• Kvinner i Kabul demonstrerer mot dødsdommen.

    FOTO: FOTO:SHAH MARAI/AFP

Kjemper mot islamsk dødsdom

- Broren min sitter i fengsel på grunn av meg, sier Yaqub Ibrahimi (27). Nå jobber han intenst for å få frigitt den dødsdømte afghanske journaliststudenten Sayed Pervez Kambaksh.

To verdener møttes i den vesle rettssalen i Mazar-e-Sharif 22. januar i år. På tiltalebenken satt Sayed Pervez Kambaksh, en veltalende, litt trassig journaliststudent med klokkertro på retten til ytringsfrihet. Foran ham satt dommeren Shamsurahman Mohmand, en mann som mener at Sharia-loven trumfer grunnloven når det gjelder ytringsfrihet. Saken dreide seg om et dokument - en tekst som beskrev islam som en kvinnefiendtlig religion og som Kambaksh var tiltalt for å ha distribuert.Kambaksh var sjanseløs. Ingen advokat hadde villet ta saken hans. Han hadde, etter flere timer i politiets varetekt, signert en tilståelse der han vedgikk å ha lastet ned artikkelen, lagt til noen setninger og distribuert den til andre. Aktor stilte med 11 karaktervitner som beskrev den unge mannen i lite flatterende ordelag.To verdener møttes. Og Kambaksh tapte. Dommer Mohmand dømte ham til døden for å ha fornærmet islam.

- Et sjokk.

Det kunne ha endt der. Men Afghanistan er et land der mange internasjonale aktører er til stede. Aktører som syntes dommen mot Kambaksh minnet mistenkelig om den tiden Afghanistan var ment å la lagt bak seg - en tid med undertrykkelse og muslimsk fundamentalisme.- Dommen kom som et sjokk på både meg og andre journalister, sier Yaqub Ibrahimi, broren til den dødsdømte studenten, til Aftenposten. - Saken viser at det er sterke krefter som kjemper imot ytringsfriheten i landet.Ibrahimi, som i en årrekke har skrevet svært kritiske artikler om det afghanske samfunn, er overbevist om at dommen mot Kambaksh ikke var tilfeldig.- Broren min ble tatt fordi de ikke tør å arrestere meg. Myndighetene og krigsherrene som dominerer dem har flere ganger forsøkt å ta meg, men de klarer det ikke fordi jeg ikke har skrevet om noe som har med religion å gjøre. Dessuten har jeg for mange internasjonale arbeidsgivere, noe som betyr at det ville blitt et stort ramaskrik dersom jeg hadde blitt arrestert på grunn av jobben min. I stedet tok de broren min for å hindre meg på den måten, sier Ibrahimi.

- Karzai dominert av krigsherrer.

Siden januar har han kjempet for å få frigitt lillebroren sin. Han reiser på konferanser, snakker med kontakter i myndighetene og skaper oppmerksomhet rundt Kambaksh' sak. Og oppmerksomhet har han fått. Journalister har demonstrert i Kabuls gater, internasjonale ledere og Afghanistans president Hamid Karzai har involvert seg, land som Norge har drevet et intenst stille diplomati for å få omgjort saken når den tas opp av en ankedomstol i Kabul i dag.- Vi håper at dette er over i dag. Men vi tør ikke tro. Problemet er at rettssystemet i Afghanistan er for svakt. Karzai er fullstendig dominert av lokale krigsherrer og fundamentalister, sier Ibrahimi.Han lever selv i frykt. Annenhver uke må han bytte adresse for at folk han har skrevet negative artikler om ikke skal få tak i ham. Familien er allerede evakuert til Pakistan, noe broren trolig også blir dersom han blir frikjent i dag.

Støre involvert.

Fra norsk hold er det mange som har engasjert seg. Blant dem er utenriksminister Jonas Gahr Støre. - Vi har hatt direkte diplomatisk kontakt, og vi har jobbet gjennom andre kanaler for å få en god utgang på denne saken. Vi må jo håpe at det ikke blir dødsstraff. Vi må huske på at dette er et land som har sterke tradisjoner for lokale domstoler. Derfor er det bra at saken nå blir tatt opp i Kabul, sier Støre til Aftenposten.

Les også

Siste fra Verden

Dette er saken

22. januar i år ble den 23-årige journaliststudenten Sayed Pervez Kambaksh dømt til døden for å ha lastet ned og distribuert en artikkel skrevet av en iransk forfatter. Artikkelen beskrev islam som kvinnefiendtlig.Kambaksh skrev under en tilståelse, men hevder i dag at han ikke er skyldig.Etter avslag fra over 20 advokater har broren hans klart å finne en forsvarer til ankesaken i dag.President Hamid Karzai har sagt til afghanske journalister at de "ikke skal bekymre seg", men har også gjort det klart at det er opp til retten å vurdere om dommen skal opprettholdes,Norske myndigheter har i det stille lagt betydelig diplomatisk press på Afghanistan. Norge bistår landet med 750 millioner kroner i år.

Flere bilder

Ankesaken mot Sayed Pervez Kambaksh starter i dag. FOTO: R. MAQBOOL/AP

Yaqub Ibrahimi, broren til den dødsdømte studenten. FOTO: AFP / PIERRE VERDY

Siste nytt