• Sør-Sudan skåler med presidentkollega Hu Jintao i Beijing tirsdag. Kiir fikk løfte om hjelp, men ikke løfte om å bygge en ny oljerørledning.

    FOTO: KAZUHIRO IBUKI

Kina ville ikke love Sør-Sudan ny oljerørledning

Sør-Sudans drøm er å kunne selge sin oljerikdom uten å være avhengig av å sende oljen i rør gjennom Sudan. Men de får ingen umiddelbar hjelp fra Kina.

Kina var et naturlig valg for å finansiere og bygge den nye oljerørledningen som er planlagt å gå gjennom Kenya, siden de allerede har store investeringer i oljeinstallasjonene i Sør-Sudan og har en unik posisjon som Afrikas "byggherre".

Men Kinas president Hu Jintao kunne denne uken ikke love sin cowboyhattkledde gjest Salva Kiir at Kina ville finansiere den nye oljerørledningen, melder The New York Times.

Vanskelig balansegang

Kina har en uttalt politikk om ikke å blande seg inn i andre lands anliggender. Det er liten tvil om at en oljerørledning som kan frata Sudan inntektene de i dag vil kunne få for å frakte Sør-Sudans olje til Port of Sudan, er dårlige nyheter for regjeringen i Khartoum.

Beijing vil unngå å provosere Sudan, skriver The New York Times. Kineserne har bygget opp et nært forhold til Sudans leder Omar al-Bashir, til tross for at han er etterlyst av den internasjonale straffedomstolen for krigsforbrytelser i Darfur.

Ukrainsk løsning

Sør-Sudan fikk 75 prosent av oljeforekomstene i Sudan da de to landene skilte lag i fjor sommer. Sør-Sudan har planer om to nye oljerørledninger, en gjennom Kenya og en gjennom Etiopia og Djibouti. Den ukrainske ambassadøren i Kenya, Volodymyr Butiaha, har tilbudt ukrainsk hjelp til å bygge oljerørledningen gjennom Kenya, melder den ukrainske radiostasjonen RUI på sine nettsider.

Reiste hjem

Salva Kiir skulle egentlig vært på et fem dager langt besøk i Kina, der han ble lovet nødhjelp og finansiell støtte, men avsluttet besøket før tiden på grunn av faren for krig med Sudan.

Sør-Sudan løslot onsdag 14 sudanske soldater som var blitt tatt til fange under kampene om de viktige oljefeltene i Heglig, et område som Sør-Sudan okkuperte i noen dager før de trakk seg ut igjen. Sudan har trukket sine soldater tilbake nord for grensen og det ble ikke meldt om bombing i Sør-Sudan i går og dagen før. Det kan tyde på at de to erkefiendene forsøker å dempe konfliktnivået.

- Ingen av partene ønsker en fullskala krig. Retorikken kan være skarp, men min erfaring er at de vil tilbake til forhandlingsbordet. Spørsmålet er når det kan skje, hvordan og om de kan bli enige, sier Hilde Frafjord Johnson, FNs spesialutsending til Sør-Sudan, til Aftenposten.

tor.arne.andreassen@aftenposten.no

Les også:

Les også

Siste fra Verden

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Krisen i Sudan

  • Sør-Sudan ble skilt ut fra Sudan som en uavhengig stat den 9. juli i fjor.
  • De er uenig om hvor grensene skal gå og krangler om eierskap til oljerike områder.
  • Uenigheten om hvor mye Sør-Sudan skal betale for at oljen deres skal bli fraktet gjennom oljerørledninger som går gjennom Sudan, har ført til at Sør-Sudan har stanset oljetransporten.
  • Soldater på grensen har støtt sammen. Sudan har bombet mål i Sør-Sudan. Sør-Sudan invaderte det oljerike Heglig for nesten tre uker siden. Sør-Sudans styrker ble slått tilbake noen dager senere.

Siste nytt