• Østerrike? Nei, ikke helt. Det er en kopi av torget i Hallstatt som er blitt til et eksklusivt boligfelt sør i Kina.

    FOTO: Vincente Yu/AP- NTB scanpix

Kina kopierte en hel østerriksk alpelandsby

Hvis du jakter på en østerriksk alpeidyll beliggende i KIna, så begynner det å haste. 110 av 134 kinesiske alpehus er allerede solgt.

Hallstatt er en idyllisk liten landsby med et tusentalls innbyggere ved bredden Hallstätter See i regionen Salzkammergut i Østerrike.

Stedet står på UNESCOs verdensarvliste.

I tillegg er Hallstatt et helt nytt boligfelt i Kina. Det tilhører ikke verdensarven.

Et digert kinesisk konsern har nå satt en helt ny standard for piratkopiering, et fenomen som ikke har vært ukjent i Kina.

Kopierte 134 bygninger

China Minimetals har rett og slett bygget en kopi av den østerrikske turistmaskinen i Kina. Både kirken og torget er med på reisen.

For et år siden gjøv gravemaskinene løs på åssidene utenfor Hizhou, en millionby 60 km fra Hongkong. Og nå står prosjektet ferdig; nøyaktige kopier av 134 bygninger i idylliske Hallstatt er reist på den andre siden av jordkloden.

110 ble solgt til nyrike kinesere på en auksjon i mai.

Hjemme i originalen var ikke alle like fornøyde med at kinesere forkledd som turister hadde kartlagt landsbyen i detalj med blokk og blyant, målebånd og fotoapparater, og oppført en ganske nøyaktig kopi av deres kjente turistmaskin - uten å be om lov.

- Lamslått

- Jeg ble litt lamslått da jeg fikk se planene, sa Hallstatt-borgermester Alexander Scheutz til nyhetsbyrået AP for et år siden.

Ifølge danske Ekstrabladet er han nå godt fornøyd med å ha fått en kloning på den andre siden av jordkloden.

I forbindelse med åpningen  ble det tegnet en en avtael om kulturell utveksling mellom originalen og den kinesiske kopilandsbyen.

En delegasjon fra originalen har besøkt kopien. De uttalte at de var stolte ove rå bli kopiert, men ikke så fornøyde med måten det har skjedd på.

- De burde bedt både meg og eierne av de andre bygningen om tillatelse til å kopiere. Det gjorde de ikke, og det er jeg skuffet over, sier hotelleier Monika Wenger til AP.

 

 

 

 

Les også

Siste fra Verden

Siste nytt