• Atle Sommerfeldt mener det er viktig at Pavens nye standpunkt blir gjort kjent.

    FOTO: TORE MEEK/SCANPIX

Kondom-ja møtes med glede

Hilser Pavens kondom-velsignelse velkommen.

Generalsekretæren i Kirkens Nødhjelp oppfordrer den katolske kirke i Norge til å bekjentgjøre pavens nye standpunkt til kondomer på den internasjonale AIDS-dagen 1. desember.

- Dette er en svært gledelig nyhet fra pavekirken, sier generalsekretær Atle Sommerfeldt i Kirkens Nødhjelp til Aftenposten.

Den norske hjelpeorganisasjonen har i en årrekke oppfordret den katolske kirken til å støtte bruk av kondomer i bekjempelsen av HIV og AIDS.

- Må gjøres kjentSommerfeldt understreker at det avgjørende nå er at pavens nye holdning blir gjort kjent i menigheter og fattigkvartaler rundt om i verden.

– Det er der de i første rekke trenger å høre dette, understeker Sommerfeldt.

Han er selv teolog, men understreker at teologien ikke er viktig her.

- For oss er det avgjørende at den katolske kirken etablerer et teologisk resonnement som åpner for bruk av kondom i HIV/AIDS-bekjempelsen, sier Sommerfeldt.

Jan Otto Johansen er overbevist om at det bedrives elskov blant annet i Polen. FOTO: KNUT FALCH/SCANPIX

FOTO: Falch, Knut

- Lite varer evigOgså Jahn Otto Johansen, tidligere Dagblad-redaktør, NRK-mann og nåværende katolikk, er ikke overrasket, og synes det er svært interessant at paven tillater kondom i kampen mot hiv.

Johansen deltok nylig i en radiodebatt med en katolsk kateket fra Bergen, som slo fast at det var et evig dogme å aldri tillate kontraseptive midler - som er det samme som prevensjon.

Til det svarte Johansen at det er relativt få ting i kirkens historie som har vart evig.

- Og det er først og fremst uttalt i de ti bud, men ellers har Vatikanet endret oppfatning om svært meget; jorden er ikke lengre flat, Jorden er ikke lengre sentrum i solsystemet, sier Johansen til Aftenposten.no.

- Måtte kommeHan mener pavens aksept av kondom måtte komme, særlig når man ser på begrunnelsen, nemlig beskyttelsen mot hiv.

Johansen tror imidlertid at den katolske kirke vil holde fast på at sex primært er til for forplantningens skyld, og at man i stedet for prevensjon må bruke sikre perioder for å unngå uønskede svangerskap.

Jahn Otto Johansen mener det fremdeles er en lang vei å gå, men at dette er en meget interessant begynnelse.

- Selv om den nåværende pave er mye mer konservativ enn den forrige Johannes, så er han en intelligent mann. Han er ikke uvitende om at fertiliteten og fødselstallet i de svært katolske landene Polen og Italia er svært lav.

- Både paven og jeg vet at de har sex også i disse landene. Jeg har katolske prester blant mine venner, og vet at de kjenner til livets realiteter.

Derfor er jeg heller ikke overrasket over at nettopp i Polen har en katolsk prest gitt ut en bok om hyggelig og trivelig elskov, sier Johansen lunt.

- Flott at paven har snuddOgså i Røde Kors-systemet er de glade for Pavens kondomutsagn.

- Røde Kors Ungdom mener det er flott at paven nå har snudd i saken om bruk av kondom som prevensjon mot hivsmitten, sier leder Knut Sverre.

- Vi mener, og har alltid ment, at kondomer er svært viktig for å redusere hivepidemien, i og med at kondomer er eneste måten å beskytte seg mot seksuelt overførbare sykdommer på under samleiet.

Røde Kors Ungdom mener at det også er viktig at informasjon om hvordan hiv smitter blir spredd.

- Det at paven nå sier dette gir en legitimitet til det internasjonale arbeidet med hiv som dreier seg om bruk av kondom, sier Sverre.

- Det viktigste arbeidet i kampen mot hiv er å spre informasjon om hvordan hiv smitter, hvordan man kan beskytte seg, og antidiskrimineringsarbeidet, sier han.

Petter Eide.

FOTO: Roald, Berit

- Stor betydningGeneralsekretær Petter Eide i Norsk Folkehjelp sier at det vil ha stor betydning i blant annet mange afrikanske land dersom Vatikanet følger opp Pavens nye holdning.

Folkehjelpen er ikke like direkte involvert i HIV og AIDS-relatert arbeid - som for eksempel Kirkens Nødhjelp.

- Men vi arbeider i afrikanske land hvor sykdommene, ikke minst etter voldtekter, er en stor utfordring. Uansett er det viktig at pavekirken følger opp lokalt. Nyheten er veldig gledelig, sier Petter Eide.

Les også:

Les også

Siste fra Verden

Siste nytt