å delta på Oslo Freedom Forum, skriver utenriksminister Jonas Gahr Støre i sitt svar.

Han påpeker at styrking av ytringsfriheten i Singapore var ett av flere temaer som ble tatt opp av Norge under høringen av Singapore i FNs menneskerettighetsråd i 2011.

– Jeg er glad for at Støre varsler at UD vil be om en fornyet vurdering. Så håper jeg at UD prioriterer saken - at det ikke bare er noe som nevnes som en parentes, sier Jan Tore Sanner.

– På hvilken måte kan UD påvirke myndighetene i Singapore?

– For Singapore er det ingen god sak å få oppmerksomhet rundt en slik enkeltavgjørelse. Jeg har et håp om at myndighetene vil lytte dersom UD gir uttrykk for at dette  en prioritert sak for Norge.

Dersom regimet i Singapore opprettholder utreisenekten for Chee Soon Juan, vil innlegget hans bli streamet live på konferansen. Innlegget kan sees tirsdag 8. mai. ca. kl. 17 på www.oslosfreedomforum.com.

Les også

Siste fra Verden

Oslo Freedom Forum

Demokrati- og menneskerettighetskonferanse etablert av Human Rights Foundation.

Arrangert første gang i 2009. Årets konferanse finner sted 7.-9 mai.

Lech Walesa, Garry Kasparov, Václav Havel og Elie Wiesel er blant foredragsholderne som tidligere har deltatt på konferansen.

Siste nytt