Khalid Sheikh Mohammed stilt for retten

Den selverklærte hjernen bak terrorangrepet mot USA 11. september 2001, Khalid Sheikh Mohammed, ble lørdag stilt for retten.

- Påtalemakten er rede til å reise tiltale i saken mot Khalid Sheikh Mohammed, sa sakens sjefaktor, brigader Mark Martins.

Ved en militær spesialdomstol på den amerikanske Guantanamo-basen på Cuba ble Mohammed og fire andre personer tiltalt for å ha planlagt angrepet. Men rettssaken fikk

Les også

Selverklært mesterhjerne bak 9/11 for retten

I dag starter rettssaken mot «hjernen» bak 9/11-angrepene. Men kongressmedlemmer og jurister stiller seg kritiske til den militære rettergangen.

en kaotisk start da de fem tiltalte nektet å svare på spørsmål og en av dem plutselig begynte å be før han kom med et utbrudd:

- Kanskje dere ikke kommer til å se oss igjen. Dere kommer til å drepe oss, ropte Ramzi Binalshibh til dommeren, oberst James Pohl.

Hans utbrudd brøt for et øyeblikk tausheten de fem tiltalte har pålagt seg selv for å vise at de trosser militærdomstolen.

Kan få dødsstraff

Mohammeds advokat, David Nevin, har tidligere opplyst domstolen om at hans klient muligens ikke kommer til å svare på spørsmål fordi han er dypt bekymret for at han

Les også

Amerikanske senatorer: – Tortur fungerer ikke

Amerikanske senatorer finner ingen bevis for at torturmetoder bidrar til å forhindre terrorisme. – Fantastisk at de er enige med oss, sier Amnesty-sjefen.

ikke vil få en rettferdig rettergang.

Hvis de fem blir kjent skyldig, risikerer de dødsstraff for hvert av drapene på de 2.976 menneskene som mistet livet i Washington, New York og Shanksville i Pennsylvania i terrorangrepet for snart elleve år siden.

Khalid Sheikh Mohammed ble pågrepet i 2003. De siste årene har det pågått en juridisk og politisk dragkamp om hvordan han og hans medtiltalte skal rettsforfølges - om de skal stilles for en sivil eller militær domstol.

Også avhørsmetodene på Guantanamo-basen og behandlingen av fangene der har i årevis vært heftig kritisert og debattert.

Invasjon av Afghanistan

Terrorangrepet 11. september 2001 er det dødeligste noensinne mot USA. Det var den direkte foranledningen til den amerikansk-ledede og FN-sanksjonerte invasjonen av Afghanistan høsten samme år.

Der ble det islamistiske Taliban-regimet, som hadde gitt Osama bin Ladens terrornettverk al-Qaida lov til å oppholde seg og trene i landet, fjernet fra makten. Bin Laden ble for ett år siden drept av amerikanske spesialstyrker i den pakistanske byen Abbottabad.

11. septemberangrepet, krigen i Afghanistan og den utvidede krigen mot terror, ikke minst i Irak, preget mer enn noe annet de to presidentperiodene til George W. Bush.

- Det finnes et sterkt ønske om rettferdighet. Dette er et viktig øyeblikk for oss alle, sa Marc Thiessen, som tidligere var taleskriver for Bush, om rettssaken som startet lørdag. (©NTB)

Les også

Siste fra Verden

Siste nytt